Chcú používať katolícke kostoly

339

15.3.2011, Rím (AsiaNews/magnificat.sk) – Moslimská skupina požiadala o možnosť využívať prázdne francúzske kostoly na modlitby pre moslimov, čím sa majú vyriešiť dopravné problémy na uliciach, zapríčinené moslimskými modlitbami v uliciach.

Výzva bola zverejnená11.3.2011 skupinou „Banlieuses Respect“ Collective. Jej hovorca, Hassan M. Ben Barek, povedal, že toto opatrenie by znamenalo odstránenie davov moslimov z ulíc, ako aj to, aby boli „politickými rukojemníkmi“. Už niekoľko rokov je situácia taká, že každý piatok sa popri tuctoch mešít vo Francúzsku moslimovia blokujú na hodinu aj dve priľahlé ulice, pričom polícia aj predstavitelia miest pred tým zatvárajú oči. Obdobné situácie sa opakujú v Rusku, Taliansku, Anglicku, Belgicku či Grécku.

Len v Paríži je 75 takýchto miest, celkovo sa predpokladá, že do mešít v piatok chodí cca 850 000 ľudí, kapacita mešít je 250 000. Navyše ide v drvivej väčšine o mužov, keďže ženy sa môžu bez námahy modliť aj doma. Tento fakt však naznačuje skôr ideologický a politický aspekt takýchto podujatí. Kvôli tomu, aby sa vyhli negatívnym emóciám v moslimských komunitách , predstavitelia miest im často ponúkajú pozemky za symbolické euro na výstavbu mešít.

Keďže ulice patria chodcom a motoristom, situácia sa stáva pre verejnosť neakceptovateľnou a považuje ju za okupáciu verejného priestoru. Naproti tomu aj kresťania mávajú požiadavky na využitie komunikácií na niektoré typy ceremónií.

Požiadavka na poskytnutie kostolov moslimom je ohromujúca. „Prázdne kostoly“ sú konsekrované miesta a kresťania nepredpokladajú ich iné využitie ako na liturgické účely či sakrálnu hudbu. Je nemysliteľné, aby ich poskytli mimokresťanskému kultu. Samozrejme sú tiež vybavením prispôsobené kresťanskej liturgii. Takto však vzniká priestor, aby boli označení za „islamofóbnych“, nerešpektujúcich svojich bratov atď.

Je možné si aspoň na moment predstaviť mešitu poskytnutú na kresťanskú bohoslužbu?