Píšete nám: Správy, ohlasy, oznamy

454


Veľká Británia: čoraz viac rastie kresťanofóbia  ( a ďaľšie správy)

Pred 3 rokmi sa 66 % tu žujúcich kresťanov nazdávalo, že vo Veľkej Británii sa vyskytuje kresťanofóbia. Dnes už 74 % pozoruje čoraz silnejšie nálady ako aj konanie proti slobode vyjadovania sa vyznavačov Krista.

Výskumy uskutočnila agentúra ComRes. Výsledky hovoria, že už 74 % odpovedalo súhlasne na otázku: si toho názoru, že vytláčanie kresťanov na okraj sa zosilňuje, zoslabuje alebo ostáva na súčasnej úrovni?

66 % je toho názoru, že sa zosilňuje vytláčanie kresťanov vládami. 61 % je toho názoru, že kresťania sú eliminovaní na pracovisku. 71 % pozoruje eliminovanie kresťanov v médiách. Britskí kresťania sú presvedčení, že v najbližšom čase situácia sa len zhorší.

http://www.piotrskarga.pl/ps,9189,2,0,1,I,informacje.html

**********************************************************************************

Ohlas na „posolstvá“ Varovanie

https://sites.google.com/site/eireneredemptio/Home/news—noviny/jkvl-bonbonik-na-zaver

https://sites.google.com/site/eireneredemptio/Home/news—noviny/irska-vizionarka

**********************************************************************************

ACTA v Polsku. Cenzura internetu sjednotila Poláky. Tisíce lidí v ulicích

OD NAŠEHO POLSKÉHO ZPRAVODAJE – Celé Polsko protestuje a internetová síť v Polsku je protivládně naladěna. Od víkendu jsou blokovány a napadány vládní webové stránky a především stránky premiéra Donalda Tuska, kde se objevilo toto video.
Dnešnímu dni předcházely početné protesty proti cenzuře internetu po celém Polsku pod heslem „Nechceme ACTA!“ Velké manifestace byly ve všech větších polských městech i před parlamentem ve Varšavě.

Vláda Donalda Tuska má dnes schválit ACTA – zákon k cenzuře internetu. Proti tomuto zákonu se spojili v Polsku lidé různých názorů a různého přesvědčení. Doposud byli lidé různých názorů stavěni proti sobě, aby spolu vzájemně „válčili“. Tento chystaný zákon však lidi názorově docela sjednotil a většina lidí ho srovnává s vyhlášením válečného stavu proti vlastnímu národu generálem Jaruzelskim 13. 12. 1981.

Donald Tusk si tímto krokem proti sobě obrátil většinu občanů vlastní země. Polsko má být první v Evropě, kdo tento zákon schválí. Vloni dostal Tusk z EU ocenění „Nejlepší Evropan roku“. Letos dostane od vlastních občanů asi poněkud jiné ocenění.

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1452-acta-v-polsku-cenzura-internetu-sjednotila-polaky-tisice-lidi-v-ulicich.aspx

 

***********************************************************************************

Prosba o modlitbu

Prosíme o modlitby a obety za mladé dievča – HELENU, ktoré je v zaávislosti narkománie a prostitúcie.

Jej rodina prosí o pomoc v zápase o jej dušu.
Nech Pán sám odmení vaše modlitby.
Soňa

„Hľa, Pánova ruka nie je prikrátka, žeby nezachránil,
a jeho ucho nie je zaľahnuté, žeby nepočul! „

Iz 59,1

****************************************************************

Taliansko: Protesty proti bohorúhavej divadelnej hre

Antiteroristická jednotka proti ružencu …

Rím, 25.1.2012 (kath.net/KAP/red) 014 949 – Talianske katolícke hnutia oznámili protesty proti bohorúhavému divadelnému predstaveniu na utorok v Miláne. Ako informoval milánsky denník „Corriere della Sera“ z utorka, na demonštrácii pred divadlom „Teatro Franco Parenti“ sa má postarať o poriadok polícia a nasadia dokonca aj protiteroristickú jednotku talianskej štátnej polície. Niektoré farnosti plánujú spoločnú modlitbu ruženca, iné katolícke hnutia zasa hlasné protesty so zástavami a megafónmi niekoľko metrov od divadla.

Protesty sú zamerané proti divadelnej hre „Sul concetto di Volto nel Figlio di Dio“ (O koncepcii tváre Božieho Syna) režiséra a autora Romea Castellucciho, ktorú chcú predviesť v utorok a v sobotu. Pri predstaveniach vo Francúzsku boli minulý rok podobné protesty.

Castellucciho hra pred obrovským portrétom Ježiša opisuje starostlivosť syna o dementného otca s inkontenciou. Základnou témou je pritom otázka, ako môže Boh dopustiť ľudské utrpenie. Hra vyústi do hnevu a vzbury proti Bohu – a nakoniec v jednej scéne deti hádžu kamene na tmavú stenu s plátnom, na ktorom sa pomaly vynára obraz tváre Ježiša.

Vatikán protestuje

Aj list vatikánskeho štátneho sekretára podpísaný jeho vysoko postaveným spolupracovníkom a adresovaný istému pátrovi dominikánovi, označuje hru ako „urážlivú pre nášho Pána Ježiša Krista a pre kresťanov“, ako informoval portál „infooggi.it“.

Tento list, uverejnený už minulý štvrtok, bol odpoveďou na protestný list súkromnej katolíckej iniciatívy, ktorá hru označila ako „bohorúhavé predstavenie“:

„Tam, kde vládne nedostatok úcty voči Bohu a náboženským symbolom, sa vyžaduje pevná a rázna reakcia kresťanov“, uvádza sa v liste.

K tejto oficiálnej odpovedi zo Štátneho sekretariátu sa vyjadril aj pápežov hovorca páter Federico Lombardi:

„Zmysel tohto listu zo Štátneho sekretariátu je veľmi jasný. Táto hra je dielo, ktoré uráža náboženské presvedčenie kresťanov a preto tento list rozširuje diskusiu a usiluje sa, aby „každý nedostatok úcty narazil na mocnú a zomknutú reakciu kresťanského spoločenstva, ktoré je osvecované a vedené svojimi pastiermi“. –zg-

Nemecký jezuita: ´Ježiš bol v jadre bohorúhavý´ … ale divadelná hra nie!!!

