Veľký Brat už röntgenuje aj ulice

338

2.3.2011, USA, (blogs.forbes/magnificat.sk) – Najnovšie získané dokumenty z amerického Úradu národnej bezpečnosti ukazujú, že odhaľovacie praktiky, pozerajúce rovno pod šaty, aké poznáme z letísk si pomaly kliesnia cestu aj ďalej od nich, a to rovno do ulíc. Minimálne od roku 2006 sa orgány vnútornej bezpečnosti v USA (Department of Homeland Security) zaoberajú plánom rozmiestniť mobilné skenery na verejných miestach a vlakových staniciach a to vrátane röntgenovacieho zariadenia schopného presvecovať chodcov na uliciach.

Neziskovka Electronic Privacy Information Center (EPIC) zverejnila v stredu materiál, ktorý tieto plány dokumentuje.

173 stranový dokument zahŕňa i kontrakty, okrem iných so spoločnosťou Siemens, ako aj rozpočtované náklady.

Jeden z popísaných projektov predpokladal rozmiestnenie skenerov a video kamier na pohyblivých dopravných prostriedkoch, kamier na budovách, stĺpoch na monitorovanie chodcov, skúmanie toho, čo so sebou nosia, a úchylné kamery má dokonca zaujímať aj pohyb ľudského oka.

Iný program mal rozpracované röntgenové skenovanie s dlhším dosahom na monitorovanie všetkých kovových predmetov u okoloidúcich.

Ginger McCall z EPIC hovorí: “ Je to jasné porušenie ústavy. Jedná sa o invazívny vstup do súkromia, nepotrebný a neefektívny. Okrem toho to znamená vystavovanie verejnosti nežiadúcej radiácii.“

Nie je jasné do akej miery boli nástroje uvedené v projekte implementované, pretože Úrad národnej bezpečnosti na žiadosť o komentovanie kauzy zatiaľ nereagoval.

V augustovom rozhovore pre blog.forbes sa však Joe Reiss, vicepreziedent spoločnosti American Sciences & Engineering pochválil, že predali už 500 mobilných röntgenovacích zariadení, ktoré sú schopné presvecovať automobily a dokonca vnútorné priestory niektorých niektorých budov, a to do celého sveta!

 

Dokumenty EPIC k nahliadnutiu na linku:

http://blogs.forbes.com/andygreenberg/2011/03/02/docs-reveal-tsa-plan-to-body-scan-pedestrians-train-passengers/