Život Cirkvi vo svete 50 * 2011

335

Správy pripravuje Mgr. Zuzana Gluchichová, zakladateľka TK KBS a týždenníka Život Cirkvi, z rímskej anglickej a nemeckej agentúry Zenit, z rakúskych agentúr a z internetu
e-mail: zuzana.gabriela@gmail.sk

Zelam Vam hlboke prezitie posledneho Adventneho tyzdna a zrelu pripravu, aby sa Spasitel naozaj narodil aj v srdciach! Nech Vam k tomu pomahaju aj znamenia z Guadalupe! Vasa Zuzana

* * * * * * * *
Myslite, prosim, na to, ze vase reakcie aj financne prispevky pomahaju skvalitnit toto poslanie od Pana. Iba s vasou pomocou ho udrzime!
Mgr. Zuzana Gluchichova, Gercenova 2 / B, 851 01 Bratislava
Kontakt: 02 443 717 31 Tatra banka, c.u. 291 993 0077 / 1100

Obsah

Svätý Otec má do Vianoc ešte dôležité termíny
Česko: Dramatický pokles členstva v cirkvách
Scholl-Latour: ‚Západná demokracia je v Arábii utópiou‘
Katastrofálna ročná bilancia astrológov a jasnovidcov
Vatikán: ‚Božia častica‘ nespochybňuje obraz sveta
Nórsko: Počet katolíkov sa zdvojnásobil
USA: Ateisti obsadili tradičné výstavy betlehemov
Mexiko: K Božej Matke v Guadalupe prišlo vyše 5 miliónov ľudí!
Írsky prímas: Matrikoví katolíci majú z Cirkvi vystúpiť
Práva nenarodených – extrémni ľavičiari hanobia biskupa
Rakúsko: Prestavba kostola pre ‚moderný tanec‘ financovaná z EÚ
Kresťania na javisko masmédií!
Rím: Seminár „Maria dell´Anima“ oslávil jubileum a obnovu fresiek
Každých 5 minút zomrie jeden kresťan za vieru!
Brazília: Až 10 mŕtvych pri mariánskej procesii
Egypt: V púštnych kláštoroch nijaké zmeny
USA: Rozhorčené cirkvi sťahujú peniaze z veľkých bánk

Svätý Otec má do Vianoc ešte dôležité termíny

Vatikán, 15.12.2011 (KAP) 014 864 – Pápež Benedikt XVI. má do Vianoc ešte celý rad dôležitých termínov.
V piatok, 16. decembra, prijme ekumenickú delegáciu z Ukrajiny, pri príležitosti odovzdania vianočného stromčeka. V stredu pri generálnej audiencii už privítal ukrajinskú skupinu pútnikov pod vedením gréckokatolíckeho eparchu biskupa Milan Šášika. Prišli s ním stovky veriacich z regiónu, kde zoťali stromček pre Námestie sv. Petra. Na oficiálne odovzdanie stromčeka, ktorý po prvý raz prichádza z Ukrajiny ako dar Benediktovi XVI., sa v Ríme očakáva gréckokatolícky veľarcibiskup Svjatoslav Ševčuk z Kyjeva a rímskokatolícky biskupa z Ľvova, okrem toho aj arcibiskup Alexander Drabynko z Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi patriacej do Moskovského patriarchátu .
Po audiencii popoludní sa bude konať slávnostný akt rozsvietenia stromčeka. Spolu s veľkou jedľou priviezli z regiónu Ľvov pre Vatikán aj 40 menších stromčekov.
V nedeľu, 18. decembra o 10. hodine, Svätý Otec má na programe návštevu rímskej väznice Rebibbia. S väzňami sa stretne v kostole väznice – „Casa Circondariale Nuovo Complesso di Rebibbia“. Benedikt XVI. pritom zodpovie otázky väzňov. Na záver návštevy na Štvrtú adventnú nedeľu požehná zasadený strom na pozemku väznice.
V najstráženejšom trakte väznice na severovýchode Ríma bol väznený aj atentátnik na pápeža Ali Agca. Pápež Jána Pavol II. ho tam navštívil v r. 1983. V r. 2000 bol vydaný do Turecka, kde bol v januári 2010 prepustený z väzby.
V rámci programu resocializácie pracujú niektorí väzni z Rebibbie v telefónnej centrále vatikánskej detskej nemocnice „Bambino Gesu“. Turisti a pútnici poznajú názov „Rebibbia“ ako konečnú stanicu metra.
Generálna audiencia sa bude konať aj 21. decembra.
22. decembra Svätý Otec prijme na audiencii členov Rímskej kúrie. Pritom prednesie s napätím očakávané hodnotenie roka 2011.
Polnočná svätá omša na Štedrý večer sa bude konať ako minulý rok o 22. hodine. Na Prvý sviatok vianočný Benedikt XVI. udelí o 12. hodine tradičné požehnanie „Urbi et Orbi“ zo stredného balkóna Baziliky sv. Petra.
Záver roka oslávi Svätý Otec na Silvestra vešperami v Bazilike sv. Petra, ktoré sa začnú o 17. hodine. –zg-

