ÚPN: Vyhodenie nepohodlných, resp. čistky za začali

534

 

BRATISLAVA – Konfederácia politických väzňov Slovenska (KPVS) s veľkým znepokojením sleduje situáciu v Ústave pamäti národa (ÚPN), kde predseda jeho správnej rady Ivan Petranský dáva výpovede deviatim pracovníkom ústavu.

Ako sa uvádza v stanovisku KPVS, pod ktorým je podpísaný jeho predseda Anton Srholec, keďže ide o pracovníkov, ktorí pracujú priamo na sekretariáte ústavu, pracovníkov, (ktorí dlhodobejšie kritizujú dianie na ústave a Ivana Petranského) ,  o pracovníkov  ajčlenov výboru Nezávislých kresťanských odbor Slovenska (NKOS) v ÚPN – Stanislava Labjaka  a Mariana Gulu, vyvoláva to presvedčenie, že ide o čistky v Ústave pamäti národa. „Zdá sa nám nespravodlivé, že vedenie ÚPN nemôže či nechce z dotácie štátu nájsť peniaze na mzdy týchto prepúšťaných pracovníkov,“ uvádza sa v stanovisku.

http://www.topky.sk/cl/10/1296045/Politicki-vazni-su-znepokojeni-prepustanim-v-UPN

* * *

Dostali sme okružný list v ktorom Patrik Dubovský vyzval na Protest proti prepusteniu pracovníkov ÚPN.    Mgr Patrik Dubovský sa už dávnejšie  kriticky vyjadroval  na  adresu vedenia ÚPN, ktorý chce zrejme niekto dostať do polohy neúčinnej a zakonzervovanej inštitúcie.

 

Patrik Dubovský (na snímke) v liste uvádza:

Priatelia,
zima či nezima, pozývame vás na prechádzkový pochod na PROTEST proti prepusteniu 9 (deviatich) pracovníkov Ústavu pamäti národa.

Začneme pred budovou ÚPN na Námestí slobody 6 (ministerstvo dopravy) ZAJTRA 18.1.2012 o 15,00 hod, presunieme sa k buste Jána Langoša na Námestí SNP .- cca 15,30, kde bude tichá spomienka na tohto zakladateľa ústavu a potom sa peši presunieme k hrobu Jána Langoša v Slávičom údolí, kde mu zapálime sviečky a dáme kvety – cca 16,30 hod.

Máme zato, že ide o revanš užšieho vedenia (nie správnej rady ústavu) pracovníkom ako Marian Gula (člen odborov na ústave) a Patrik Dubovský za ich prácu v pracovnej skupine premiérky Radičovej na príprave nového zákona o ÚPN, P. Dubovskému za kritické vyjadrenia v médiách na adresu vedenia ÚPN, či šéfovi Nezávislých kresťanských odborov Slovenska na ÚPN Stanovi Labjakovi za kritické vyjadrenia na pomery na ÚPN.
Výpoveď dali aj dvom pracovníčkam sekretariátu (tok informácií), dvom referentkám, vedúcej skupiny digitalizovania a Ferovi Neupauerovi, autorovi úspešného projektu Nenápadní hrdinovia a šéfovi Fóra kresťanských inštitúcií.

Tieto výpovede neboli prerokované v Správnej rade ÚPN, právo prepúšťať si uzurpoval predseda správnej rady Ivan Petranský na základe diskutabilného podkladu dozornej rady ústavu.
Dôvody o nedostaku financií na mzdy sú umelým problémom, ktorý si vyfabrikovalo užšie vedenie ústavu, keďže presunulo v návrhu rozpočtu ÚPN financie z kapitoly Mzdy do kapitoly Tovary a služby a to využilo na argument o nutnosti prepúšťania. Konečná verzia rozpočtu tiež nebola prerokovaná v správnej rade ústavu.
Je do očí bijúce, že ide o prepustenie z NADBYTOČNOSTI (?) práve pre konkrétne osoby, ktoré sú nepohodlné užšiemu vedeniu. Je smutné, že sa na toto podujali pomáhať aj právnik a hovorca ÚPN.

K týmto čistkám sa kriticky vyjadrila Konfederácia politických väzňov Slovenska (viď SITA), ďalšie protesty pripravujú napr. Deti politických väzňov. V prílohe prikladám môj otvorený list členom správnej a dozornej rady ústavu zo 4.1.2012.

Verím, že sa ozvú aj slovenské elity, ako som sa ich nato opýtal v mojom komentári v SME 16.novembra 2011 v článku Pamäť národa a limity elít.
V dobrom Váš
Patrik Dubovský, ÚPN.

* * *

Podpora prepustených zamestnancov ÚPN na facebooku:

http://www.facebook.com/events/220107054742477/


Patrik Dubovský je členom prípravného výbory našej strany Magnificat Slovakia.

Jeho dcérka Nina bola zázračne uzdravená na príhovor Panny Márie – Nepoškvrnenej Čistoty. Viac na:

http://www.horazvir.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=56:uzdravenie-ninky&catid=6:svedectva&Itemid=5

V októbri 2011 sme s ním natočili besedu členov Hnutia za občiansku slobodu o situácii  pred Novembrom a v Novembri 1989.    Besedu možno pozrieť na linku

https://www.magnificat.sk/2011/11/na-brehu-novembra/

Týmto sa tiež pridávame ku  výzve Patrika Dubovského na protest proti  čistke na Ústave pamäti národa.   Kto môžete, príďte!

Anton Selecký