Kto ruinuje svet? Minulosť, prítomnosť a zajtrajšok, a najmä dôvod krízy

336


Sviatky sa skončili, opasok na nohaviciach bolo nutné posunúť o jednu dierku ďalej, a je čas vrátiť sa späť do práce. Čo nás čaká v roku 2012? Téma, ktorá bude predmetom debát po celý rok a ktorá vládne aj diskusiám s našimi klientmi, je kríza.
Bude či nebude? Pokiaľ áno, bude dlhá či krátka? Pri poslednej recesii sme sa rozprávali o tom, aký bude priebeh hospodárskeho cyklu – bude to V či L alebo snáď W? Komentár jedného môjho kolegu bol aj: „…sme v internetovej dobe, tak to asi bude WWW.“ Otázka však nestojí tak, či kríza bude alebo nebude, ale čo môžem urobiť ja, aby nebola. O kríze nerozhoduje niekto zhora, nie je naplánovaná, jej začiatok sa nedá vyčítať z mayských kalendárov.

Podnikateľ Baťa už v 30. rokoch vyhlásil: „Príčinou krízy je morálna bieda. To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza, je iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok.“ To je stav, v ktorom sa naša spoločnosť nachádza.

Riešenie, o ktorom Baťa hovoril a s ktorým sa aj ja stotožňujem, je obnovenie dôvery. Ľahko sa to píše, horšie realizuje. Prvý krok musí každý urobiť sám.

http://hnonline.sk/firmyafinancie/c1-54391780-caka-nas-v-roku-2012-kriza