Po premiére sporného divadelného predstavenia v Hamburgu „Golgota Picnic“ jezuita Breulmann vyhlásil: „Dokonca aj Ježiš bol svojimi poslednými slovami: «Bože môj, prečo si ma opustil» v jadre bohorúhavý …“

Hamburg, 24.1.2012 (kath.net/KNA/red) 014 948 – V pondelok večer sa v Hamburgu konala nemecká premiéra sporného divadelného predstavenia „Golgota Picnic“. „Kňazské bratstvo Pia X.“ vyzvalo predtým k protestom a v pondelok večer k napomínajúcej stráži pred divadlom. Podľa nemeckej Katolíckej spravodajskej agentúry (KNA) zúčastnilo sa na proteste asi 20 osôb, podľa magazínu „Stern“ ich bolo 60. Po predstavení  sa konala pódiová diskusia, na ktorej sa zúčastnil aj duchovný rektor Katolíckej akadémie, páter Hermann Breulmann, SJ.

«Nie som pobavený ani rozhorčený, ale zamyslený, » povedal tento religionista. «Bol to silný tabak, ale predsa som našiel body, kde hovorím – tá hra má niečo do seba. Kladie nám otázky a má napínavú hĺbkovú gramatiku. Keď sme čítali Nietzscheho, nie sú nám pochybnosti o Bohu cudzie,» vyhlásil Breulmann. «Napriek tomu sa tu pri všetkej slobode vynára otázka, či estetika hry neprekročila svoje hranice.»

Bohorúhanie však jezuita hre prisúdiť nechcel: «Pomyslel som si, že milého Boha to nechá chladným.» Ku kritike protestujúcich sa pridať tiež nechcel: „Veď dokonca aj sám Ježiš bol svojimi poslednými slovami «Bože môj, prečo si ma opustil?» v jadre bohorúhavý.“  -zg-

USA: Obama bráni vojnu proti nenarodeným deťom

Washington, 24.1.2012 (kath.net) 014 945 – Prezident USA Barack Obama  pri príležitosti výročia rozsudku o potrate v procese „Roe vs. Wade“ znova bránil právo na potrat. V súvislosti s usmrcovaním nenarodených detí vyhlásil, že toto rozhodnutie potvrdzuje, že vláda sa nikdy nemá miešať do „súkromných rodinných záležitostí“. Obama zdôraznil: „Ja sa naďalej angažujem za právo ženy na slobodu voľby v prípade tehotenstva.“ V tejto súvislosti hovoril prezident o „ústavnom práve“.

Pochod za život v USA

Na tzv. Pochode Pro-Life, najväčšom podujatí za život v USA, 23. januára vo Washingtone DC demonštrovali státisíce ľudí za právo na život, presný počet ešte nie je známy (v r. 2011: asi 400 000). Spravodajská agentúra AP zaradila tento každoročný pochod za život medzi najväčšie protestné podujatia v hlavnom meste USA. Na podujatí sa zúčastnil aj John Boehner, republikánsky hovorca Domu reprezentantov USA: Nikdy som nechápal ako nálepku alebo politický postoj byť pro-life. Ale ja jednoducho som.“

Arcibiskup Charles Chaput z Filadelfie deň pred pochodom na konferencii vo washingtonskej Univerzite Georgetown pripomenul, že vyše 80 percent detí, ktorým sa diagnostikuje Downov syndróm, usmrcujú pred narodením a zdôraznil:

„Tieto postihnuté deti predsa nie sú nijakým bremenom, ale sú cenným darom pre nás všetkých.“

V predvečer pochodu aj kardinál Daniel DiNardo, biskup z Galveston-Houstonu, slávil vo washingtonskej bazilike „National Shrine of the Immaculate Conception“ s vyše 10 000 mladými svätú omšu. Týchto mladých ľudí označil ako „dobrú infekciu“, ktorá sa rozšíri na celú americkú spoločnosť.“ –zg-

 

Francúzsko: Pochod pro life v kritickej situácii

Interview s Jean-Marie Le Ménéom, predsedom Nadácie Jérôme Lejeuna

Rím, 23.1.2012 (Zenit – Anita Bourdin) 014 944 – Jean-Marie Le Méné, predseda nadácie „Fondation Jérôme Lejeune“, poskytol na záver pochodu za život minulú nedeľu v Paríži interview pre Zenit.

ZENIT: Čo vás motivovalo zúčastniť sa na pochode za život 2012?

Jean-Marie Le Méné: Politické udalosti vo Francúzsku v r. 2012 (prezidentské a parlamentné voľby) poskytujú možnosť zaujať stanovisko k téme ‚Rešpektovanie ľudského života’. Od úpravy zákona o bioetike minulý rok situácia sa ďalej priostrila. Prívrženci pro life sa môžu vydať rôznymi cestami. My z nadácie „Fondation Jérôme  Lejeune“ sa už dlhý čas zasadzujeme za hnutie za život a nasledujeme tak profesora Jérôma Lejeuna, naplnení hrdosťou, že nesieme jeho meno a že pokračujeme v jeho úsilí. Súhlasil som, že verejne vyjadríme svoj názor, pretože súčasná situácia nám robí veľké starosti. V protiklade s tým, čo počúvame, zákon o bioetike schválený v júni 2011 zvyšuje ohrozenie života najmä v dvoch bodoch.

ZENIT: Čo vám robí najväčšie starosti?

Jean-Marie Le Méné: V prvom rade zákon zaväzuje všetkých lekárov, aby všetky tehotné ženy informovali pri prenatálnej diagnostike o trizómii 21 (pozn. red.:  vyvolávateľ Downovho syndrómu). Keď sa diagnostikuje táto mutácia génov, je povolený potrat v každom štádiu tehotenstva.