Česko: Dramatický pokles členstva v cirkvách

Praha, 16.12.11 (kath.net/KNA) 014 863 – Už iba každý desiaty Čech sa priznáva k členstvu v cirkvi. Oproti sčítaniu obyvateľstva v r. 2001 poklesol tento počet v tohoročných výsledkoch sčítania drasticky o viac ako 2,9 na 1,2 milióna občanov, ako informoval národný štatistický úrad. Celkový počet obyvateľstva je 10,56 miliónov.
Z kresťanov sa označila väčšina ako katolíci. Ich počet však klesol oproti r. 2001 z 2,74 miliónov na 1,08 milióna. Uvedenie náboženskej príslušnosti bolo dobrovoľné. V r. 1950 sa ešte hlásilo ku katolicizmu 6,8 miliónov Čechov (76 percent). Bezprostredne po konci komunizmu v r. 1991 ich bolo 4,02 miliónov (39 percent).
V súčasnosti je druhým najväčším náboženstvom v krajine reformovaná Evanjelická cirkev českobratská s 52 000 členmi. V r. 2001 ich bolo ešte takmer 120 000. Husitská cirkev má 40 000 členov (v r. 2001 – 100 000).
O senzáciu sa postaralo, že 15 000 Čechov sa označilo za prívržencov náboženstva Rytierov Jedi z filmov science-fiction «Vojna hviezd». Ich baštou je Praha – tam 0,3 percenta obyvateľov uviedlo ako náboženstvo «jediizmus». Česko pritom nie je nijakou výnimkou, ako zdôrazňujú štatistici. Aj vo Veľkej Británii, Austrálii a Kanade sa pri sčítaní ľudu prihlásili mnohí ľudia k «náboženstvu Jedi». Pred 10 rokmi to v Čechách pri sčítaní ľudu ešte nehralo nijakú úlohu. –zg-

Scholl-Latour: ‚Západná demokracia je v Arábii utópiou‘

Berlín, 16.12.11 (kath.net/JF) 014 862 – Odborník na arabské krajiny Peter Scholl-Latour neverí, že v Tunisku, Egypte a iných arabských štátoch sa po arabskej jarnej revolúcii vyvinie demokracia európskeho modelu. „Táto predstava je utópiou,“ povedal Scholl-Latour v interview pre týždenník „Junge Freiheit“ (Mladá sloboda).
Revoluční blogeri a mladí demonštranti, ktorí na jar v tisícoch protestovali na Námestí Tahir v Egypte, žurnalista označil ako politických „iluzionistov a diletantov“. Sú to síce sympatickí a vzdelaní ľudia, ale z politického hľadiska „nezrelí rojkovia, ktorí nemajú ani program, ani solídne vedenie“.
„Smerodajné sily sa naproti tomu pri demonštráciách na námestí Tahir držali v pozadí. A to je na jednej strane armáda, ktorá Egyptu naďalej vládne a na druhej strane sú to islamské sily.“ A tie sa pravdepodobne presadia aj vo voľbách, predovšetkým Moslimskí bratia, ktorí by sa podľa názoru Scholla-Latoura však mohli vyvinúť na umiernenú stranu. Oveľa viac starosti mu však robí salafistická strana Al-Nur, ktorú financuje Saudská Arábia a tá by chcela preniesť do Egypta svoj náboženský fanatizmus, ako varoval. –zg-

Katastrofálna ročná bilancia astrológov a jasnovidcov

Roßdorf, 15.12.11 (kath.net/idea) 014 861 – Astrológovia, jasnovidci a iní samozvaní proroci sa každoročne púšťajú do predpovedania udalostí. Ich rozsah siaha od atentátov, katastrof, svadieb a rozvodov prominentov až po odpovede na otázku, kto bude majstrom vo futbale. Tieto proroctvá v porovnaní so skutočnosťou aj tento rok skončili katastrofálne – tak ako už po minulé roky. Presnosť ich „zásahu“ sa rovnala takmer nule. Vyplýva to z hodnotenia vyše 160 proroctiev, ktoré uverejnila Spoločnosť pre vedecké skúmanie paravied z nemeckého Roßdorfu pri Darmstadte 14. decembra.
Proroctvá v súvislosti s katastrofami vyšli spravidla „extrémne vágne“. Príkladom je výpoveď astrologičky Susanne Ederovej: „Spojenie Uránu a Pluta poukazuje na zvýšený počet výbuchov sopiek a zemetrasení. Väčšina predpovedí neuvádza miesto ani čas a tým je „absolútne bezcenná“, hodnotí matematik Michael Kunkel z Wuppertalu v svojej analýze prognóz a dodáva: „Predpovedanie nešpecifikovaných prírodných katastrof, teroristických útokov či nehôd má taký zmysel ako varovanie pred hroziacou zimou v decembri.“

„Fukušimu“ nikto nepredpovedal
Tých niekoľko málo jasných predpovedí sa ukázalo ako falošných. Tak údajní jasnovidci očakávali katastrofálne zemetrasenie v Taiwane (11. mája), v Ríme (11. mája) a v novozélandskom meste Christchurch (28. septembra). V Christchurch došlo k silnému zemetraseniu, ktoré si vyžiadalo 181 obetí na životoch 22. februára. To, že mesto je ohrozené, bolo však už známe, pretože v jeho blízkosti sa zem triasla už 4. septembra 2010. Naproti tomu nikto z týchto „prorokov“ nepredpovedal zemetrasenie v marci v Japonsku spolu s cunami a nukleárnou katastrofou vo Fukušime.

