Aktualizované – monitoring: Reportáž z ruskej základne v Sýrii, Putin varuje, Kto nám to hlása mier, Z diskusie Na Palete, Gloria TV – správy, O čo ide v probléme „utečenci“

486

Embassy RF press service <press@rusemb.sk>

Vážení priatelia, prosíme Vás aby ste venovali pozornosť tomuto materiálu.

Aj ranu ošetria, aj kvasom ponúknu

Reportáž zvláštneho spravodajcu  „RG“ v Sýrii z ruskej vojenskej nemocnice

Zvláštny spravodajca „RG“ navštívil základňu ruského letectva v Sýrii

Z okna ruskej vojenskej nemocnice je vidieť  štartovaciu dráhu. Každé tri minúty vzlieta bojové lietadlo. Chvejú sa kadičky a nástroje v sklenenej skrinke.

RUSKONepredpokladal som, že sa sem dostanem. Ale pošmykol som sa na vlhkých schodoch v hoteli, a na hlave som si spôsobil tržnú ranu. Odviezli ma do vojenskej nemocnice na ošetrenie rany. Tak som získal príležitosť vidieť všetko na vlastné oči. Chirurg Vladimir Vladimirovič urobil všetko čo bolo treba rýchlo a dôsledne. Pomáhal mu jeho kolega Andrej. A ešte sestrička Marina. Je zo Sevastopoľa. Tu je sústredený najlepší zdravotnícky personál ministerstva obrany. Využívam túto príležitosť, aby som všetkým zo srdca poďakoval.

A zatiaľ sedím v rade na preväz. Vedľa vojaci čakajú na očkovanie proti týfusu a hepatitíde. Nemocnice sa nachádza v novučkej budove. Vo dvore sú zelené nafukovacie moduly. Tam sú rozmiestnené lôžka pre pacientov. Operačné sály a röntgen. Záložné elektroenergetické agregáty. Spojár inštaluje ďalšiu telefónnu linku. Novučký asfalt. Na lôžkach je mnoho miestnych obyvateľov. Hoci je to vojenská nemocnica a, v podstate, by tu mali poskytovať pomoc len príslušníkom ruskej armády neverejné nariadenie však umožňuje liečenie aj Sýrčanov. Hrdia sa najmä modernou zubnou ordináciou.

Zoznámil som sa s Mohamedom. Je kapitánom sýrskych ozbrojených síl. Absolvoval vojenskú školu v Damasku s vyznamenaním. Velí práporu. Je ženatý a má päť detí. Typický vojak. Len teraz sa vrátil z Aleppa. Nie, nebol zranený. Prišiel si liečiť zuby. Porozprávali sme sa. Mohamed vie anglicky.

– Naša krajina veľmi trpí, – povedal dôstojník. –Už štyri roky trvá občianska vojna. A koniec je v nedohľadne. Vaše lietadla, samozrejme, robia veľkú vec. Ale bojovať so vzduchu s partizánmi je veľmi ťažké. Áno, ničia sa základne, prerušujú komunikácie. My tiež pripravujeme sústredený útok. Čoskoro o tom počujete. A chcel by som poďakovať všetkým Rusom, ktorí nás neopustili v biede.

Cez deň aj v noci na základni pracuje stavebná technika. Pokladajú asfalt. Prepravujú obytné bunky. A samé „KAMAZy“, “KAMAZy“. Iba za krátke dva mesiace sa  letisko premenilo na mocnú základňa so všetkou potrebnou infraštruktúrou. Dokonca otvorili obchod, kde si môžete kúpiť pravý čierny chlieb a kvas. Personál základne nechodí do mesta z bezpečnostných dôvodov. Ale na základni je všetko potrebné pre normálny život a prácu. V jednotlivých kabínach sú televízory.  A nedávno koncertovala frontová umelecká skupina súboru Alexandrova. Hoci vojna je na okraji Latakie, mesto žije normálny život. Otvorené sú kaviarne a obchody. V uliciach mesta sa prechádzajú orientálne krásavice s rozpustenými vlasmi a bez burky.  Ale ľudí v kamufláži je predsa len viac.

„Rossijskaja Gazeta“ – Federálne vydanie №6807 (236)

s úctou
Veľvyslanectvo Ruskej federácie
v Slovenskej republike

Kto nám to hlása mier(?)

Hrozí expanzia teroristov zo Sýrie do iných regiónov

Moskva 20. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Nikolsky

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká nálety na pozície protivládnych islamistov od 30. septembra

Teroristické skupiny operujúce v Sýrii plánujú expandovať a destabilizovať aj iné oblasti, uviedol dnes podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

“Po tom, ako sa teroristi etablovali v Sýrii a iných krajinách Blízkeho východu, pripravujú plány na ďalšiu expanziu a destabilizáciu regiónu,” povedal dnes podľa agentúry RIA ruský prezident.

Rusko, ktoré je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podniká nálety na pozície protivládnych islamistov od 30. septembra. Moskva vyhlasuje, že cieľom jej náletov je oslabiť extrémistov Islamského štátu (IS), ktorý sa zmocnil veľkých častí územia Sýrie. Západ naopak tvrdí, že cieľom ruských náletov je záchrana režimu sýrskeho prezidenta.

http://www.hlavnespravy.sk/putin-varuje-pred-expanziou-teroristov-zo-syrie-do-inych-regionov/698030

Panika islamistov z ruského bombardovania ich pozícií

Gloria TV – správy 21. októbra 201

Gloria TV – správy – 20. októbra 2015

Za čo v Bratislave demonštrovali Sýrčania?

