Slovenský „sčítací“ Watergate

391

Čudné „sčítanie“:  Megapodvod? *  SME „zatrúbilo na ústup“ * Kto má na hlave maslo, vyhovára sa * Nový Čas vytiahol ako tromf Radičovú * Kto nemá argumenty, začne sa vyhrážať *  List od sčítacieho komisára

Po tom, čo denník SME zverejnil bez škrupúľ Vyhlásenie Úradu na ochranu osobných údajov k sčítaniu 2011, http://www.sme.sk/c/5901754/scitanie-nie-je-anonymne.html v posledných dňoch pripomína zbitého psa.

Citát: „Politici lobujú za sčítanie……    Premiérka podporila sporné sčítanie ľudu, verejnosť upokojujú aj iní…    Úrad vlády:  Premiérka sa už  osobne zapojila do sčítania vyplnením hárku aj s kódom…“ (SME , 25 mája 2001)

Autori článkov tu dokonca uvádzajú, že vlastne nenalepenie identifikátorov nič nespôsobí. Pretože – čudujme sa – Sčítací komisári majú na nenalepené kódy náhradný plán.

Citát: Viacerí sčítací komisári z Prešovského a Košického kraja SME potvrdili, že do formulárov, na ktorých chýbajú identifikátory, majú vpisovať identifikačné kódy ručne. Usmernenie dostali na školení ešte pred sčítaním.  Štatistici si poradia aj so sčítacími hárkami bez nálepky s kódom, potvrdili sčítací komisári.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5908048/scitaci-komisari-maju-na-nenalepene-kody-nahradny-plan.html#ixzz1NLzncJK9

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5908048/scitaci-komisari-maju-na-nenalepene-kody-nahradny-plan.html#ixzz1NLzWozQG
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5908048/scitaci-komisari-maju-na-nenalepene-kody-nahradny-plan.html#ixzz1NLz3WSX2

Tak teda prečo identifikátory boli rozdané občanom, keď ich už mohli dávno predtým nalepiť komisári priamo na Štatistickom úrade?

Citát: „Udalosti posledných dní spojené so sčítaním začínajú pripomínať masovú hystériu v kombinácii s davovou psychózou.

A čuduje sa svete:  citát: „Žiadne zisťovanie nemôže byť v prvej fáze anonymné…“ (!)

Prečo by som sa mal báť zverejniť, v ktorej reštaurácii som dnes jedol? V akého boha (ne)verím?  Prečo by ma mali trápiť zábery z bezpečnostnej kamery, kde si obhrýzam nechty?“

Tu sú moje nahé dáta. Čo mi dáte vy?   (Miro Šifra) SME 25 mája 2011

http://komentare.sme.sk/c/5907930/tu-su-moje-nahe-data-co-mi-date-vy.html

* * *

No a prečo by mal niekto vedieť, čo som večeral, alebo si niekde obhrýzam nechty?  Prečo ma majú snímať kadejaké kamery? Prečo každá úradníčka pri zadaní si môjho mena do počítača má vedieť, aké  choroby som mal v detstve?

Nuž odpovedzme sami:  „Hystériu“ spôsobila šťastná klasická nedôslednosť slovenských úradníkov, ktorí sa spoliehajú na klasickú poslušnosť slovenských občanov, na ktorých možno rúbať aj drevo. „Hystériu“, alebo skôr otvorenie očí spôsobili informácie, že občania Slovenska sú hromadne klamaní za neznámym účelom, kvôli ktorému Niekto urýchlene potrebuje všetky údaje občanov, a potrebuje aj to, aby mu boli odovzdané DOBROVOĽNE.   Prečo?  Lebo:

Citát: „Štát jednoducho na rôznych stupňoch riadenia potrebuje navzájom prepojené údaje o obyvateľoch, domácnostiach, bytoch a domoch…

Myslíme si, že každý kto sa obáva zneužitia údajov zo sčítania, by si mal prečítať dotazník a zamyslieť sa, ktorý údaj považuje za citlivý a pritom by už nebol dávno všeobecne známy a zistiteľný iným jednoduchým spôsobom.

