Píšete nám: Znesvätili svätú Knihu (?)

490

Správa z tlače: V Dóme sv. Martina v pondelok 12. septembra predstavili exkluzívnu Bibliu ilustrovanú Salvadorom Dalím (na obr). Vydavateľstvo IKAR prináša v limitovanom náklade 333 kusov Biblie Dalí v prevedení, ktoré predstavuje celosvetový unikát….  Viac….

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20110912025

 

K tejto správe sme dostali list, ktorý uvádzame, aj s naším dodatkom:

http://kultura.pravda.sk/pod-ciarou-biblia-dali-svetovy-unikat-plebejstva-fbd-/sk-kkniha.asp?c=A110913_161652_sk-kkniha_p46

Ten článok je úplne „výstižný“. Vystihuje stav cirkvi na Slovensku, k zásadným veciam veriacich sa mlčí, ich práva sa nebránia, hierarchia sa stáva iba akýmsi šoumenom, ktorý sa už rozhodne učinkovať aj  v takejto žumpe ako je Smotánka.

http://video.markiza.sk/archiv-tv-markiza/smotanka/68523 /pozri si to  celé a budeš žasnúť – je to v druhej polovici videa/  –   17. 50 min.

Povedz mi niečo k tej Biblii. .Veď je to svätá kniha  a s požehnaním arcibiskupa z nej urobili niečo nehanebné. Ako je to možné, má to vôbec imprimatur???  Pozri si tie strašidelné obrázky, ako môže mať Biblia názov Dalí???  Keby išli do hociakej školy a dali deťom nakresliť obrázky do Biblie, boli by to nádherné a „svaté “ obrázky. Panna  Mária by bola určite krásna a jej aj Ježiškova tvár by žiarila radosťou…

http://www.bibliadali.sk/?utm_source=google&utm_medium=ppc&utm_campaign=GA_biblia_dali&gclid=COLb0d2KuKsCFcRXmAod3zEbfQ

Toto je niečo strašné a vulgárne. Ja nie som znalcom umenia, ale dnes sa za umenie považuje hnus a preto sa do tejto role ani netlačím.

Prečo nikomu nevadil prezidentov výrok

„Opravte ma, vážený pán arcibiskup, ak sa mýlim, ale dovolím si tvrdiť, že je to vôbec prvýkrát – nielen na našom území – aby Kniha kníh, ktorá obsahuje kompletné znenie Starého aj Nového zákona, bola publikovaná s menom človeka v záhlaví.
Takáto fantastická kombinácia sa iste nezjavila ani v snoch excentrika Dalího. A že ich mal bujné, nik nepochybuje.“

Vydavateľku vraj inšpirovalo talianske vydanie Svätej Biblie (Biblia Sacra) s Dalího ilustráciami z roku 1967. Vznešený kus. Aké jednoduché – meno umelca je tam, kde má byť – v tiráži.

No keď sa nápor komerčného vydavateľstva spojí s bohorovnosťou „znalcov“, zrodí sa svetový unikát, ktorý až dojíma. Taký je neotesaný.

Veru vznešený vkus,  je mi z toho smutno.  Nikto neprotestuje, nikomu to nevadí.

Našinec sa nestačí čudovať, ale vo svete sa možno tento klenot slovenskej hlúposti vyšplhá na špičku takzvaných rarít. Žiaľ, v slovenskom jazyku.

Aj takto urážajú Krista s požehnaním tých najvyšších predstaviteľov   cirkvi a ešte k tomu v kostole. Môžu sa vôbec takéto akcie konať v kostole? Veď tu nejde o Bibliu, ale o knihu Dalí a Dali bojoval proti Cirkvi a kresťanstvu . Bol to amorálny a škandalózny človek

http://sk.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dalí

Viem, že sa musíme za kňazov modliť, ale to už nikomu nevadí naozaj nič?  Všetci mlčia a Cirkev Svatá je urážaná dehonestovaná  a robí sa z nej doslova žumpa.   Na televíznom kanáli, v programe kde sa propaguje  hnus, pornografia, homosexualita ako niečo úžasné a normálne, vystúpi  najvyšší predstaviteľ cirkvi s veľmi pochybným „projektom“ urážajúcim veriacich. z.r.

* * *

Pripájam ešte Názor výtvarníka Františka Guldana zo SME  (piatok 30 septembra 2011:

Citát: “Pre predaj Dalího podpisu na kazete s Bibiou je 666 lepšie číslo limitovaného nákladu ako 333″

Pripájam  zo životopisu Salvadora Dalího:

Dalího raná tvorba patrí k najvýznamnejším artefaktom surrealizmu. Nadväzoval na surrealistickú metódu écriture automatique, ktorá dáva dôraz na voľnú asociáciu podvedomia. Vo svojich špecifických kompozíciách spájal rôznorodé, navzájom nijak nesúvisiace predmety, ktorých absurdná súvislosť mala šokovať. Okrem maľovania obrazov sa zaoberal aj knižnými ilustráciami, grafikami, plastikami, scénickými návrhmi, písaním a publikovaním básní. Tiež úspešne navrhoval sklenené predmety a hlavne šperky. Surrealizmus obohatil svojou paranoicko-kritickou metódou.

