TV: Klára a František

382

 

Začiatkom 13.storočia žili v meste Assissi v Umbrii dvaja mladí ľudia, ktorí pochádzali z bohatých rodín, ale dvoch rozličných a znepriatelených spoločenských skupín. Spoločenské spory vyústili vtedy do občianskej vojny. František bol synom bohatého kupca, Klára pochádzala z patrícijskej rodiny. keď sa po prvý krát uvideli, on bol v putách, ale hneď obaja pochopili, že ich osudy sa raz spoja. O päť rokov neskôr zavládne v Assissi mier, ale František je nespokojný so svojim životom – vzdá sa svojej rodiny i dedičstva. Chce žiť v súlade so svojim presvedčením a – v chudobe.
František z Assissi sa rozhodol žiť v chudobe a kázal o skromnosti a pokore – napriek tomu, že nebol kňazom, ale laikom. Rozhodol sa tak na základe výzvy, ktorú začul počas modlitby v kaplnke sv.Damiana. V roku 1209 putoval do Ríma a presvedčil pápeža Inocenca III.,aby mu dal súhlas s jednoduchými pravidlami rehole pod názvom Regula primitiva,ktorými sa mal riadiť ich spôsob života. Táto udalosť je medzníkom pre založenie františkánskeho rádu,ktorého členovia boli už v tej dobe známi ako žobravý mnísi. Rozhodli sa žiť v úplnej chudobe a slúžiť len Bohu.
Klára sa stala ženou cirkvi – napriek tomu, že sa narodila v bohatej šľachtickej rodine. Poslúchla svojho priateľa Františka, ktorý ju obliekol do prostých šiat a ostrihal jej dlhé vlasy na znak toho, že sa vzdáva svetských materiálnych hodnôt. Neskôr spolu so sv. Františkom a svojou sestrou založila ženské spoločenstvo San Damiano. Neskôr známe ako Klaristky. Až do svojej smrti zotrvávala na tomto mieste v prísnej klauzúre a žila podľa reguly, ktorú sama sformulovala.
(STV)