Astrologička predpovedala pre Strauss-Kahna „geniálny rok“
Medzi prognózami o prominentoch sa totálne prerátala napríklad astrologička Elisabeth Teissierová. Bývalému šéfovi Medzinárodného menového fondu Dominique Strauss-Kahnovi s jeho sexuálnou aférou predpovedala „geniálny rok“, ba dokonca „rok jeho života“. Aj iné prognózy o známych osobnostiach zlyhali: Tak nebola nijaká svadba ani otcovstvo u hollywoodskej hviezdy Georga Clooneyho, ako to ohlásila kanadská veštkyňa Nikki Pezarová. Ani nedošlo k rozvodu vysneného páru spevákov ľudovej hudby Helene Fischerovej a Floriána Silbereisena, ako to vyveštila Casia Cheyenne. Hviezdny astrológ Winfried Noé sa zasa sám stal témou bulvárnej tlače. Po tom, čo sa s ním žena rozviedla, objavil v jej horoskope „prehnaný pudový život, rozkošnícku žiadostivosť, nemorálnosť a manželskú neveru“. A bulvár to hodnotí slovami: „Veď to musel predvídať?“

A Dortmund sa predsa stal majstrom
Astrologička Iris Treppnerová sa zasa totálne zmýlila vo futbalovej prognóze. Z hviezd vyčítala, že Borussia Dortmund s trénerom Jürgenom Kloppom sa nestane majstrom a že Borussia Mönchengladbach poklesne v tabuľke. Jej kolega Frank Felber zasa zlyhal okrem iného aj svojou predpoveďou na leto – že Španielsko zasiahne štátny krach. Avšak aj „slepé kurčatá“ v branži veštcov občas nájdu zrno: Veštkyňa Mona Steinová a astrologička Aylin Bulaniková prorokovali, že nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle ako šéf strany FDP musí odstúpiť. To však očakávali už koncom roka 2010 mnohí politickí pozorovatelia. –zg-

Vatikán: ‚Božia častica‘ nespochybňuje obraz sveta

Fyzici už 30 rokov bezvýsledne hľadajú túto časticu

Vatikán, 14.12.2011 (KAP) 014 860 – Dôkaz objavu tzv. „Božej častice“ – ako označili časticu higgs-boson – podľa reakcie z Vatikánskeho observatória nepostaví na hlavu fyzikálny či teologický obraz sveta. „Hľadaná častica sa tak nazýva iba preto, že bola doteraz neobjaviteľná,“ ako povedal astrofyzik páter Gabriele Gionti z pápežského Observatória pre Rádio Vatikán v stredu. Súčasne varoval pred prílišnou eufóriou vo výskume:
„Naše teoretické modely ešte nie sú overené, nechápem, ako možno hovoriť o vede, ktorej sa darí všetko chápať,“ povedal jezuita. „Pri poľovačke na higgs-boson už vznikli mnohé dizertácie, bez toho, že by časticu dokázali nájsť. Jej objav by bol „jednoducho ďalším potvrdením elektronegatívnej teórie, súčasti štandardného modelu časticovej fyziky,“ povedal páter Gionti.
Páter Gionti takto reagoval na správu, že vedci z Európskeho centra elementárnych častíc CERN v Ženeve sú na stope higgs-bosonu. Táto častica, ktorú v 60. rokoch minulého storočia popísal škótsky fyzik Peter Higgs, má vysvetliť, prečo všetky doteraz známe elementárne častice vlastnia rôzne hmoty. Fyzici, ktorí už vyše 30 rokov bezvýsledne túto časticu hľadajú, sa teraz zjavne k tomuto objavu priblížili tak veľmi ako ešte nikdy predtým. –zg-

Nórsko: Počet katolíkov sa zdvojnásobil

Ženeva, 14.12.11 (kath.net/KNA) 014 859 – Počet katolíkov v Nórsku sa v minulých 6 rokoch zdvojnásobil: zo 43 118 členov Katolíckej cirkvi v r. 2005 vzrástlo toto spoločenstvo na 83 018, ako informovala ekumenická tlačová služba ENI v pondelok v Ženeve s odvolaním sa na nórsky Štatistický úrad. Hlavným dôvodom tohto vývoja je prisťahovalectvo zahraničných robotníkov, predovšetkým z Poľska. Zo 4,7 milióna Nórov patrí až 86 percent do evanjelickej luteránskej Nórskej cirkvi. –zg-

USA: Ateisti obsadili tradičné výstavy betlehemov

Santa Monica, 14.12.11 (kath.net/KNA/red) 014 858 – Na výstave betlehemov v kalifornskom meste Santa Monica ateisti vytlačili nabok Svätú rodinu: Zo 14 výstavných plôch v parku Palisades Park boli po prvý raz vystavené iba tri tradičné vianočné scény, ako napísali noviny «Toronto Star» z utorka. Správa mesta totiž po prvý raz poskytovala voľné výstavné miesta zlosovaním. Nekresťanské skupiny vo svojich scénkach želajú napríklad «Veselý slnovrat». Výbor „Santa Monica Nativity Scenes“ už od roku 1953 každoročne usporiada v mestskom parku Palisades Park výstavu vianočných scén s postavami v životnej veľkosti. Ateistické skupiny, ktoré sa usilovali o 14 výstavných miest, však nie sú podľa usporiadateľov vôbec občanmi mesta. Doteraz prezentovali vianočný príbeh prevažne rôzne kresťanské vyznania.
Organizátori výstavy betlehemov sú rozladení: „Tento šachový ťah ateistov ukončil desaťročia trvajúcu tradíciu a je obmedzovaním slobody názoru kresťanov. Jasličkový výbor nemá problémy s prezentáciami, ktoré nie sú v súlade s kresťanskými,“ ako povedal Hunter Jameson. „Zodpovedá to americkému štýlu slobody prejavu a tolerancie.“ Avšak má výhradu: «Na rozdiel do našich protivníkov sa nikoho neusilujeme vytlačiť z parku Palisades Park.»
Mestská správa vyhlásila, že zaviedla systém losovania, aby zabezpečila spravodlivé rozdelenie výstavných plôch. „Každý má rovnaké právo využívať ulice a parky,“ ako povedala právnička mesta Santa Monica. –zg-

Mexiko: K Božej Matke v Guadalupe prišlo vyše 5 miliónov ľudí!