Ale „v budúcnosti to môže byť inak“

Sčítanie osobné údaje neohrozuje,   Branislav Bleha a Boris Vaňo

* * *

Pýtame sa – prečo Niekto potrebuje prepojené údaje?  A ako môže byť v budúcnosti „ inak“?  Masovým preskenovyním čipov a vyselektovaním záujmovej „vzorky“ občanov?

Nuž teda, prečo je to sčítanie, keď je všetko dávno známe?  Ide proste o efekt „uvarenej žaby“, ktorú toľko zohrievajú, až sa sama, bez obrany, uvarí. Ide o jasné celoplošné zorganizované jednorazové zozbieranie dát  nie pre štatistiku, ale pre „vedecké účely“. Aké?

* * *

Nový Čas, ktorý sám na dvojstrane radil, ako vypisovať dotazníky, a takú bombu  ako vyhlásenie Úradu na ochranu údajov jednoducho odignoroval, vytiahol Radičovú.

(Svoj kód som do formulára nalepila – Nový čas 25. mája 2011)

Je tu aj klasická výhovorka, ako je to v EÚ, kde v iných krajinách obsahujú sčítacie hárky priamo meno a priezvisko, či dokonca rodné číslo občana… ale v ktorej krajine?  Švajčiarsko sa sčítaniu vyhlo. To však nikto ako príklad neuvedie….

Citát: „Švajčiarsky príklad  Plošné sčítanie prvýkrát nerobia vo Švajčiarsku. Schválili zákon, podľa ktorého si vláda základné údaje o obyvateľstve pozbiera z registra obyvateľov a z katastra nehnuteľností. Na iné pre vládu zaujímavé sociologické údaje, ktoré nie sú v registroch, sa spýtajú len vzorky ľudí (oslovia 2,66% populácie).

http://populivox.sk/index.php?page=clanok&id=3459

* * *

Známe porekadlo hovorí:  „Kto chce psa biť, palicu si nájde“. Podľa všetkého sa zdá, že naša vydretá sloboda začína mať vážne trhliny, a napokon bude aj ohrozená. Po skúpení resp. ovládaní elektronických a printových médii najmä zahraničnými nič negarantujúcimi vlastníkmi je ohrozený už aj ostrov slobody internetu. Za akých okolností  k jeho obmedzeniu alebo manipulácii príde, zatiaľ nevedno – isté je však to, že sa o tom vážne uvažuje:

„Úvahy o možnosti vypnutia internetu na celoštátnej úrovni sa objavili aj v súvislosti s novým zákonom o informačnej bezpečnosti, ktorý sa pripravuje na slovenskom ministerstve financií.“

Vlády chcú mať vypínač webu (Spôsob, ako regulovať internet, hľdajú demokratické aj autoritárske krajiny)

Ondrej Podstupka, SME, 25. mája 2011

Čítajte viac: http://pocitace.sme.sk/c/5907921/vlady-chcu-mat-vypinac-webu.html#ixzz1NLtrFMRv

* * *

Záverom citát z listu, ktorý nám jeden sčítací komisár poslal radšej poštou:

„Bojujú do poslednej chvíle. Snažia sa o nemožné – získať aspoň časť údajov na meno. A je tu evidentná snaha naťahovať čas. Podľa mňa im tento podvod niekto nariadil. Ináč by nebojovali tak krvopotne, aby do poslednej chvíle klamali ľudí.  Tá identifikácia na meno plus osobné údaje je zrejme kľúčovejšia ako samotné štatistické údaje.  Sčítanie ľudu je iba zámienka….“

A tak nám zostáva spýtať sa:  Prečo to všetko?  Čo sa deje? Odpoveď je jasná. Môže si ju dať každý sám.  Jedno si však musí uvedomiť každý občan – a to, že táto jeho možnosť –  odmietnuť manipuláciu so sebou – môže byť aj možnosťou – poslednou.

Anton Selecký

P.S.  Ešte máš čas…