V nedeľu 18. októbra 2015 o 13:00 sa uskutočnilo na Godrovej ulici v Bratislave verejné zhromaždenie na podporu prezidenta Asada a ruských vojenských operácií v Sýrii. Akciu zorganizovala slovenská pobočka Národného zväzu sýrskych študentov a príslušníci sýrskej komunity žijúci na Slovensku. Je smutné, že slovenské tzv. mienkotvorné médiá záujem o celú udalosť neprejavili, hoci inak problematike Sýrie venujú široký priestor.

           O čom sa na zhromaždení hovorilo?

 syriaKeďže som očakával, že na sýrske zhromaždenie v Bratislave bude v tzv. mienkotvorných médiách vyhlásené embargo, rozhodol som sa prísť na podujatie osobne. Podstatné pre mňa boli najmä fakty, ktoré som sa tam dozvedel z osobných rozhovorov. Získal som množstvo informácií priamo zo Sýrie a stretol som sa s viacerými ľuďmi, ktorí Sýriu v poslednom období navštívili. Zaujímavé boli aj informácie od slovenských Sýrčanov, ktorí pôsobia ako tlmočníci pre štátne orgány a mali do činenia s utečencami.

V Bratislave sa v nedeľu stretli Sýrčania rôznych náboženských a etnických skupín, hoci zrejme najviac tam bolo sýrskych sunnitov. Celkovo sa zhromaždilo tak do 100 ľudí. Musíme si uvedomiť, že zhromaždenie skoro sto slovenských Sýrčanov nie je malý počet, keďže sýrska populácia na Slovensku nie je príliš početná. Sýrčania sú rozptýlení po celom území SR a pre mnohých nie je jednoduché prísť do Bratislavy na zhromaždenie. Preto zúčastnené osoby predstavovali veľmi reprezentatívnu skupinu Sýrčanov so slovenským pasom.

Zaujala ma aj účasť Sýrčaniek. Väčšina z nich nemala na hlave šatky ani iné tradičné odevy. Napriek tomu, že išlo prevažne o muslimky, dávali jasne najavo, že im vyhovuje sekulárny duch Asadovej Sýrie. V Asadovej Sýrii sa neaplikujú brutálne telesné tresty za „nesprávne odievanie“ a, naopak, sú tam trestné aj „vraždy kvôli cti“. Chápem, že najmä pre sekulárne Sýrčanky musí byť hrozba ISIL a ďalších islamistických organizácií veľmi nepríjemná.

Na samotnom zhromaždení vystúpili s prejavmi slovensko-sýrski aktivisti ako J. Suleiman, M. Sulha či A. Asad, ale priestor dostali i niektorí prítomní Slováci. Rečníci poukazovali na destabilizáciu celej oblasti agresívnymi vojnami Západu, kritizovali západnú podporu teroristickým skupinám a spomínali význam ruských operácií pre vyriešenie vojny v Sýrii. Viacerí poukázali aj na fakt, že Sýrčania utekajú takmer výlučne pred teroristami a že najlepším spôsobom riešenia utečeneckej krízy je pomoc sýrskej vláde.  Viac na:

http://www.noveslovo.sk/c/Za_co_v_Bratislave_demonstrovali_Syrcania

Na Palete: Máme sa „vykupovať“ pred „kvótami? (J. Paška)

Na Palete: Nanucovanie „kvót“ štátom (J. Paška)

Podiel USA na imigrantskej kríze v EÚ 

Na Palete: USA hrajú zo svetom komédiu (Ján Čarnogurský)

Na Palete: Čo je to vlastne NATO? (J. Čarnogurský

Problém „utečenci“ a EÚ

Vtip pre našich politikov

Turista si chcel skrátiť cestu mimo chodníka – cez oplotenú lúku. Keď však otváral bránu v plote, zakričal na neho pastier, ktorý sedel opodiaľ: Tadiaľ nesmiete! Choďte pekne po chodníku!
Muž sa obrátil a pohŕdavo odvrkol: Viete, kto som ja? Ja som minister!
Turista vytiahol z vrecka preukaz. Toto mi umožňuje vstúpiť kedykoľvek a kamkoľvek, bez akýchkoľvek otázok!
Aha, to som nevedel, pokrčil plecami pastier.
O pár minút, keď už bol turista uprostred lúky, vyrútil sa na neho obrovský býk.
Muž sa rozbehol späť a bolo jasné, že to nestihne. Volal zúfalo na pastiera: Pomoc! Čo mám robiť?
Ten priložil si ruky k ústam a zakričal:
PREUKAZ, UKÁŽ MU TEN PREUKAZ!

Milí naši návštevníci!

peniaze-euro-zobrak-bezdomovec-minceAk chcete, môžete nás podporiť!  Tým, ktorí tak už urobili, vyslovujeme svoju vďaku. Stále však máme príliš veľký finančný deficit.

Kým ešte nám “dovolia”  fungovať,
máte ešte možnosť poskytnúť  pomoc pre náš ( a veríme že aj váš)magnificat.sk!  

Možno tak urobiť prevodom ľubovoľnej čiastky  na náš účet

ZUNO 1129555503/8410.  ĎAKUJEME!
Podporiť nás možno aj poslaním zloženky na adresu  Magnificat Slovakia, Belinského ul. č. 24, 851 01 Bratislava, do správy pre prijímateľa je potrebné uviesť  magnificat.sk
********************************************************************************

Chvíľa pre pesničku: Bellamy Brothers

KINO: Spravodlivosť vydedencov