Mexiko-City, 13.12.11 (kath.net/KNA) 014 857 – Tento rok na sviatok Božej Matky z Guadalupe putovalo do tejto svätyne v Mexiku-City 12. decembra viac ako 5 miliónov pútnikov. Vláda mexického hlavného mesta pre denník «El Nuevo Herald» potvrdila nesmierne a nevídané prúdy pútnikov: «Do 5. hodiny ráno v pondelok sme narátali 5,3 miliónov pútnikov.» Pútnikov začali rátať už v piatok ráno.
V decembri 1531 na okraji mesta Mexiko sa Indiánovi Juanovi Diegovi Cuauhtlatoatzinovi (1474-1548) štyrikrát zjavila «Panna Mária – Žena tmavej pleti». Na mieste zjavení postavili najskôr kaplnku a neskôr baziliku. Božiu Matku z Guadalupe pápež Lev XIII. v r. 1895 vyhlásil za patrónku Latinskej Ameriky a pápež Pius XII. ju v r. 1945 vyhlásil za patrónku oboch Amerík.

Božia Matka z Guadalupe – patrónka Mexika:

Film o zjaveniach v Guadalupe:

Írsky prímas: Matrikoví katolíci majú z Cirkvi vystúpiť

Dublin, 13.12.11 (kath.net) 014 856 – Diarmuid Martin, arcibiskup v Dubline a prímas Írska vyžaduje od veriacich zrelé rozhodnutie pre alebo proti Cirkvi. K tomu patrí aj to, že nepraktizujúci katolíci z nej vystúpia. O výpovediach arcibiskupa informovali o tom noviny „Irish Independent“ pred televíznou reláciou v „RTE One“. Arcibiskup podľa novín doslova povedal:
„Zrelosť je potrebná u ľudí, ktorí by chceli, aby ich deti sa stali členmi cirkevného spoločenstva. Zrelosť je potrebná však aj u tých ľudí, ktorí hovoria ‚Neverím v Boha a nemal by som sa už naozaj pridržiavať tých zvyškov viery, ak v to skutočne neverím.‘“ –zg-

Práva nenarodených – extrémni ľavičiari hanobia biskupa

Salzburg, 12.12.11 (kath.net/pm) 014 855 – V sobotu, 10. decembra, vyše 150 osôb vytvorilo svetlenú reťaz mládeže za život pred salzburskými klinikami. Od r. 2005 tam na príkaz orgánov existuje potratová ambulancia, kde sa týždenne potratí asi 20 detí.
Piesňami a príhovormi viacerí mladí upozorňovali na veľké bezprávie potratu. Požadovali rozsiahlu ochranu ľudského života od počatia, ako aj viac možností pomoci tehotným ženám.

Mladí obhajovali práva najslabších
Mladí žiadali dôsledné dodržiavanie ľudských práv pre všetkých ľudí, či narodených alebo nenarodených. Tlačová hovorkyňa hnutia za život Carina Brouceková zdôraznila:
„Človek sa nestáva človekom až narodením, ale je človekom od chvíle počatia. Zákonné úpravy, ktoré vyhlasujú potrat za beztrestný, sú preto škandálom, pretože potrat šliape po právach nenarodených detí , lebo im upiera najzákladnejšie právo zo všetkých a to právo na život.“

Ženy si zaslúžia niečo lepšie
Okrem nenarodených detí boli v centre podujatia najmä postihnuté ženy. Carina Brouceková zdôraznila, že ženy s ich starosťami a obavami treba brať vážne. „Odbaviť ženy ‚zdanlivým riešením‘ potratu je veľmi nespravodlivé voči ženám“, kritizovala 22-ročná študentka. „Pretože potrat nerieši nijaké problémy, ale iba vytvára nové. To, že väčšina žien po potrate často roky až desaťročia trpia a tento krok hlboko ľutujú, sa im úmyselne zamlčuje. Ženy sa tým takisto stávajú obeťami potratu. Zatajujú sa im nielen možné následky potratu, ale v duševnom utrpení sú potom ponechané sami na seba.“
„Ženy majú právo na rozsiahlu, konkrétnu a život chrániacu pomoc, ktorá im umožní mať dieťa aj v ťažkých situáciách.“

Útoky agresívnych protivníkov
Na druhej strane ulice sa objavili útočný demonštranti so zahalenými tvárami a pokúšali sa narušiť pokojné podujatie. Nezastavili sa ani pred použitím rúhavých výkrikov ako „Keby šla Mária na potrat, boli by sme vás ušetrení“
Z dôvodu incidentov pri svetelnej reťazi minulý rok, keď bol jeden ochranca života zmlátený protivníkmi, ochraňovalo tento rok podujatie množstvo policajtov. Hasiči museli odstrániť nedovolený transparent s vulgárnym nápisom proti biskupovi Launovi, ktorý sa často odvážne vyslovuje za obranu života a viery v zmysle evanjelia. Účastníci svetelnej reťaze potrebovali ochranu polície ešte aj dlho po oficiálnom ukončení podujatia, pretože útočníci ich sledovali až po farský kostol Mülln, kde sa následne slávila svätá omša.
Carina Brouceková prejavila uľahčenie, že nedošlo k násilnostiam, ale kritizovala pokryteckú toleranciu voči ochrancom života:
„Slobodné vyjadrenie názoru platí očividne iba pre tých, ktorí zastávajú ten ‚správny‘ názor.“