Lekári ženy o tom informovali už pre prijatím zákona, čo viedlo k 96% potratených  trizomických detí. Počas diskusií v parlamente sa istý poslanec opýtal, prečo ešte zostávajú 4 % … Odvtedy sa táto prax právne zakotvila a tak sme od de-facto eugeniky  dospeli k právne podloženej eugenike!

Všeobecní lekári a nielen pôrodníci, teraz stoja v prvej línii a musia sa podľa zákona  zodpovedať, ak sa neusilujú zabrániť narodeniu neželaných detí. Teraz už nemajú iba záväzok, čo sa týka prostriedkov, ale oveľa viac, čo sa týka výsledkov!

ZENIT: Sú deti s Downovým syndrómom teda obeťami novej formy eugeniky?

Jean-Marie Le Méné: Musíme si ujasniť nevýslovný charakter tejto zovšeobecňujúcej prenatálnej diagnostiky u trizómie 21: niet po nej nijaký dopyt u obyvateľstva, nie je tu nijaký rizikový faktor, ani neexistujú možnosti prevencie a postihnutý z toho nemá nijaký prospech, pretože vo väčšine prípadov dôjde k potratu. Toto úplné alebo čiastočné vyhladzovanie istej skupiny pre jej genóm sledovaním sústredeného plánu poznačuje prinajmenšom takú eugenickú politiku, ktorá nemá nič do činenia s medicínou.

ZENIT: Sú ešte iné starosti vzbudzujúce náznaky, ktoré by mali vyburcovať verejnosť?

Jean-Marie Le Méné: Príznačný pre tento bioetický zákon je aj jeho pohrdlivý postoj voči človeku v embryonálnom štádiu. Hoci výskum ľudských embryí je zakázaný, zákon schválený v r. 2011 viedol k podstatným výnimočným úpravám tejto zásady.  Kanibalizovanie embryí, aby sa človek mohol zmocniť ich kmeňových buniek, je vždy neospravedlniteľné.  Okrem toho je to „zbytočne nemorálne“, pretože z toho výskumu nemožno očakávať nijaké terapeutické pokroky. Dnes sa ľudské embryo používa na to, aby sa ušetrilo na pokusných zvieratách farmaceutických laboratórií. Aj v tom sme veľmi vzdialení od vedy.

 

ZENIT: Čím sa vyznačuje vaša angažovanosť?

Jean-Marie Le Méné: Nadácia „Fondation Jérôme Lejeune“ nešetrí nijakú námahu na podporu klinickej medicíny, ktorá prejavuje úctu a rešpekt voči pacientom, aj keď títo sú v očiach sveta menejcenní.  Investujeme do vedeckého výskumu, ktorý je neustále  v službách človeka a ľudstva. –zg-

************************************************************************************

Svätá VERONIKA GIULIANI hovorí kňazom ( a všetkým kresťanom)

 

Rada čítala o svätých, rástla v nej túžba napodobovánia vzorov svätých. Hlavne a o sv. Růžene Limskej. Mala snahu o zbožnosť a častú modlitbu: Svätá Veronika Giuliani sa narodila 27.12. 1660 v Mercatellu nad Metaurou u Rimini v strednom taliansku. V detstve z talianským temperamentom , a zároveň veľmi citlivá skoro začala žít s vedomím Božej prítomnosti.

Svätá Veronika Giuliani nie je len svätica, ona je gigantom svätosti ( blahoslavený pápež Pius IX )

Pápež Lev XVIII, tvrdil že svätá Veronika Giuliani bola – bola natoľko obohatená výnimočními milosťami , že ju prevyšovala jedine Božia Matka. ( kardinál Pietro Palazzini )

Z denníka svätej Veroniky Giuliani:  Túto noc po dlhom trápeni som mala videnie, v ktorom mi ukázal mnoho kňazov, všetkých odetých v kňazskom rúchu : ale súčasne mi dal porozumieť, že medzi nimi je veľa Judášov a jeho nepriateľov.

A náhle časť z nich sa stala pekelními obludami, a čo horšieho pekelními démonmi.

http://zivotysvatych.okamzite.eu/MARIAEM_JEZIS_MARIA/Svaty_Lonard_porto_maurizio/svata_Veronika_Giuliani_hovori_ku_knazom/SVATA_VERONIKA_GIULIANI_KNAZOM.html#

 

Kňaz z poľských médií neodporúča voliť členov súčasnej vlády

Varšava, 21.1.2012 (kath.net/KNA) 014 939 – Šéf poľského rozhlasového a televízneho vysielača «Radio Maryja» a «TV Trwam», páter Tadeusz Rydzyk, nepriamo vyzval, aby ľudia nevolili pravicovo-liberálnu vládu krajiny. V denníku, ktorý založil, «Nasz Dziennik» vládu v piatok obvinil, že diskriminuje katolíkov. Vládni politici «často rozhodujú v prospech nekatolíkov», citujú noviny Rydzyka na titulnej strane. «Prídu voľby – myslíme na to, že zlý strom neprináša nijaké dobré ovocie.»

Páter Rydzyk robí vládu premiéra Donalda Tuska zodpovednú za to, že národná rozhlasová rada neposkytla «TV Trwam» licenciu na digitálnu kontinentálnu televíziu.  Toto grémium totiž kontroluje vládna strana Občianska platforma.

„Rozhodnutie rozhlasovej rady je protiprávne a predstavuje útok na katolíkov,“ vyhlásil páter Rydzyk už v stredu pri vypočutí v Hornej komore poľského parlamentu – v senáte. Oznámil, že vo veci odmietnutia digitálnej licencie podá žalobu na súde.

Poslanci pravicovo-konzervatívnej opozície sa zasa zasadzujú za podanie žaloby na šéfa rozhlasovej rady, Jána Dworaka, na štátny súdny dvor. Podľa poľskej ústavy je tento súd kompetentný riešiť porušenia zákonov u členov rozhlasovej rady. Dworak odôvodnil odmietnutie digitálnej frekvencie pre «TV Trwam» nedostatkom finančných istôt u cirkevného vysielača. Biskupská konferencia Poľska veľmi naliehala na udelenie tejto licencie na vysielanie. Jej predseda arcibiskup Jozef Michalik, kritizoval odôvodnenie odmietnutia vo štvrtok ako «nečisté».