Hlavnými prvkami jeho umenia sú provokácia a šok. Provokuje sexuálnou a protináboženskou tematikou v obrazoch Fantóm sexappealu aSvätý grál. Svoje obrazy a metódy obhajoval výstredným spôsobom, hovorí o paranoicko-kritickej metóde, ktorá mu neumožňuje maľovať viditeľné predmety, ale tie, ktoré s nimi nejakým spôsobom súvisia. Tvrdí, že každý človek má právo na psychickú abnormalitu, pričom sám seba považuje za zdravého blázna.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD

* * *

Ďalší výsmech Biblie z dielne vydavateľstva IKAR?

„Je to dielo, ktoré Slovensko ešte nemalo. Je to rozhodne svetový unikát,“ povedal v bratislavskom Dóme sv. Martina prezident Ivan Gašparovič o knihe, ktorú na tomto mieste v pondelok predstavil. (V chráme sa, pravdaže, knihy nekrstia.)
Táto kniha bola predstavená 12. septembra 2011 na sviatok mena Panny Márie.
Prešiel už určitý čas, keď si Vydavateľstvo Ikar dovolilo vydať tzv. Zlatú Bibliu.  Pravdaže, nelenili a pozvali si na prezentáciu samotného metropolitu Arcibiskupa Mons. Stanislava Zvolenského.
Ten povedal – citát:  „Je to jedno zo špičkovo zvládnutých vydaní Svätého písma, na úrovni presahujúcej nielen hranice Slovenska, ale aj Európy,“ netajil sa obdivom, keď si ju prelistoval. Riaditeľa vydavateľstva Gabriela Belopotocká povedala, že prvý výtlačok „ poputuje Svätému otcovi do Ríma.“   (na obr.)

Nevedno, či tzv. „Zlatá Biblia“ má imprimatur
a od koho, aj keď sa uvádza, že citát:V BIBLII je použitý preklad podľa vydaní Spolku svätého Vojtecha v Trnave: Starý zákon z roku 1955, Nový zákon z roku 1986. Nihil obstat: Msgr. Vendelín Pleva. Imprimatur: Msgr. Ján Orosch (Trnava, 27. 09. 2006, č. 4740/06).  Je tam „použitý“ preklad. Ale či samotná „Zlatá biblia“ má imprimatur, sa neuvádza. Riaditeľka vydavateľstva IKAR si zrejme „poistila“ túto skutočnosť  osobnou prítomnosťou arcibiskupa Zvolenského…Písal sa rok 2009.
Pozrime sa trocha bližšie na Vydavateľstvo IKAR, ktoré sa v roku 2008 stalo „Vydavateľstvom roka“, konkrétne Gen. riaditeľku Gabrielu Belopotockú (na obr.):
1.  V roku 1983 hľadali Mladé letá šéfku odbytu a voľba padla na ňu. „Bolo to fantastické obdobie“ – hovorí o vydavateľstve, ktoré prežívalo komunistické  normalizačné časy.
2.Svedčí o tom skutočnosť, že nemecké vydavateľstvo Bertelsmann prejavilo v roku 2000 záujem o kúpu Ikaru. Rozhodli sme sa Ikar predať.
3. ... žiadna detská kniha od čias Nekonečného príbehu nezaznamenala taký úspech ako Harry Potter. Iste, je to komercia. Treba však dodať – dobre napísaná komercia. Nikto nemôže povedať, že ide o brak. Vďaka Harrymu Potterovi sa deti vrátili k čítaniu. Napísanie a vydanie tejto knižky hodnotím ako záslužný čin.
4. Nemám obľúbený žáner, rada si prečítam všetko, čo je dobré. Napríklad knihy J. Grishama či F. Forsytha, ale aj našu domácu tvorbu. Z oblasti náučnej literatúry ma zaujíma ezoterika, som aj vyznávačkou feng-šuej.
Vydavateľstvo IKAR – predstavuje jeho riaditeľka Ing. Valéria Malíková (rozhovor)

Akú knižku práve čítate? – Väčšinou mávam rozčítaných viacero kníh. Práve teraz čítam Da Vinciho kód Sex po slovensky.

http://www.litcentrum.sk/26356

Anton Selecký


Ďalšie správy:

Prvý satanista Poľska je porotcom v speváckej súťaži. Cirkev i národ protestuje…

LGBT: Údajne sú „ osamelí so svojimi skúsenosťami a zážitkami…“

Majú psychické problémy: Sťažujú na psychológov, ktorí sa namiesto ich psychických ťažkostí zameriavajú na ich sexuálnu orientáciu …
V Bratislave si žijú „komfortne“…

http://www.sme.sk/c/6070798/neheterosexuali-zriadia-komunitne-centrum.html#ixzz1Z2NIUeoW

 

Rádio Slovensko sťahuje zo svojho vysielania sv. omše!

http://ekonomika.sme.sk/c/6070614/radio-slovensko-stahuje-omse.html#ixzz1Z2Q8PcSe

Protesty na Wall street, sídla finančníkov a oligarchov v New Yorku