Aktualizované – Monitoring: Kresťania naďalej vraždení, Kresťanský smer Maďarska, Správy ruskej ambasády, Akcia K, KINO: Čajka Jonathan Livingstone

417

Mladí z oratória v Sýrii opäť zasiahnutí vojnou

(Aleppo, Sýria, 15. marca 2015) – Násilie a vojna, ktorá sa odohráva v Sýrii už viac ako štyri roky, opäť zasiahla mladých ľudí z oratória v meste Aleppo. Tentokrát saleziánska rodina smúti za dvoma mladými animátormi, ktorí zahynuli spoločne so svojou mamou. Píše don Munir El Rai, provinciál Stredného východu.

alepodS veľkým smútkom sme prijali správy o smrti dvoch bratov, Anwara a Misha Samaanových a ich matky Minervy. Ich smrť bola spôsobená bombardovaním, ktoré zasiahlo ich dom 11. apríla 2015.

Nanešťastie, vojna v týchto dňoch v Sýrii stále pokračuje a, obzvlášť v Aleppo, spôsobuje veľké utrpenie a smrť kvôli zosilňovaniu konfliktu.

Anwar a Misho strávili svoje detstvo a mladosť v oratóriu Don Bosco. Ako animátori zanechali v srdciach mnohých spomienku na ich radosť a lásku k životu. Anwar bol starším bratom, narodil sa 20. júla 1993. Misho sa narodil 7. septembra 1998. Boli to dvaja mladí muži v rozkvete života.  Modlíme sa, aby mier a nádej vzkrieseného Pána zasiahla srdce Stredného Východu, ktorý je tak ťažko zranený.

 Na obr.:  „Synovia dona Bosca s ním v nebi“

http://www.saleziani.sk/spravy/8-svet/1476-mladi-z-oratoria-v-syrii-opaet-zasiahnuti-vojnou

V Pakistane upálili 14-ročného kresťana

upalenyV Pakistane upálený Nauman Masih (†14): Povedal som, že som kresťan a začali mi nadávať

Publikované: 15.04.2015 o 15:30Autor: Alžbeta Hrušovská Prečítate približne za 1.5 minúty Kresťania sú oficiálne najprenasledovanejšou skupinou na svete. V Pakistane sa minulý piatok, 10. apríla 2015, odohral ďalší z útokov na základe náboženského vyznania. O život po piatich dňoch bojovania v nemocnici prišiel iba 14-ročný Nauman Masih. V Lahore, hlavnom meste provincie Pandžáb, sa Nauman vracal v piatok zo svojej práce v krajčírskej dielni, keď ho na ulici zastavili dvaja maskovaní moslimskí muži na motorke…

V Lahore, hlavnom meste provincie Pandžáb, sa Nauman vracal v piatok zo svojej práce v krajčírskej dielni, keď ho na ulici zastavili dvaja maskovaní moslimskí muži na motorke. ,,Spýtali sa ma, akého som vierovyznania. Keď som odpovedal, že som kresťan, začali mi nadávať,“ povedal Nauman vo výpovedi pre právnika. Nauman ich ďalej prosil, aby ho prestali urážať, no to ich len vyprovokovalo a jeden z nich ho polial petrolejom a zapálil…

Viac na http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/v-pakistane-upaleny-nauman-masih  © Copyright www.cestaplus.sk

Mezinárodní kongres o pronásledování křesťanů – We are all Nazarenes  (My sme kresťania)

NazarenesCitizenGO a MasLibres společně pořádají mezinárodní kongres na téma pronásledování křesťanů v zemích, jako je Irák, Sýrie, Pákistán, Egypt nebo Nigérie. Kongres se uskuteční v Madridu v termínu od 17. do 19. dubna 2015.