Televízna stanica založená v r. 2003 prenáša početné bohoslužby a zahraničné cesty pápeža Benedikta XVI. naživo. V správach sa často kritizuje vláda. «Trwam» doteraz nevysielal svoj program kontinentálne ale len cez satelit, kábel a internet. V lete 2013 sa v Poľsku kontinentálne vysielanie televízie prepne z analógového na digitálne.

Členov rozhlasovej rady menujú obe komory parlamentu a prezident. V zmysle ústavy nesmú byť členmi politickej strany ani odborov. –zg-

Sasko: Evanjelické fary otvorené pre homosexuálov

Drážďany, 23.1.2012 (kath.net/idea) 014 941 – V Sasku môžu už homosexuálne farárky a homosexuálni farári za istých predpokladov bývať na fare spoločne s partnermi.   Rozhodlo o tom vedenie Evanjelickej luteránskej krajinskej cirkvi Saska 21. januára v Drážďanoch. Predpokladom však je zaregistrované životné partnerstvo páru a jednohlasné schválenie predstavenstva cirkevnej rady. Krajinský biskup Jochen Bohl (Drážďany) na zasadnutí vedenia cirkvi poukázal na to, aká sporná je táto téma. Povedal, že iba vzájomným rešpektovaním a úctou k inému chápaniu možno prekonať protikladné postoje. Vyjadril nádej: „že kresťanky a kresťania vo farnostiach našej krajinskej cirkvi toto rozhodnutie vedenia cirkvi pochopia“ a dodal: „Som si istý, že homosexuálne založení ľudia, s ktorými sme spojení v spoločenstve cirkvi, budú akceptovaní ako sestry a bratia vo viere“.

Dôležitý základ pre toto rozhodnutie tvorila záverečná správa pracovnej skupiny  „Homosexualita v biblickom chápaní“. Vedenie cirkvi súčasne potvrdilo zostávajúci význam biblického poriadku manželstva a rodiny ako vedúceho modelu spolunažívania ženy a muža. –zg-

Rusko znovu zavádza výučbu náboženstva

Moskva, 5.2.2012 (kath.net/ KNA) 014 989 – Viac ako 90 rokov po zrušení výučby náboženstva Rusko znova zavádza tento predmet na všetkých školách. Od budúceho školského roku 2012/2013 sa budú na školách ponúkať viaceré voliteľné predmety náboženstva ako aj etika. Oznámila to vláda podľa správ ruských médií z piatka. Do marca si preto žiaci a ich rodičia majú zvoliť z predmetov: kresťanské – pravoslávne, budhistické, islamské a židovské náboženstvo, etika ako aj predmet o základoch svetových náboženstiev.

Po Októbrovej revolúcii 1917 komunistický režim výučbu náboženstva zakázal. Od r. 2010 navštevujú štvrtáci a piataci v 21 z 83 regiónov krajiny pokusnú výučbu. Podľa ministerstva školstva pritom 42 percent žiakov si zvolilo etiku, 30 percent „Základy pravoslávnej kultúry“, 18 percent „Základy svetových náboženstiev“ a 9 percent „Základy islamskej kultúry“. Budhistické náboženstvo navštevovalo iba 1 percento žiakov a židovské ešte menej.

Pravoslávna cirkev a moslimské spoločenstvo hodnotili túto pokusnú výučbu ako úspech. Kritici si však myslia, že tých 15 000 svetských učiteľov bolo pre túto výučbu v kurzoch iba nedostatočne pripravených. Od februára do augusta sa plánuje iba jeden nový vzdelávací kurz pre učiteľov. Znova zavedenie výučby náboženstva bolo v Rusku dlho predmetom veľkých sporov. Medzitým sa však podľa prieskumov za ňu vyslovuje už veľká väčšina Rusov. –zg-

***********************************************************************************

FÓRUM ŽIVOTA

27. január 2012

Vážení sympatizanti, podporovatelia, priatelia,

aj keď je 25. marec až o dva mesiace, už teraz vrcholia organizačné prípravy na mediálnu kampaň, ktorú pripravujeme pri príležitosti Dňa počatého dieťaťa. Opäť vám ponúkame možnosť podporiť ju symbolickou kúpou billboardu. V súvislosti s 25. marcom – Dňom počatého dieťaťa vás už teraz chceme pozvať do Rajeckých Teplíc na medzinárodnú konferenciu Vyber si život a na pochody za život, ktoré sa uskutočnia v Bratislave a Košiciach. Nenechajte si prosím tieto a ďalšie ponuky z tohto emailu pre seba, ale šírte ich ďalej. Hlas každého človeka je dôležitý nielen v parlamentných voľbách, ale rovnako, ak nie ešte viac, aj v ohlasovaní kultúry života.

S úctou Marek Michalčík
výkonný riaditeľ Fóra života

Svoju činnosť môžeme vyvíjať iba vďaka darcom. Ďakujeme všetkým za podporu!

Činnosť Fóra života môžte podporiť na účte 0422874576/0900 alebo on-line. Ďakujeme!
2% pre Fórum života.
Email Fora života – odporučte linku vašim známym na odber nášho pravidelného emailu.

Staňte sa našimi podporovateľmi v Klube Fóra života
a priateľmi v skupine Za život na Facebooku.

Klikaním na pomoc tehotným dievčatám a ženám

Pomôžte nám premeniť kliky na eurá, aby sme mohli eurá premeniť na pomoc ženám.
V minulom vydaní Emailu Fóra života sme vás poprosili o podporu nášho projektu Poradňa Alexis v súťaži na darcovskom portáli Ľudia ľuďom. Vďaka vám je projekt v trojici najúspešnejších. Ak by sa nám súťaž podarilo vyhrať, získame financie, ktoré nám chýbajú do žiadanej sumy. Z týchto financií bude môcť poradňa po materiálnej stránke fungovať až do konca roku 2012!

