Pilot USA o Jánovi Pavlovi II.: Miloval všetkých

304

Pápež Ján Pavol II, čerstvo zmoknutý po bostonskej omši tuho objal pilota s priam ešte detskou tvárou. Potom ho chytil za ramená, dlho sa na neho zahľadel a vyhlásil: „Ste taký mladý!“

32-ročného Nelsona Kruegera, prekvapeného nečakaným návštevníkom kokpitu nenapadlo v tej chvíli iné ako povedať : „A vy ste taký mokrý!” Pápežovi to prišlo dosť vtipné, zasmial sa a pozeral Kruegovi priamo do očí. “V tom mužovi bolo toľko tepla a priateľstva.”, povedal neskôr Kreuger pre The Catholic Key. “Náhle som bol tvárou v tvár svätému otcovi. Naše oči sa stretli a mal som pocit, že za moment prebehla výmena miliónov bitov informácií.“Krueger bol už špičkovým medzinárodným pilotom TWA (Trans World Airlines), keď sadal na miesto ľavého pilota pre účely prvej pastoračnej návštevy Jána Pavla II. V USA začiatkom októbra v roku 1979.

“Stretával sa s každým.“, hovorí Krueger. Krueger prelietal celý svet, vozil slávnych, bohatých i chudobných a len tak ho niečo neprekvapí. Okrem toho je metodistom. Ale toto je let, ktorý mu dodnes ľahko vženie do očí slzy. Ako sa blíži prvomájová beatifikácia, pocit sa mení priam na zimomriavky. Nevozil teda len pápeža, ale rovno svätého. Vo svojom dome venoval svojim spomienkam jednu celú izbu a najväčšiu časť tvoria tie na let s pastierom katolíckej cirkvi, vrátane výstrižkov z periodík Life, Newsweek a U.S. News & World Report, všetky s pápežom na obálke.

“V mojom živote neexistuje vyšší vrchol ako ľudská skúsenosť  pilota prvého pastiera.“ Aj  ako pre kresťana inej tradície.

“Bol pápežom všetkých ľudí. Poznám mnoho metodistov a prestbyteriánov, ktorí v ňom videli svojho vlastného pastiera. Umožnil nám všetkým znovuobjaviť a prehĺbiť volanie Krista.  Len miloval ľudí – všetkých ľudí. Bol taký milý a priateľský ku každému koho stretol. ”

Ján Pavol II, mal vtedy 59 rokov a bolo to len rok po jeho zvolení. Bol nabitý bezhraničnou energiou aj po dlhých dňoch, ktoré strávil pred zástupmi rádovo v miliónoch.  Po tom všetkom teraz nastal čas venovať sa posádke lietadla.  Pápež podpísal Kruegerovi rodinnú Bibliu a požehnal zdedený ruženec po svokrovej babke, katolíčke. ( Keď to dával do rúk svokrovi so slovami „To je pre teba.“, obom mužom vyhŕkli do očí slzy. )

Krueger takisto ukázal 12 strunovú gitaru , na ktorej Ján Pavol II. hral počas meškania štartu z Filadelfie  do Des Moines. Čakajúc na vybavenie formalít Krueger vytiahol gitaru a zabrnkal akord. Začujúc to, pápež vyletel ako strela a už bol pri ňom. „Pozrel na gitaru, tak som mu ju podal, začal brnkať a dve struny doladil. Potom spustil plné C akord a začal spievať Tichú noc silným a pekným hlasom. Počas pesničky sa dovybavovali formality. Dal som gitaru späť do puzdra s nálepkou TWA, vysvetliac pápežovi, ž to znamená  “This Way America.”

„Ale nie, „, povedal pápež, „znamená to Traveling With Angels“ (cestovanie s anjelmi )

Na druhý deň dostala posádka lístky na omšu v  Grant Park, ktorý  pápež premenil na katedrálu pre  milión obyvateľov Chicaga. Až vtedy si Kruger začal uvedomovať , že je svedkom niečoho väčšieho, než si kedykoľvek dokázal predstaviť. „Vedľa mňa stál Jeff Lyons, reportér z Chicago Tribune. Otočil sa ku mne a hovorí : „No nie je to perfektný chlapík? „ Čo viac si môžete priať, aby o vás ľudia povedali.“ Pri poslednom lete do Washingtonu chcel pápež vidieť Kruegera ešte raz. Daroval mu kryštálový obelisk s vyrytou monštranciou a krížom, a medailu so pápežským portrétom. V roku 1999 pri lete z Rijádu pristál Krueger v Ríme a prostredníctvom švajčiarskej stráže lístok pápežovmu osobnému sekretárovi so žiadosťou o možnosť zúčastniť sa omše v Bazilike sv. Petra . Ešte než sa vrátil na hotel, čakal ho odkaz. „Pamätal si ma. Odkázal, že máme prísť dve hodiny predtým v uniformách a s dokladmi. Sedeli sme v siedmom rade a sedel by som tam aj týždeň, keby som mohol.“

Keď dal v roku 1979 zbohom lietaniu s pastierom, vrátil sa do Kansas City. „Išiel som s rodinou rovno na futbal, ale už som bol navždy niekým iným.“

podľa catholickey.blogspot.com

magnificat.sk