Život potrebuje „absolútnu ochranu“ – hovorme o „embryonálnom človekovi“!
Páter Thomas Gassner v homílii omše vyhlásil, že človek je jednoznačne človekom od splynutia bunky vajíčka a semena. Vyslovil sa za to, aby sa namiesto termínu „ľudské embryo“ hovorilo skôr o „embryonálnom človekovi“. Ak totiž začneme oslabovať túto jednoznačnosť , „otvárajú sa dvere svojvoľnému násiliu“ . Život však potrebuje „absolútnu ochranu“. A kým táto bude znova zakotvená aj v zákone, mládež bude naďalej každý rok pre Vianocami svetlenou reťazou pripomínať hodnotu každého jednotlivého človeka. –zg-

Rakúsko: Prestavba kostola pre ‚moderný tanec‘ financovaná z EÚ

Farár Öhler z „Iniciatívy farárov“ vyhadzuje starý ľudový oltár a zriaďuje v kostole
„tanečný parket“. Odôvodňuje to „chápaním Cirkvi z ostatného koncilu“.

Linec, Bad Ischl, 12.12.11 (kath.net) 014 854 – V Lineckej diecéze sa rozmohla nevôľa veriacich pre stavebné úpravy známeho farského kostola v kúpeľnom „meste cisára Františka Jozefa“ Bad Ischli. Na fare od istého času pôsobí farár Christian Öhler, člen protirímskej „Iniciatívy farárov“ a ten teraz začína realizovať svoje idey aj vo farskom kostole. S vedomím Lineckej diecézy dal zmeniť oltárny priestor Božieho domu. Öhler dal vyhodiť starý oltár a nahradil ho mobilným dreveným oltárom. Dal urobiť aj novú podlahu – tú starú nahradil biely „tanečný parket“. Veriaci v regióne Bad Ischl, ktorí sa obrátili na KATH.NET, nie sú týmito zmenami v nádhernom chráme vôbec nadšení.
V novom pastierskom liste odôvodňuje Öhler tieto zmeny „chápaním Cirkvi z ostatného koncilu“. Farár by chcel usporiadať jasličkové predstavenie v kostole. Na to treba pripraviť priestor. Pred týmito zmenami si farár zabezpečil podporu diecézneho stavebného referátu. Bývalý ľudový oltár medzitým uskladnil u istej firmy.
„Provizóriá ambóny, oltára a stolcov možno usporiadať rôzne. Získame tým možnosť na skúšky a priestor pre veľkorysý chór – oltárny priestor – na ktorom sa liturgické slávenia môžu veľkoryso rozvíjať, ale ktorý poskytuje aj priestor na duchovné hry, koncerty a moderný tanec,“ píše farár v pastierskom liste.
Nákladná prestavba sa financuje okrem iného z Európskej únie a z diecéznej finančnej komory v Linci. … –zg-

Kresťania na javisko masmédií!

Wetzlar, 12.12.11 (kath.net/idea) 014 853 – Časy sa zmenili – aj v masmédiách a vo vzťahu kresťanov k nim. V 80. rokoch ešte bolo nežiaduce prezentovať sa v nich ako kresťan. V 90. rokoch už nebolo kresťanom možné postaviť sa proti hlavnému prúdu masmédií. Ale teraz v mladom novom tisícročí kresťanom sa stále viac a viac darí vystupovať v médiách aj v multireligióznej spoločnosti. Želáte si príklady?

Na cestách z poverenia Pána
Počiatkom decembra stojí Leslie Ann Jostová na javisku v televíznej stanici Sat.1 v hudobnej show „The Voice of Germany“ (Hlas Nemecka), prezentuje sekulárny titul – a pred vystúpením hovorí o modlitbe. Vysloví, že nemôže „padnúť nikdy hlbšie ako do Božej ruky“. A robí to samozrejme a sebavedome. Týždeň pred tým stála na tom istom mieste Yasmina Hunzingerová, ktorá je v kresťanských kruhoch známa. A aj jej vystúpenie je profesionálne. Obe sa nakoniec dokážu suverénne prepracovať do ďalšieho kola.
Iný vysielač, iný formát: metodistický pastor Alfred Mignon sa stavia na pódium k moderátorovi Günterovi Jauchovi, aby v kvíze televízie RTL „Kto bude milionár?“ nakoniec vyhral 125 000 eur. A to zvláštne je – že tým splnil „Božiu misiu“ – ako človek „na cestách z poverenia Pána“. Takže noviny „Bild-Zeitung“ píšu o výhercovi, ktorý celé tri štvrtiny svojej výhry chce odovzdať „chudobnej rodine“. Krátko na to televízny divák veľmi napäto sleduje bývalého dómskeho farára z Wetzlaru Michaela Stollwerka, ktorý sa v televízii ZDF usiluje so svojou partnerkou v súťaži „zachrániť milión“. Každý z nich odchádza domov so 75 000 eurami – a po relácii Stollwerk odovzdáva moderátorovi Jörgovi Pilawovi Detskú Bibliu pre jeho novonarodené dieťa. To by asi malo ako príklad stačiť.

Príťažlivo a radostne svedčiť o viere

Konštatujeme teda:
1. Obavy kresťanov z verejného svedectva sa zmenšujú a ich schopnosť verbálne sa prejavovať sa zlepšuje. V dobe, v ktorej má každý z uznávaných nejaké „muchy“ ba dokonca ich potrebuje, je možné vyznávať aj svoju kresťanskú vieru. Nuž dobre!