Ako nám pomôcť? TU: http://www.ludialudom.sk/vyzvy/434 treba kliknúť na SYMPATIZUJ (dá sa každých 24h) a LIKE. Za každé je jeden hlas. Prípadne môžete rozposlať aj známym.  Súťaž končí 31.1. 2012 o polnoci. Viac nájdete v pravidlách súťaže. Ďakujeme za každý klik.

„Kúpte“ si bilboard a podporte kampaň ku Dňu počatého dieťaťa

Príspevkom 60 Eur môžte podporiť kampaň ku Dňu počatého dieťaťa jedným billboardom. Náklady na kampaň môžte podporiť aj inou čiastkou. Ku kampani pripravujeme 100 až 150 bilboardov po celom Slovensku. Ich počet závisí aj na vašej podpore. V prípade, že by vaša štedrosť naplnila tento cieľ, prostriedky využijeme na náklady spojené s internetovou časťou mediálnej kampane, ktorou sa tento rok chceme ešte viac priblížiť mladej generácii.

Pomôžte nám naplniť náš cieľ 9000 Eur. Svoj príspevok pošlite prosím na číslo účtu 0422874576/0900. Do kolonky pre prijímateľa uvedte slovo „billboard“. Ďakujeme.

Pochody za život a biele stužky
Tento rok plánujeme dať väčší dôraz na pochody za život v hlavnom meste ako aj v metropole východu Slovenska. Pochody sa uskutočnia presne 25. marca v Bratislave a v Košiciach. Pozývame vás k spolupráci na organizovaní a pozývaní všetkých, zvlášť mladých, aby ste prišli osobne vyjadriť svoj postoj za život.

Podobne pozývame k spolupráci všetkých, ktorí nám chcú pomôcť pri organizovaní rozdávania bielych stužiek a letáčikov na námestiach slovenských miest v týždni od 19. do 25. marca. Už teraz sa môžte prihlásiť k odberu informácií a materiálov a pripravovať kampaň vo vašom meste, ale i na vašej škole či v rôznych študenstských a mládežníckych centrách.
Kontakt: kancelaria@forumzivota.sk, 0903 533 946.

Tento rok môžte podporiť Fórum života poukázaním 2 % z dane. Viac …

Ľudská dôstojnosť, staroba a zomieranie
Jednou z nosných sprievodných akcií Dňa počatého dieťaťa je aj konferencia Vyber si život.  Tento rok je naplánovaná na  23. a 24. marca 2012 v Rajeckých Tepliciach a pôjde už o jej XIV. ročník. Tento ročník bude zameraný na tému Ľudská dôstojnosť, staroba a zomieranie.

 

 

 

 

P.O. Box 1

054 01 Levoča
069 208 6292
www.pravonazivot.sk
info@pravonazivot.sk

Milí priatelia CBR,

konečne Vám zasielam elektronickú verziu newsletter zima 2012, ktorý ste už mohli dostať aj domov poštou, ak ste prispievateľmi CBR. Prajem Vám motivujúce čítanie!

Dnes sa intenzívnejšie a oficiálne pod rúškom rodovej rovnosti do učebných osnov dostávajú ideologické „reprodukčné a sexuálne práva“ (= právo na potrat a análne (homosexuálne) praktiky). I z našich daní sú platené regionálne pobočky Inštitútu pre rodovú rovnosť a najnovšie aj z „grantu premiérky“ sponzorované centrum pre homosexuálov v Bratislave.

Vyjadrite svoj odpor voči tejto ideológii poukázaním 2% Vašich daní (ako na to, nájdete tu) kampani Čo škola neučí, ktorá tieto klamstvá a prekrútenia odkrúca. Letáky kampane, ktorých tlač v náklade 40 000ks tak podporíte, atraktívne ponúkajú mladému človeku iný, lepší životný štýl.

Minimálne 10,- EUR platí normálne rodina za satelitnú televíziu. Pritom vo väčšine prípadov jej programy deformujú mladých hlavne v oblasti sexuálnej etiky.

 

Už „za 10,- Eur mesačne“ Vy a ja môžeme formovať mladú generáciu a budúcnosť našich detí. Osobné stretnutia a zážitky z výstavy sú silnejšie ako virtuálny svet televízie, hoci mu mladí denne venujú celé hodiny. Výstava ich vráti znova do reality.

Skvelá fanpage takú som veľmi dlho hľadal :)“

Chcem poďakovať za články na webstránke, pomohli, aby som zmenila svoj život.“

Od polovice februára bude v CBR zamestnaný koordinátor výstav na plný úväzok, čo bude pomerne náročné vykryť finančne. Prečo kampaň potrebuje koordinátora, ktorý sa telom i dušou oddá svojmu poslaniu, si prečítajte tu.

Cieľ je však jasný – aby ani jeden pracovný deň výstava nestála. Každý pracovný deň je predsa na Slovensku zabitých 39 detí umelým potratom!

Bez Vašej podpory to však nebude možné realizovať. Odhodlajte sa, prosím, ešte dnes venovať  mesačne príspevok na plat koordinátora výstav v sume 10,-Eur, 25,- Eur, 50,- Eur alebo i viac , ak si to môžete dovoliť. Číslo účtu CBR je 8561196003/1111.

