Nórsko – kde horeli kostoly

694

 

Nórsky útočník Anders Behring Breivik , ktorý v piatok zabil 68 ľudí počúval pri svojej paľbe zo svojho iPodu hudbu z filmu Pán prsteňov (jednoznačný vplyv severskej trollovskej „mystiky“ ) a to z toho dôvodu, aby ho neobťažoval krik jeho obetí. Nad scénami a hudbou z tohto filmu sa nadchýna aj vo svojom „manifeste“.

Škriatkovský ošiaľ rútiaci sa svetom a ponúkajúci falošnú náhradu za duchovno má svojich nie tak dávnych „umeleckých“ predchodcov.

V rokoch 1992 až 1996 sa v Nórsku uskutočnilo viac ako 50 podpaľačských akcií zameraných na sakrálne stavby. Smutná séria sa rozširuje dodnes. Ako podpaľači boli následne identifikovaní muzikanti a fanúšikovia nórskeho metalu. Okrem tejto anomálie je k dispozícii tiež celkom zaujímavé čítanie o vzťahoch miestnych hudobníkov, kde sa to len tak hemží samovraždami, únosmi či vraždami v bizarnom, neprehľadnom a ponurom spletenci.

Niektoré z týchto budov boli stovky rokov dôležitými historickými pamiatkami (a ešte predtým samozrejme duchovnými centrami). Jedným z prvých a najvýznamnejším bol kostol Fantoft stave, ktorý podľa predpokladov polície zapálil istý Varg Vikerners. Jeden z metalových albumov (Aske, t.j. Popol) nesie na sebe ako trofej dokonca fotografiu tohto kostola po požiari. Hudobníci Samoth, Faust a Tunsberg boli takisto odsúdení za podpaľačstvo kostolov. Zatiaľ posledným prípadom podpaľačstva je požiar Vaaler church z mája 2009.

Požiar Vaaler church na videu:

Casiokids z Nórska. Minulý rok hrali na festivale Pohoda:

https://www.magnificat.sk/2011/03/norsko-zivot-v-cirkvi-je-nudny/

https://www.magnificat.sk/2011/04/christopher-knowles-tajomstvo-historie-rock-and-rollu/

https://www.magnificat.sk/2011/03/vyzva-o-z-magnificat-slovakia-bojkotujme-superstar/