Daniel Krajcer uvoľňuje cestu sektám?

469

Obetiam siekt už poradňa ústavu nepomôže

(15.04.2011; Katolícke noviny; č. 15, s. 4; Martinková Jana)

Ministerstvo kultúry SR rozhodlo, že k 30. júnu 2011 zruší Ústav pre vzťahy štátu a cirkví so sídlom na Jakubovom námestí 12 v Bratislave, ktorý zriadilo 1. januára 1997. V súvislosti s týmto rozhodnutím Katolícke noviny požiadali jeho riaditeľku MICHAELU MORAVČÍKOVÚ o krátky rozhovor.

* Čo konkrétne doteraz tvorilo náplň práce Ústavu pre vzťahy štátu a cirkví?

Náplňou práce ústavu sú samostatné dlhodobé výskumné činnosti v oblasti vzťahov štátu a cirkví ‑od problematiky náboženskej slobody, registrácie cirkví cez otázky modelov financovania cirkví a reštitúcií cirkevného majetku, náboženských minorít či novej religiozity. Zrealizovali sme viacero krátkodobých projektov, ktoré boli zamerané predovšetkým na konkrétne oblasti spolupráce cirkví a náboženských spoločností a štátu, či už išlo o oblasť sociálnu, výchovno‑vzdelávaciu, osvetovú, zdravotníctvo, mestá a samosprávy, oblasť obrany a bezpečnosti alebo práva. Najmä z novších projektov môžem spomenúť tie, ktoré boli zamerané na zmluvné vzťahy medzi štátom a cirkvami, alebo špecificky venované možnostiam uplatňovať výhrady vo svedomí, neocharizmatickým hnutiam na Slovensku, v poslednom období najmä už spomenutým reštitúciám a financovaniu cirkví. Okrem toho sme robili v podstate servisné práce pre Ministerstvo kultúry SR, na základe ich ad hoc požiadaviek sme sa venovali témam, ktoré štát potreboval aktuálne riešiť a súvisia s religiozitou alebo kvázireligióznymi fenoménmi.

* Viacerí sa v súvislosti so zrušením tejto inštitúcie obávajú rozmachu siekt a podobných zoskupení Sú tieto obavy opodstatnené, respektíve je to reálna hrozba?

Spoločenstvá, u ktorých pozorujeme sektárske pôsobenie, žijú svojím vlastným životom. Ústav pre vzťahy štátu a cirkví sa usiloval o prevenciu ‑ poskytovanie takých informácií, a to najmä deťom, mladým ľuďom, vychovávateľom a rodičom, ktoré by im umožnili rozlíšiť nebezpečenstvo takéhoto pôsobenia v akomkoľvek náboženskom prostredí. Usilovali sme sa pomáhať aj v rámci našej poradne ľuďom, ktorí majú nejakú osobnú skúsenosť so sektou, prípadne sa do takého kontaktu dostali ich deti alebo iný rodinný príslušník. Išlo aj o dlhodobé sprevádzanie a asistenciu pri riešení ich zložitej životnej situácie. Verím, že sa tejto činnosti niekto ujme.

* Čo si vy osobne myslíte o zrušení ústavu?

Samozrejme, toto rozhodnutie kompetentných ma mrzí.

http://www.radioviva.sk/vysielanie/spravy/17952-zruenie-ustavu-pre-vzahy-tatu-a-cirkvi-poburilo-obianske-zdruenia-zaoberajuce-sa-sektami