Vopred vďaka za Vašu dôveru. S úctou,

Ing. Jana Tutková, M.A.

riaditeľka

******************************************************************

Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania, o.z.,

Hraničná 13, 821 05 Bratislava,
tel.: 0948/056546, e-mail: kontakt@rizikaockovania.sk

v Bratislave 25.1.2012

Vážený pán predseda,
vážení členovia Výboru NR SR pre zdravotníctvo,

V marci 2011 sme vás upozornili na početné závažné zdravotné následky spôsobené povinným očkovaním detí (pritom často aj pre nevšímavosť pediatrov), na ich nezaznamenanie v štatistikách pre absolútnu nefunkčnosť systému nahlasovania vedľajších účinkov vakcinácie a požiadali sme vás o iniciovanie novely zákona 355/2007, tak aby sa pokuta za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu minimalizovala na symbolickú sumu. Ďakujeme vám, že ste ústretovo navrhli zníženie sumárnej pokuty z 331 eur aspoň na 100 eur, i keď v konečnom hlasovaní chýbal na schválenie tejto legislatívnej zmeny 1 hlas.
Súčasne sme vás s ohľadom na početné vážne prípady poškodenia očkovaním požiadali, aby ste zvážili možnosť prijatia zákona na odškodňovanie obetí očkovania.

Dovoľte stručnú informáciu, čo sa za necelý rok udialo k týmto dvom témam

1. Po zaznamenaní 40 prípadov poškodenia očkovaním sme tieto prípady dali v marci k dispozícii predsedníčke vlády (premiérka spis postúpila MZ SR) a ÚVZ SR za účelom preskúmania funkčnosti systému rozpoznávania, zaznamenávania a hlásenia negatívnych účinkov očkovania s cieľom zreálnenia početnosti výskytu poškodenia očkovaním. Obe aktivity vyústili do preverovania prípadov zo strany MZ SR, resp. jednotlivých RÚVZ. Žiaľ, výsledný výrok prešetrovania nezodpovedal pôvodnému zadaniu, ani realite. Vôbec nedošlo k prevereniu systému ako celku. V odpovedi z MZ SR nebola k tomto nosnému zadaniu ani zmienka. MZ v liste z 11.5.2011 len konštatovalo, že „nebolo zaznamenané žiadne trvalé zdravotné poškodenie z dôvodu podania vakcíny. U dvoch detí boli hlásené nežiaduce reakcie po očkovaní BCG vakcínou, v obidvoch prípadoch však išlo o bežné nežiaduce reakcie bez trvalých následkov.“ Voči takémuto stanovisku sme sa ohradili listami adresovanými ÚVZ a MZ SR. ÚVZ listom zo 16.6.2001 vyhlásil, že ich stanovisko ostáva nezmenené. Rovnako MZ SR v liste z 1.7.2011, pričom okrem rozsiahlych pasáží, pripomínajúcich propagačný leták farmaceutických firiem, uviedlo: „Nesúhlasíme s Vaším tvrdením, že prípady detí, u ktorých bolo podľa ich rodičov zaznamenané poškodenie po očkovaní, neboli dostatočne prešetrené. …. trvalé poškodenie zdravia po očkovaní u týchto detí zaznamenané nebolo.“
Dňa 23.9.2011 sme na osobnom stretnutí s predstaviteľmi ÚVZ žiadali o dôkladné prešetrenie 40 prípadov poškodenia očkovaním a o naplnenie pôvodného zadania – preverenia celého systému rozpoznávania, registrácie a hlásenia negatívnych vedľajších účinkov očkovania. Zástupcovia ÚVZ sa vyjadrili, že na to nemajú kompetencie. Dohodli sme sa, že vybrané prípady dá ÚVZ prešetriť prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. V závere roka 2011 (21.12. na rozporovom konaní na MZ SR) sme sa dozvedeli, že tento postup vraj nie je možný, že takéto preskúmanie môžu vraj žiadať len individuálne jednotliví rodičia a nie ÚVZ. Sú slovenské inštitúcie a orgány skutočne také bezmocné, že nemajú kompetencie prešetriť ani zdravotné karty? A ak nie, prečo MZ SR predtým tvrdilo, že prípady dostatočne prešetrilo? Už tu si tvrdenie MZ SR a ÚVZ protirečí.

Odpoveď MZ SR ani výsledky snáh ÚVZ nemôžeme akceptovať, a to ani, vzhľadom na pôvodné zadanie, v obmedzenom rozsahu preskúmania záznamov o poškodení očkovaním. Na rozdiel od MZ SR a ÚVZ my bez dostatočného prešetrovania odborníkmi – ako charakterizovalo svoju prácu MZ – máme informáciu o tom, že nad rámec zistení, na ŠUKL lekári nahlásili nežiaduce reakcie po očkovaní u Marianny Hudákovej (DM1) a u Lucie Orlovskej (DM1) – tento prípad sa dokonca neobjavil v štatistikách ŠUKL, lebo sa stratil. Rodičia nahlásili nežiaduce reakcie u Patrika Reháka (DM1) a Maxima Zamboriho (autizmus). Tieto dva prípady boli hlásené na ŠUKL, no len prvý z nich sa objavil v štatistikách ŠUKL a v štatistikách ÚVZ sa neobjavil žiaden. Nežiaduce reakcie po očkovaní má v zdravotnej karte zaznamenané v súčasnosti slepá Veronika Bajnóciová očným lekárom. Simonka Tumpachová, počnúc imunológom, až po onkológa má všade zmienku o netypickej NUL po BCG, no prípad sa neobjavil v štatistikách ŠUKL ani ÚVZ. Ďalej vieme, popri dvoch priznaných, aspoň o 6-tich ďalších deťoch s komplikáciami po BCG vakcíne. Nevieme síce, čo presne mali zapísané v karte, ale deti ošetrovali na špeciálnom pracovisku – vytláčali im hnis, operovali uzliny – takže komplikácia po BCG vakcíne by mala byť zo zdravotnej dokumentácie zrejmá.
Nič z tohto MZ SR pri svojom skúmaní nenašlo!

