Slovenskí pútnici v Džubliku

416

Aj napriek oznamu, ktorý bol zverejnený v našom časopise M ROSA, o túto púť, ktorá bola organizovaná hneď v 2. veľkonočný sviatok nebol prejavený mimoriadny záujem. Prihlásilo sa 20 pútnikov. Ani sme nedúfali, že sa púť do Džublika vôbec uskutoční. Naša túžba zúčastniť sa tejto púte práve na veľkonočné sviatky a volanie presvätej rodiny bola taká hlboká ,že sme jej nedokázali odolať.

 

Týždeň pred púťou sme začali intenzívne obvolávať všetkých prihlásených , či je ich rozhodnutie ísť do Džublika aktuálne, aby sme vôbec vedeli aký resp. koľko miestny dopravný prostriedok máme zabezpečiť. Nakoniec sa nazbieralo 15 pútnikov a aj napriek naším obavám sa nám v poslednej chvíli podarilo zaistiť 15 miestny mikrobus.
Ďalšia nepochopiteľná skutočnosť nastala už priamo 26.4. 2011 ráno o 4.30 hodine, keď pútnička zo Žakoviec zavolala, že pre vysoké teploty nemôže púť absolvovať. Bola z toho veľmi smutná a modlila sa za celý jej priebeh . V skorých ranných hodinách som zavolala dvom evidovaným náhradníčkam, ktoré pôvodne nemali šancu cestovať už kvôli plne obsadenému mikrobusu. Po zavolani obidve boli rozhodnuté tejto púte sa nezúčastniť. Ale v zápätí jednej z nich Svätý Duch vnukol silnú túžbu byť v Džubliku a tak mikrobus bol plne obsadený.
Priebeh cesty až do Ďzublika sme absolvovali v modlitbách a v plnej pohode. Ani sme sa nenazdali a vynovený vstup do areálu liturgií , modlitieb a prekrásnych anjelských spevov v Džubliku bol pred nami. Opustili sme mikrobus a s veľkým prekvapením sme obdivovali to, čo sa v réžii Presvätej Bohorodičky zrealizovalo od našej poslednej púte 26. októbra minulého roka.
V priloženej fotodokumentácii môže čitateľ vidieť prekrásnu vstupnú bránu, na ktorej je v strede nainštalovaný veľký svätý kríž a po stranách dvaja bieli anjeli, ktorí vítajú prichádzajúcich pútnikov. Za bránou po ľavej strane je postavený koridor , v ktorom sú zabudované veľké obrazy zo života Pána Ježiša Krista a jeho účinkovania na zemi . Po pravej strane je kaplnka Presvätej rodiny, ktorá bola posvätená biskupom Šášikom v novembri 2010 a pamätné tabule mučeníkov- biskupov. V blízkosti prameňa , je už postavená a opäť za réžie Presvätej Bohorodičky ďalšia kaplnka – svätý betlehem, ktorá sa začala stavať po posviacke kaplnky Presvätej rodiny v novembri 2010 . V tomto období bol predpoklad, že sa počasie zhorší a bude mrazivé. Nebo však ponúklo počasie nemrznúce a vyhovujúce pre zrealizovanie „projektu“ Presvätej Bohorodičky.
Božiu prítomnosť v Džubliku sme pocítili pri sláveni Božskej liturgie za prítomností hlavného celebranta duchovného otca Atanáza Čijpeša, viacerých duchovných otcov, bohoslovcov , dievčenského zboru a všetkých veriacich. Po svätej liturgii sme sa zúčastnili sviečkového sprievodu. Pri jednotlivých zastaveniach krížovej cesty sme oslavovali radostné vzkriesenie nášho Pána Ježiša Krista piesňami CHRISTOS VOSKRESE IZ MERTVYCH (Kristus slávne vstal z mŕtvych) a počúvali rozjímavé slová o vzkriesení od prítomných duchovných otcov. Zavŕšením oslavy tohto dňa bol molebén (litánie) k nerukotvornému obrazu Božieho milosrdenstva a možnosť pokloniť sa a pobozkať „SVATYŇU DŽUBLIKA „ – NERUKOTVORNÝ OBRAZ BOŽIEHO MILOSRDENSTVA ktorý držal v rukách duchovný otec Atanáz .
V stredu 27.4.2011 sme v Džubliku privítali biskupa Milana Šášíka ,ktorý celebroval svätú liturgiu a na záver slávenia posvätil novopostavenú bránu, koridor a pamätné tabule.
Z Džublika sme odchádzali plní Božích milostí a duchovných zážitkov obohatení o mnohé skutočností a svedectvá z tohto svätého miesta s predsavzatím, že do Džublíka pôjdeme opäť 26.dňa nasledujúceho mesiaca.
Brány Džublika sú otvorené pre všetkých kresťanov aj duchovných otcov Matka BOŽIA – MATKA VŠETKÝCH KRESŤANOV prišla do Džublika aby naozaj kresťania sa zjednotili.

Najbližšia púť do Džublika sa uskutoční na 9. Výročie zjavenia
26. a 27. 8. 2011, Odchod z Košíc 26.8.2011 o 6,00 hod z Košíc – Staničné nám.
Informácie: Marta Prihodová: 055/3812060, 0903563541