2. Stupeň profesionality vlastného vystúpenia a schopnosti „predať sa“ u kresťanov rastie. Pokiaľ to nevedie k popretiu viery, ale k odvážnemu svedectvu, je aj toto dobré!
3. Nožnice sa viac roztvárajú – a síce medzi doteraz načrtávaným vývojom na jednej strane a stále masívnejšiemu odmietaniu všetkého kresťanského na strane druhej. Príklady tu máme týždeň čo týždeň, ako svedčia napríklad správy evanjelickej spravodajskej agentúry „idea“. Byť svedkom, to aj dnes ešte vyžaduje odvahu!
4. V našom mediálnom svete som vďačný za každého, kto príťažlivo a radostne vydáva svedectvo o kresťanskej viere – a poukazuje na Bibliu. A na Ježiša, u ktorého sa rozlišujú duchovia. Som vďačný za každého, kto sa takto prezentuje a kto takto vystupuje. Len viac takých! –zg-

Evanjelický autor, Michael vom Ende, vedie oddelenie „Komunikácie“ v „ERF Medien“
(býv. Evanjelické rádio) v nemeckom Wetzlari

Rím: Seminár „Maria dell´Anima“ oslávil jubileum a obnovu fresiek

Rím, 11.12.2011 (KAP) 014 852 – Slávnostnou svätou omšou nemecky hovoriace spoločenstvo Kostola Santa Maria dell‘ Anima oslávilo v nedeľu jubileum kardinála Paula Josefa Cordesa a poďakovalo sa za jeho prácu a jeho spojitosť s chrámom nemeckého kňazského seminára v Ríme. Kardinál Cordes bol vysvätený za kňaza pred 50 rokmi v nemeckom Paderborne arcibiskupom Lorenzom Jaegerom. Spoločenstvo v seminári „Anima“ zažilo po dlhšom čase svoj chrám opäť bez lešení. Po polročných reštauračných prácach zažiaril oltárny priestor v novom lesku.
Rektor seminára Msgr. Franz Xaver Brandmayr povedal, že kardinál Cordes od r. 1980 až do dôchodku pred rokom zastupoval pápeža a Vatikán na dôležitých postoch, najmä ako predseda Pápežskej rady „Cor unum“. S kardinálom Cordesom koncelebroval jeho nástupca na čele rady „Cor unum“, kardinál Robert Sarah a paderbornský arcibiskup Hans-Josef Becker.
Kardinál Cordes spomenul etapy 28-ročného pôsobenia vo Vatikáne, najmä svoje cesty do krízových oblastí sveta. Z poverenia pápeža pomáhal ľuďom a vyslovoval im podporu Svätého Otca a Cirkvi najmä po cunami či v dobe občianskych vojen. Ako povedal, vždy znova aj dohováral do svedomia mocným a pripomínal im dôstojnosť ľudských práv. Okrem toho zdôraznil, že pomoc Cirkvi sa musí diať z kresťanského motívu viery a lásky k blížnemu. Spomenul aj svoju spoluprácu na prvej encyklike pápeža Benedikta XVI. „Caritas in veritate“, ktorej príprava siahala ešte do predošlého pontifikátu.
Reštauračné práce v Kostole „Maria dell´Anima“ sa týkali najmä fresiek a plastík. Fresky očistili a šedé premaľovanie sôch a postáv z neskoršieho obdobia odstránili. Výraznejšie sa teraz vyníma aj najznámejšie dielo oltárneho priestoru – náhrobný kameň posledného „nemeckého“ pápeža pred Benediktom XVI., Hadriana VI. (1522-1523). –zg-

Každých 5 minút zomrie jeden kresťan za vieru!

Moskva, 10.12.11 (kath.net/idea) 014 851 – Každých päť minút zomrie niekde na svete jeden kresťan za svoju vieru. Minulý rok ich bolo 105 000. Uviedol to vedúci Úradu pre zahraničie Moskovského patriarchátu Ruskej pravoslávnej cirkvi, metropolita Hilarion Alfejev. Povedal to na medzinárodnej konferencii Moskovského patriarchátu o diskriminácii a prenasledovaní kresťanov. Zúčastnili sa jej 82 zástupcovia prevažne pravoslávnych cirkví, ale aj z katolíckej cirkvi, židovstva a islamu. Z evanjelickej strany bola pozvaná iba Medzinárodná konferencia vyznávačských spoločenstiev. Reprezentoval ju jej čestný prezident, odborník na misie Prof. Peter Beyerhaus z nemeckého Gomaringenu pri Tübingene.
V záverečnom dokumente účastníci vyjadrili starosť zo situácie kresťanských menšín v mnohých krajinách ako Egypt, Afganistan, Eritrea, India, Indonézia Irak, Nigéria, Severný Sudán a Pakistan. Žiadali „okamžité opatrenia“ na obhajobu prenasledovaných kresťanov a preto sa má vytvoriť medzinárodné centrum na ich ochranu.
Hlava Ruskej pravoslávnej cirkvi, moskovský patriarcha Cyril I., tiež vyjadril solidaritu s týmito kresťanmi. Povedal, že jeho cirkev sa bude „dôsledne zasadzovať za ich obhajobu a podporu“.
Metropolita Asýrskej cirkvi Iraku, Mar Gewargis z Bagdadu, v súvislosti s terorom voči kresťanom povedal: „Kresťanskému spoločenstvu Iraku hrozí vyhladenie.“ Katolícky kňaz z Pakistanu informoval, že v jeho vlasti duchovných spálili za živa. Islamský mufti z Moskvy, Albir Krganov, sa vyslovil za to, aby sa islamské zákony vykladali tak, žeby vraždenie kňazov bolo zakázané. Ruských moslimov vyzval, aby násilie voči kresťanom oznamovali. –zg-