Za tohto stavu, kedy absolútne zlyháva systém hlásenia nežiaducich reakcií na vakcináciu a MZ SR a ÚVZ nedokážu ani správne preveriť skutkový stav v konkrétnych prípadoch (ani v tých, pri ktorých mali splnomocnenie od rodičov na skúmanie záznamov v kartách), namiesto snahy o nápravu týchto nedostatkov prichádza MZ SR a ÚVZ so zvyšovaním reštrikcií a s novelou vyhlášky s totalitnými prvkami, ktorou sa protiústavne obišli zákonodarné kompetencie parlamentu.
Konkrétne: V zrýchlenom konaní 28.12.2011 MZ SR prijalo novelu vyhlášky MZ SR č. 585/2008, ktorá pre lekárov od 1.1.2012 zavádza povinnosť hlásiť (t.j. udávať, pretože dôsledkom je udelenie pokuty) Regionálnym úradom verejného zdravotníctva všetky prípady odmietnutia povinného očkovania.
Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania sa pokúsila zabrániť prijatiu novely hromadnou pripomienkou, pod ktorú sa v priebehu 4 dní podpísalo vyše 2000 občanov, no napriek tomu náš názor nebol 21.12. na rozporovom konaní zo strany MZ SR a ÚVZ akceptovaný. Preto sme 22.12. podali podnet na Úrad na ochranu osobných údajov vo veci rozporu navrhovanej novely vyhlášky so zákonom o ochrane osobných údajov. 28.12. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania ako aj Ministerstvo zdravotníctva SR obdržali konštatáciu Úradu na ochranu osobných údajov, že návrh vyhlášky je v rozpore so zákonom 428/2002 na ochranu osobných údajov. MZ SR napriek tomu odoslalo v tento deň vyhlášku do zbierky zákonov a nezabránilo, aby 1.1.2012 nadobudla protizákonná vyhláška platnosť.

V súčasnosti je v legislatívnom procese novela zákona 355/2008, voči ktorej Úrad na ochranu osobných údajov vzniesol závažnú pripomienku, v ktorej žiada upraviť zákon 355/2007 tak, aby zodpovedal vyhláške 585/2008 v zn. nesk. predpisov. Prosíme vás, ako predstaviteľov zákonodarného zboru zodpovedných za oblasť zdravotníctva, aby ste na tento krok nepristúpili. Aby ste neupravovali zákon podľa podzákonného predpisu. Aby ste, naopak, žiadali upraviť protizákonnú vyhlášku 585/2008 v.zn.n.p. tak, aby zodpovedala zákonom i keď sme si vedomí toho, že na podzákonné predpisy nemáte priamy dosah. Konkrétne vás prosíme, aby ste nepripustili rozšírenie kompetencií ÚVZ, RÚVZ a pediatrov na spracovávanie osobných údajov týkajúcich sa zdravia bez povolenia dotknutej osoby. Prosíme vás o to z dôvodu, že pôvodne vyhláška počítala s tým, že ÚVZ a RÚVZ budú viesť zoznamy ľudí odmietajúcich očkovanie a iba vďaka zásadnej pripomienke MH SR a osobným angažovaním sa poslancov za stranu SaS sa zabránilo ukotveniu tohto protiústavného prvku do vyhlášky. Išlo by totiž o vytváranie zoznamov ľudí s istým názorom, čo je bezprecedentné v demokratickej spoločnosti. Ani povinné hlásenie odmietnutia očkovania lekármi nemá mať v demokratickej spoločnosti miesto. Situácia, keď sa z lekára stáva policajt, vnáša veľkú nedôveru a napätie do vzťahu lekár – pacient. Navyše zavedenie tejto povinnosti nezodpovedá jej odôvodneniu, ktoré je definované ako snaha zistiť počet nezaočkovaných detí v tom-ktorom regióne. Upozorňujeme, že pre takéto účely je zisťovanie počtu odmietnutí očkovania a prípadné zostavovanie menných zoznamov takýchto osôb absolútne nezmyselné, pretože nezahŕňa nezaočkované osoby z dôvodu kontraindikácií.

Obavy v nás vzbudzuje i ďalšia iniciatíva ÚVZ, o ktorej sme sa práve dozvedeli. ÚVZ hodlá vytvoriť databázu zaočkovaných osôb. Vzhľadom na vyššie uvedené nedostatky považujeme za prioritné vypracovať predovšetkým funkčnú databázu nežiaducich vedľajších účinkov očkovania a to, najlepšie, po anonymizovaní verejne prístupnú on-line databázu, podobnú tej, akú má Nemecko. Prvoradým predpokladom na zhodnotenie situácie je mať k dispozícii presné údaje. Kým nemáme štatisticky presné údaje, nevieme aký reálny dopad má vakcinácia na spoločnosť, trestať niekoho pokutou a posúvať do roviny priestupku za prejavený názor, je scestné.

Ak zhrniem tento prvý bod: Nami iniciované preverovanie potvrdilo naše podozrenie – preukázala sa ním absolútna nefunkčnosť systému rozpoznávania, hlásenia a evidencie poškodenia očkovaním. A navyše aj neschopnosť kontroly! Všeobecným listom uzavrieť preverovanie, nenájsť ani nahlásené prípady a deklarovať takýto výsledok za relevantný, je trápne. Nepotrebujeme čítať reklamné listy farmaceutických firiem podpísané ministrom zdravotníctva. Každé paušálne tvrdenie z listu treba dokázať. Cítime sa istým spôsobom podvedení a takéto preverovanie považujeme za zmarené. Preto sa obraciame na vás, poslancov zdravotníckeho výboru, s prosbou o vykonanie poslaneckého prieskumu, v čase, ktorý vy uznáte za vhodný, ako MZ a ÚVZ prešetrovalo náš podnet a aký je reálny skutkový stav.
Rovnako paradoxné zo strany MZ SR je vedomé uvedenie do platnosti protizákonnej vyhlášky. Nerobme z lekárov policajtov. Neničme vzťah lekár – pacient. Nenarušujme ich vzájomnú dôveru. Vyhláška smeruje úplne opačným smerom, než je trend vyspelej demokratickej spoločnosti. Jedine váš zásah môže podnietiť vykonanie nápravy v tomto smere. Vy ste zákonodarcovia, nemali by ste sa nechať obrať o toto právo a nemali by ste dovoliť kreovať z úrovne ministerstva legislatívu podzákonnými predpismi. Vám náleží preskúmať tento krok MZ SR.
Pritom za súčasného stavu považujeme za neprípustné pokutovať rodičov. Pri každom zdravotnom úkone má pacient právo byť o zákroku informovaný a udeliť k nemu informovaný súhlas, alebo úkon odmietnuť. Je neprípustné, aby využitie tohto zákonného práva bolo viazané na priestupok a aby bolo sankcionované. Veď nielen štáty Západnej Európy, ale už aj Rusko a Ukrajina rešpektujú v otázke vakcinácie právo informovaný súhlas zo strany rodičov udeliť alebo neudeliť. Odmietame byť posledným reliktom totality. Žiadame vás, aby ste v budúcom funkčnom období legislatívne vyriešili túto otázku v súlade s vyspelou Európou.

