USA: Tri kostoly 11. septembra 2001

386

New York, 12.9.2011 (kath.net/KNA) 014 610 – Nekonečné množstvo papiera sa v týchto dňoch popíše tematikou dvojičiek Svetového obchodného centra (WTO) v New Yorku. No iba málo ľudí vie, že 11. septembra 2001 bol zničený aj grécko-pravoslávny Kostol sv. Mikuláša. Budova postavená v r. 1830 ako obytný dom, bola s pôdorysom 17 krát 7 metrov a výškou 11 metrov priam miniatúrna. V r. 1922 ju prisťahovalci z Grécka v spoločnom úsilí zmenili na kostol. Kostol sv. Mikuláša stál pri päte južnej veže dvojičiek, ktorá malú budovu úplne pod sebou pochovala. Spoločenstvo asi 70 rodín sa odsťahovalo do grécko-pravoslávneho kostola v Brooklyne. Plány na znovuvybudovanie stagnujú, cirkev je v spore s Port Authority, verejnou korporáciou, ktorej patrí pozemok Svetového obchodného centra. Obe strany sú nejednotné, čo sa týka rozmerov projektu. Komunita chce kostol rozšíriť o pamätník a modlitbové priestory pre všetky vyznania. Port Authority sa obáva, že projekt by spomalil opätovné vybudovanie celého World Trade Center. Tak bude Farnosť sv. Mikuláša na spomienku 10. výročia atentátov tiež skôr len ako divák, ako hovorí farár John Romas s ľútosťou.

Neďaleko odtiaľ stojí aj Kaplnka sv. Pavla Anglikánskej episkopálnej cirkvi. Vtedajší farár otvoril kostol pre hasičov a mnohých pomocníkov, ktorí celé mesiace hľadali v troskách pozostatky obetí. Dobrovoľníci ich zásobovali jedlom, poskytovali prvú pomoc a starali sa najmä o ich psychické a duchovné potreby. Ešte dnes svedčí výstava v kostole o tejto dramatickej dobe.

Katolícky Kostol sv. Petra (na obr.) stojí asi 250 metrov od World Trade Center. Hneď po útokoch farár Kevin Madigan sa staral o to, či zranení alebo umierajúci potrebujú pomoc alebo duchovnú podporu. Mŕtvych a zranených prinášali do kostola – v oblasti chóru ležalo občas aj 30 mŕtvol. Židovský lekár, ktorý bol na ceste na konferenciu, sa staral o zranených. Z nedostatku obväzového materiálu použil látku z oltára a ktorú našiel v sakristii, aby mohol ľudí obviazať.

Šikmo oproti kostolu, iba o ulicu ďalej, stojí prázdny obchodný dom, ktorý kúpila moslimská skupina. Chcú ho zbúrať a na jeho mieste postaviť islamské kultúrne a komunitné centrum, ku ktorému má patriť aj modlitebňa. O túto „mešitu pri Ground Zero“ sa v minulosti viedlo veľa sporov. Treba si to však skôr predstaviť ako istý druh mládežníckeho centra pre celú rodinu s možnosťami športu atď. V New Yorku samotnom je málo odporcov tohto projektu. Sú to skôr občania z iných štátov USA, ktorí sa správcov mesta so zdesením pýtajú: „A kam sa má teraz postaviť mešita vedľa Ground Zero?“

Farárovi Madiganovi to pripomína aj históriu jeho vlastného spoločenstva. Do založenia Spojených štátov s ústavou zaručenou náboženskou slobodou katolíci v New Yorku mohli slúžiť svätú omšu iba za zatvorenými dverami v súkromných priestoroch. Peniaze tých málo katolíkov na stavbu prvého kostola nestačili, takže boli odkázaní na dar zo Španielska. To vyvolalo nedôveru protestantov, ktorí boli toho názoru, že katolíci poslúchajúci zásadne iba cudziu moc – pápeža – a sú už vopred neschopní demokracie a aj tak praktizujú podivuhodný kult. Skrátka – v Amerike nemajú čo hľadať. –zg-