TV: V tieni času

682

Blíži sa november, výročie onoho času povstania „nových bojovníkov“, povedal by som „prvej vlny privatizácie“ národného odboja proti komunizmu. Jednou z „obetí“ tejto „privatizácie“ bol aj pilot Emil Švec, ktorý zomrel nedávno a dožil paradoxne v zápase s demokratickou justíciou, ktorá mu nie a nie priznať pravdu….

Jozef Múdry, agent komunistickej Štátnej bezpečnosti pod krycím menom Vranovský, ktorý dostal Emila Šveca únosom naspäť do Československa a de facto aj do väzenia, bol manželom krasokorčuliarskej trénerky Hildy Múdrej, ktorá trénovala aj olympijského víťaza Ondreja Nepelu (Saporro 1972). Do akej miery vedela, nevedela, resp. sa mohla podieľať na „práci“ svojho manžela, by mohla povedať ona sama.

Vikipédia píše:

Hilda Múdra, rodená Hildegard Klimpel (* 1. január 1926, Viedeň, Rakúsko) je slovenská trénerka krasokorčuľovania rakúskeho pôvodu. V roku 1947 sa vydala za Jozefa Múdreho, odvtedy žije v Bratislave. Pätnásť rokov bol jej zverencom najúspešnejší slovenský krasokorčuliar, olympijský víťaz Ondrej Nepela. Viedla aj Jozefa Sabovčíka, Mariana Filca, Agnesu Búřilovú a iných.
Na jej počesť boli pomenované medzinárodné majstrovstvá špeciálnych olympiád v krasokorčuľovaní s názvom Pohár Hildy Múdrej. V roku 2000 prevzala od prezidenta Rudolfa Schustera cenu za Ondreja Nepelu pre najlepšieho slovenského športovca 20. storočia.

A čo dnes?

Na „osobnosti.sk“ s podtitulom „najvýznamnejšie osobnosti Slovenska“ sa uvádza:

„Manželka prezidenta Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová odovzdala 18. marca 2005 na Zimnom štadióne v Nitre ceny víťazom I. ročníka Pohára Hildy Múdrej, medzinárodných majstrovstiev Special Olympics v krasokorčuľovaní, nad ktorým prevzala záštitu. Doteraz sa podobné majstrovstvá uskutočnili iba vo Viedni, prvé na Slovensku boli zorganizované práve vďaka Hilde Múdrej.“


Emil Švec zomrel dňa 23. februára 2010.

Správa z toho istého roku: (WEBNOVINY) – Vo veku nedožitých 88 rokov zomrel bývalý športový novinár Jozef Múdry, manžel bývalej špičkovej krasokorčuliarskej trénerky Hildy Múdrej, ktorá priviedla Ondreja Nepelu v roku 1972 k zlatej medaile na ZOH v Sappore. Najbližšia rodina sa s ním rozlúčila v piatok v Bratislave.

Jozef Múdry bol v minulosti tajomníkom futbalového klubu ŠK Slovan Bratislava a pracoval vo viacerých redakciách. V bratislavskom Večerníku bol vedúcim športového oddelenia a od roku 1969 až do odchodu do dôchodku v roku 1983 bol zástupcom šéfredaktora v odbornom futbalovo-hokejovom týždenníku Tip. Česť jeho pamiatke!
Autor: Dátum: 12. 11. 2010

O činnosti ako agenta ŠtB – samozrejme – ani slovo. Pani Hilda Múdra žije dodnes v Bratislave.

Ešte vypuklejšia „tolerancia“ sa preukázala na gen. Antonovi Rašlovi, žalobcovi v procese s Jozefom Tisom a v prípade troch členov protikomunistickej Bielej Légie, (Tesár, Púčik, Tunega) ktorých odsúdili na trest smrti v päťdesiatych rokoch práve na „príhovor“ Generála Antona Rašlu. Generál Anton Rašla dostal od bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera vysoké štátne vyznamenanie…

Anton Selecký

Reagujete:

Hilda Mudra sa nastahovala aj s manzelom do rodinneho domu v Ludovej stvrti v Bratislave, po tom, ako bola z neho nasilne vystahovana na ulicu manzelka isteho Ladislava Culena aj s dvoma malimi detmi. Stalo sa tak po tom, ako bol brat Konstantina Culena, poslanca Slovenskeho snemu a osobny priatel prezidenta Slovenskeho statu Dr. J. Tisa –Ladislav Culen uvazneny. Uvaznili a odsudili ho v zinscenovanom procese na osemnast rokov vazenia najma preto, lebo jeho bratovi Konstantinovi Culenovi sa podarilo emigrovat do Spojenych statov Americkych, cim sa vyhol procesu pred Narodnym sudom. Konstantin Culen neskor napisal knihu o zivote Dr.Jozefa Tisa: „Po Svatoplukovi druha nasa hlava“.