2. Čo sa týka otázky zákona na odškodnenie obetí očkovania, Ministerstvo zdravotníctva 23.12. dalo do pripomienkového konania zákon 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Keďže navrhovaná novela zákona č.355/2007 o.i. dopĺňa do zákona Uznanie choroby z povolania, Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania žiada formou hromadnej pripomienky, ktorú počas 6 dní podporilo vyše 850 občanov, doplniť do zákona stať o uznaní poškodenia očkovaním.
Treba vedieť, že rodiny s deťmi poškodenými očkovaním žijú často v krajnej núdzi s minimálnymi príjmami, bojujú o holé prežitie a štát poškodeným deťom nehradí ani len celú potrebnú zdravotnú starostlivosť. Máme rodinu, ktorá prišla o dom, pretože matka, starajúca sa o tri očkovaním postihnuté deti vypadla z pracovného procesu a nevládali splácať hypotéku. Máme ďalšie rodiny, v ktorých ostal len jeden aktívny živiteľ a v kombinácii so zvýšenými finančnými nárokmi na úhradu zdravotnej starostlivosti o poškodené dieťa, žijú v krajnej núdzi. Máme rodinu, v ktorej z dôvodu nutnosti starostlivosti o smrteľne chorého syna (v dôsledku vakcinácie) skrachovala firma otca, máme aj rodinu kde zdravotné postihnutie dieťaťa nezvládol otec a rozsypala sa celá rodina.
Riešenie situácie v takýchto rodinách neznesie odklad, preto treba čo najskôr zákonne zakotviť možnosť odškodnenia do slovenskej legislatívy. Takéto rodiny si nemôžu dovoliť pustiť sa do individuálneho súdneho procesu, aby sa domohli spravodlivého odškodnenia za poškodenie, ktoré im spôsobil štát ustanovením povinnosti podrobiť sa povinnému očkovaniu, vyžadovanej pod hrozbou sankcií. Navyše, v praxi sa ukázalo, že si jednotlivé inštitúcie prehadzujú zodpovednosť za poškodenie očkovaním medzi sebou a nikto sa necíti kompetentný prípady riešiť.
Navrhnuté znenie zákona vychádza z podobného nemeckého zákona, pričom treba vedieť, že Nemecko obete poškodenia očkovaním odškodňuje, i keď je v Nemecku očkovanie len odporúčané, nie povinné. O to samozrejmejšie by malo byť odškodňovať obete očkovania v prípade, ak štát očkovanie povinne nariaďuje.
Predkladáme na váš výbor tento doplnok do zákona s predstihom, aby vznikol časový priestor na nájdenie konsenzu v otázke jeho financovania. Prípadné odškodňovanie obetí nemusí priamo zaťažiť štátny rozpočet. Môžu sa nájsť také mechanizmy, ktoré by zaväzovali výrobcov vakcín vytvoriť fond, z ktorého by sa odškodné vyplácalo. Mohlo by ísť napríklad o zvláštny odvod z každej vakcíny, alebo o vytvorenie štátneho fondu o napĺňanie ktorého by sa zakotvilo na úrovni dohôd s výrobcami či dodávateľmi vakcín.
Prosíme vás, aby ste v tomto smere pouvažovali o najvhodnejšej možnosti a aby ste následne v dohľadnom čase podporili včlenenie state o uznaní a odškodnení poškodenia zdravia povinným očkovaním do novely zákona 355/2007.
Túto našu prosbu podporíme najnovším tragickým prípadom, keď 6.1.2012 v Martinskej FN umrel na 4. deň po očkovaní 4-mesačný Maroško z Oravy. Hoci sa o príčinách úmrtia chlapčeka môže i bude polemizovať, isté je, že keby nepodstúpil vakcináciu, ešte by žil. Pre hlboko ranených rodičov nemá váhu, či očkovanie ovplyvnilo smrť dieťatka priamo, alebo nepriamo. Na tragickom fakte, že prišli o synčeka to nič nezmení. Ak by sa dnes domáhali odškodnenia v súdnom procese, i v prípade úspešnosti by náhradou za dieťa vysúdili max. 7 000 eur. Je suma 7 000 eur cenou ľudského života?

3. A napokon, na MZ SR máme ťažké srdce i z dôvodu, že minulý rok zhoršilo legislatívny stav informovanosti pacienta. Zatiaľ kým zákon č. 545/2006 o lieku, v par. 25, ods. (11) prikazoval lekárovi pred vakcináciou poskytnúť rodičovi bez vyzvania príbalový leták vakcíny, v novelizovanom zákone o lieku 326/2011 sa táto povinnosť zrušila. Rovnako sa zo zákona vypustila aj povinnosť výrobcov vakcín uvádzať a kvantifikovať v príbalovom letáku prítomnosť karcinogénnych, mutagénnych, neurotoxických a geneticky modifikovaných látok v zmysle pôvodného znenia zákona o lieku č. 545/2006, par. 25, ods. (10).
Prosíme vás, aby ste v prípade otvorenia zákona o liekoch vyhodené state opätovne do zákona včlenili.

Ďakujeme za pochopenie.

Iva Vranská Rojková, predsedníčka o.z. Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania

PS: Výpoveď matky z Oravy: Modrý koník http://www.modrykonik.sk/fotoblog/katrenka/

http://www.slobodavockovani.sk/products/iva-vranska-rojkova-vakcina-alebo-nedovol-aby-mi-ublizili-/