Chystajú cenzúru internetu

400

 

Milí priatelia, pred nedávnom sme varovali pred chystanou cenzúrou, alebo rovno likvidáciou slobody internetu.

Chystá to ministerstvo financií (Ivan Mikloš, návštevník Bilderberg Group) pod zámienkou údajného blokovania webov hazardných hier. To, že sa to chystá, je hotovou vecou (Novelu zákona predložilo ministerstvo financií do pripomienkovania 7. septembra 2011).   Zákerné je to v tom, že oni priamo nezakážu menovite „politicky nekorektné“ webové stránky, ale okľukou ku nim znemožnia prístup, tak, aby sa priamo nedalo poukázať na porušenie demokracie.  Preto ešte raz doporučujeme všetkým, ktorí si chcú uchovať niektoré dôležité materiály a informácie, či už z nášho alebo iných webov, aby si ich uložili do svojich počítačoch resp. prídavných diskov.

Anton Selecký

Citujeme z článku uverejneného na medialne.etrend:

„Podľa SOIT blokovanie môže predstavovať aj precedens v internetovej cenzúre na Slovensku a môže spustiť lavínu ďalších blokovaní obmedzujúcich základné práva na prístup k informáciam a slobodného vyjadrovania sa.

Proces vytvárania zoznamu zakázaných ponúk je podľa nej bez možnosti posúdenia nezávislou inštitúciou a bez verejnej kontroly. Kritizujú aj to, že možnosť odvolania sa voči zaradeniu do zoznamu zakázaných ponúk je v zákone načrtnutá iba hmlisto a že do zoznamu sa môže dostať aj obsah bez vedomia postihnutej osoby či spoločnosti.

V odôvodnení návrhu zákona je uvedené, že cenzúra je potrebná, lebo zahraniční prevádzkovatelia majú „jednoznačnú konkurenčnú výhodu“ oproti slovenským. „Takýto prístup považujeme za zvlásť nebezpečný a protiústavný,“ upozorňujú signatári.

Novelu považujú za ďalší z pokusov zavádzať na internete cenzúru. „Je to prekvapujúce aj vzhľadom na nedávne stanovisko 41 krajín sveta za uznanie práva na slobodný prístup k internetu, taktiež vzhľadom na nedávne hlasovanie Európskeho parlamentu proti blokovaniu webových stránok a taktiež na existujúce štúdie o neúčinnosti blokovania a o zneužívaní blokovania napríklad aj na politické účely.“

http://medialne.etrend.sk/internet-spravy/aktivisti-upozornuju-na-chystanu-cenzuru-internetu.html