Brazília: Až 10 mŕtvych pri mariánskej procesii

Feira Grande, 10.12.11 (kath.net) 014 850 – Ťažko naložené nákladné auto vrazilo bez brzdenia do mariánskej procesie. Toto nešťastie na severovýchode Brazílie si vyžiadalo 10 mŕtvych – medzi nimi tri deti. Obeťou nehody bol aj šofér auta. Asi 20 ťažko zranených ešte bojuje o život. Na mariánskej procesii na sviatok Nepoškvrneného počatia Panny Márie sa zúčastnilo asi 1000 ľudí.
Nákladnému autu naloženého pieskom zlyhali brzdy. Auto sa prevrátilo a začalo horieť. V okolí z horúčavy vybuchli ešte aj viaceré mopedy. –zg-

Egypt: V púštnych kláštoroch nijaké zmeny

Koptskí mnísi vedia málo o arabskej jari. Správa Andreasa Bouekeho

Káhira, 10.12.11 (kath.net) 014 849 – Evanjelista Matúš podáva správu o tom, ako Mária, Jozef a novorodeniatko Ježiš pred Herodesovými drábmi utekali do Egypta. Pritom mali prejsť aj cez nehostinnú krajinu Wadi al-Natrun. Túto cestu pripomínajú mnohé pamiatky. Na miestach, kde sa mala zdržiavať Svätá rodina, postavili kultové miesta. Už na začiatku 4. storočia kresťanskí pustovníci sa stiahli do kláštorov a kostolov. V osamelosti púšte sa chceli cítiť Bohu bližšie. Dnes je púštna oblasť Wadi al-Natrun baštou kresťanského života v Egypte. Každý koptský kláštor predstavuje samostatnú hospodársku jednotku s rozsiahlymi pozemkami, ktorých zeleň sa jasne vyníma z inak piesočnej púšte.
Väčšina kresťanov v Egypte sú kopti. Slovo „kopt“ pochádza od Aigyptiosa. Preto mnohí kopti hovoria, že oni sú pôvodní Egypťania. Arabi prišli do Nílskej delty až v r. 620 po Kristovi.

Koptské kláštory
Najstarším koptským kláštorom je zrejme al Baramus. Tu žije mladý mních, ktorý nechce byť menovaný. Ale o svojom živote ochotne rozpráva:
„Kláštor opúšťam iba veľmi zriedka. Za 12 rokov som z neho vyšiel iba tri razy. Sám som si tento život vyvolil. Preto to nepovažujem za obmedzovanie slobody.“
Mníšsky život v púšti očividne nestratil na príťažlivosti. V kláštoroch Wadi al-Natrun žije dnes niekoľko stovák mníchov v chudobe a samote.
„Každý má inú motiváciu,“ hovorí mladý mních. „Jeden si možno myslí: ‚Môj život na zemi sa skôr či neskôr skončí. Musíme niečo urobiť pre svoj večný život.‘ Iný možno čítal príbeh svätca a hlboko ho to zasiahlo. Ja sám som mal veľmi pohodlný život a dobrú rodinu. Študoval som hospodárske vedy a mal som dobré miesto. Vďaka Bohu som viedol úspešný život. Napriek tomu som sa rozhodol, opustiť svet a ísť do kláštora. Chcel som využiť viac času na modlitbu a kontempláciu.“
Život v kláštore je poznačený rituálmi a zvykmi. Mnísi cítia málo z prevratných udalostí, ktoré egyptská spoločnosť práve prežíva.
„Nestaráme sa o politiku. Ale stále znova prichádzajú ľudia zvonka, ktorí nám prinášajú správy. Máme svoj názor, tak ako každý človek. Myslím si, že islamizácia krajiny rastie. Je síce teraz viac slobôd, ale nie pre kresťanov. V Káhire bolo podpálených veľa kostolov.“ …
„Násilie proti kresťanom bolo aj za 30 rokov vlády Hosniho Mubaraka. No správy sa utajovali. Od revolúcie možno slobodne informovať. Preto vieme o mnohých útokoch na nás. … Táto diskriminácia má v Egypte tradíciu. Aj bývalý prezident a nositeľ Nobelovej ceny mieru Anwar al-Sadat je protivníkom náboženskej slobody pre kresťanov. V r. 1981 vyhnal koptského pápeža Šenudu do kláštora Svätý Bišoi. Až o 4 roky neskôr bol jeho nástupcom prepustený.
Svätý Bišoi je teraz druhou rezidenciou patriarchu Šenudu. V kláštore žije aj 120 mníchov. Jedným z nich je brat Joaquin. Sedí na svojej posteli z dreva v skromnej miestnosti veľkej asi 5 metrov štvorcových. Nič tu nepripomína krvavé konflikty na uliciach Egypta:
„Toto je mníšska cela s dvomi izbami z 9. storočia,“ hovorí brat Joaquin. „Táto miestnosť je na poklonu, modlitbu, čítanie a aj na spanie. V druhej miestnosti môže mních prijímať hostí. Okrem toho sa tu aj pracuje. V minulých časoch mnísi plietli koše z palmových listov. Staré dvere sú také úzke, lebo majú pripomínať úzku bránu, o ktorej hovoril Ježiš Kristus. …“
Zatiaľ čo ľudia v Egypte sa musia pripravovať na zmeny, tu sa nič nemení:
„Pre nás je systém každý deň ten istý. Modlíme sa za ľudí, ktorí žijú vonku. Okrem toho máme denne duchovný program – modlíme sa za pokoj vo svete. Tu u nás je bezpečnostná situácia veľmi dobrá. Boh stojí pri nás.“

