Odišiel disident a pútnik

376

V nedeľu „Dobrého pastiera“, dňa 15. mája 2011,  po krátkej ťažkej chorobe zomrel v nemocnici „U milosrdných bratov“ v Bratislave  vo veku 79 rokov František  Petráš (na obr.).  František bol členom Konfederácie politických väzňov Slovenska,  za prenasledovania Cirkvi vo svojej pivnici v Šenkviciach tlačil a aj rozvážal samizdatovú literatúru.  Spolupracoval s rehoľným rádom františkánov, Silvestrom Krčmérym a ďaľšími známymi disidentami.

Rozlúčka s Františkom Petrášom sa začne v stredu 18. mája 2011 o 16. 00 v kostole sv. Anny v Šenkviciach.   Pohrebné obrady budú pokračovať o 17.00 hod na hornom cintoríne.

V posledných rokoch sa Ferko zúčastňoval pútí v Dechticiach, bol pravidelným návštevníkom stretnutí a modlitieb s Kráľovnou pomoci.  Aj na našom obrázku je vyfotografovaný na dechtickom námestí, kam vždy priviezol so svojím kamarátom Mariánom občerstvenie pre pútnikov.  Niekoľkokrát sme sa stretli u neho a kuli plány…  Napriek svojmu veku bol činný a obetavý,  omšové víno z jeho pivnice sa pravidelne dostávalo priamo ku sv. Otcovi do Vatikánu.

Milý  Feri, budeš nám chýbať, ako aj tvoja družná povaha, humor a optimizmus…  Prosím ťa o modlitbu tam hore v Nebi, prihovor sa za nás u Kráľovnej pomoci!

Anton Selecký