Kňaz v starom meste Káhiry
V Kostole sv. Barbary v starom centre Káhiry sa práve končia bohoslužby. Kňaz Sarabamoni Zaki odišiel do svojej luxusnej kancelárie. Sedí na čalúnenej stoličke pred plochou obrazovkou počítača. Muž má dlhú šedivú bradu. V minulosti býval dobre oholený. Po štúdiu hospodárstva pracoval pre naftársku firmu v Líbyi. No pred 30 rokmi sa stal kňazom koptskej pravoslávnej cirkvi. O politiku v Egypte sa ešte stále zaujíma. Hovorí, že situácia koptov sa citeľne zmenila:
„Od 25. januára majú niektorí kresťania strach. Nevieme, čo sa stane. Vzťahy kresťanov a moslimov sa menia. Moslimské krídlo sa veľmi usiluje o moc. Také niečo sme ešte nezažili.“
Väčšina koptských hodnostárov je rada, že obyvateľstvo zvrhlo Mubaraka. Ale chýbajú im aj výhody bývalého režimu. …
Kňaz si robí starosti o budúcnosť koptov. Napriek tomu sa neskrýva:
„Mladým hovorím: ‚Vydržte. Buďte silní. Musíte sa vmiešať medzi moslimov a žiť s nimi. Nemajte strach. Urobte si z nich priateľov a vysvetlite im svoje starosti. Nikdy sa nezlostite a nebuďte nervózni. Majte úctu a hovorte pokojne.“ –zg-
Foto: Bohoslužby v al Muallage, najstaršom kostole v Káhire, © kath.net/Andreas Boueke

USA: Rozhorčené cirkvi sťahujú peniaze z veľkých bánk

Los Angeles, 9.12.2011 (Zenit) 014 848 – Malý, ale stále rastúci počet náboženských spoločenstiev v USA, sťahuje svoje peniaze z veľkých bánk na newyorskej Wall-Street, aby tak protestovali proti z ich pohľadu neférovým násilným vydražovaniam obytných domov a proti tomu, že veľké banky odmietajú, poskytnúť kredit malým podnikom. Informovala o tom služba „Religious News Service“ (RNS).
Koalícia spoločenstiev, občianskych iniciatív, odborov a jednotlivcov založila kampaň „Move Our Money“ (Prenesme svoje peniaze), ktorou chcú preniesť miliardu dolárov z veľkých bánk do miestnych bánk alebo do družstevných bánk.
„Istým spôsobom tieto banky naše spoločenstvá, predovšetkým spoločenstvá farebných, orabovali,“ hovorí Ryan Bell, pastor Slobodnej cirkvi Adventistov siedmeho dňa v Los Angeles. „Touto kampaňou v podstate hovoríme „Bank of America“, že má investovať do našich spoločenstiev a dokiaľ to neurobí, nebudeme si už v nej ukladať peniaze,“ zdôraznil pastor. Podľa RNS cirkev pastora Bella je jednou zo 6 kresťanských cirkví v regióne Los Angeles, ktoré z Americkej banky a z Wells Fargo v rámci tejto kampane sťahujú 2 milióny dolárov.
„Podieľam sa na tom, pretože je to pre mňa jedna z veľkých etických otázok našej generácie, ako si vybudujeme svoje spoločenstvá“, povedal rabín Michael Latz, vodca progresívneho židovského spoločenstva v Minneapolise v Minnesote, ktorý s aktivistami židovského spoločenstva viedol diskusie o zodpovednej bankovej politike. „Ako náboženský vodca a niekto, kto študuje texty, som pochopil, že naša angažovanosť musí vždy byť zameraná primárne na najslabších medzi nami,“ povedal rabín.
Spočiatku mala kampaň ťažkosti, ale po zhromaždení duchovných z celého regiónu New Orleansu v Louisiane sa všetko zmenilo, pretože kresťania, židia a moslimovia tam spoločne vyhlásili, že prenesú ďalších 100 miliónov dolárov.
Podľa webovej stránky kampane „Move Our Money“ do 8. decembra pretransformovali 55 miliónov dolárov do miestnych bánk, čo vzhľadom na bilanciu veľkých bánk zatiaľ nie je veľa, uvádza sa v správe. –zg-

* * * * * * * * * *

Sv. Michal archanjel, bráň nás v boji, buď nám ochrancom proti zlobe a úkladom diabla. Pokorne prosíme, nech mu Boh ukáže svoju moc. A ty, knieža nebeských zástupov, Božou mocou zažeň do pekla satana a iných zlých duchov, ktorí sa na skazu duší potulujú po svete. Amen.

Nekonečný Bože, ty obdivuhodne určuješ úlohy anjelom i ľuďom. Prosíme ťa, pošli svojich anjelov, ktorí ti ustavične slúžia v nebi, aby nás ochraňovali v pozemskom živote. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov. Amen. Svätý archanjel Rafael oroduj za nás! (Rímsky misál)

Modlitba za Svätého Otca
Pane, prameň všetkého dobra a všetkej pravdy, daj nášmu pastierovi Benediktovi ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania. On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril, a preto ako nástupca sv. Petra nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty pre celé ľudské pokolenie. Nech ho Pán chráni, nech mu dá život, nech ho požehnáva na tejto zemi a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.