Cílem kongresu je zprostředkovat skutečné informace o situaci křesťanů v těchto zemích lidem západního světa. V Madridu jsou mezi potvrzenými účastníky kongresu biskupové z Iráku, Sýrie, Libanonu a Nigérie, dále křesťané, kteří žijí v oblastech Blízkého východu, kde je vyhlášen džihád, manžel vězněné křesťanské matky Asie Bibi a její nejmladší dcera, o své situaci promluví také bývalí muslimové, kteří konvertovali ke křesťanství. S napětím bude očekáváno svědectví žen, které byly uneseny skupinou Boko Haram v Nigérii.

Na začátku konference, v pátek 17., bude možné zhlédnout premiéru filmu Freedom for Asia Bibi, který vznikl v koprodukci iniciativ CitizenGO a HazteOir.org. Na premiéru osobně dorazí producent filmu Michal Król (z Polska). Poslední sobotní příspěvek večer zazní na téma „Jak ze Západu pomoci pronásledovaným křesťanům?“.

Konference bude ukončena mší svatou, kterou budou celebrovat biskupové ze zemí Středního a Blízkého východu a Afriky. Zájemci mohou více informací najít na webové stránce konference.

Viac na: http://claritatis.cz/evropa/7131-Mezinarodni-kongres-o-pronasledovani-krestanu-%E2%80%93-We-are-all-Nazarenes

Szijjártó: Maďarsko vedie kresťanskú zahraničnú politiku

??????????????????????????????????????????Budapešť 14. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/MTI-Szilard Koszticsak)

Minister vyhlásil, že Maďarsko má zodpovednosť za kresťanské spoločenstvá žijúce vo svete a sa snaží o mier a stabilitu aj na Blízkom východe

Maďarsko nesie zodpovednosť za to, aby s ostatnými krajinami spoločne reagovalo na aktuálne výzvy sveta, preto maďarská vláda vedie kresťanskú zahraničnú politiku. Vyhlásil to dnes na medzinárodnej konferencii zorganizovanej v Budapešti pri príležitosti 25. výročia obnovy diplomatických vzťahov medzi Maďarskom a Svätou stolicou maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó

Podľa vyhlásenia, ktoré TASR poskytol tlačový odbor rezortu maďarskej diplomacie, Szijjártó na podujatí v parlamente povedal, že základom maďarskej zahraničnej politiky je kresťanská Európa a kresťanské Maďarsko.  Viac na: 

http://www.hlavnespravy.sk/szijjarto-madarsko-vedie-krestansku-zahranicnu-politiku/598939

bylesFarár z Titanicu má byť svätorečený

Thomas Byles (1870-1912), katolícky duchovný z «Titanicu», má byť svätorečený.

Londýn, 13.4.2015 (kath.net/KNA) Thomas Byles (1870-1912), 017 824 – katolícky duchovný z potopeného «Titanicu», má byť podľa želania svojej anglickej domovskej farnosti svätorečený.

«Dúfame, že sa k nemu budú modliť ľudia v núdzi na celom svete, », povedal súčasný farár z Chipping Ongar v grófstve Essex podľa správy BBC z nedele. Ak sa na jeho príhovor udeje zázrak, môže sa začať proces blahorečenia.

Byles bol v r. 1912 na ceste ku svojmu bratovi v New Yorku. Počas plavby slávil svätú omšu s cestujúcimi druhej a tretej triedy, a to aj ráno v deň havárie. Keď sa loď začala potápať, odmietol podľa údajov zachránených ľudí nastúpiť do záchranného člna, ale zostal na modlitbu a spovedanie u zostávajúcich cestujúcich a s nimi sa aj potopil. Pápež Pius XI. (1922-1939) si ho neskôr uctil ako «mučeníka Cirkvi».

Na blahorečenie a svätorečenie sú potrebné dôkazy dvoch zázrakov na príhovor kandidáta, alebo jeho mučeníctvo. –zg-

US-JUSTICE-GAY-MARRIAGEKresťanská rodina obdržela desiatky výhrážok smrti od homoaktivistov. 

Autor: Michal Semín | Publikováno: 16.4.2015 

Michal Semín přináší informaci o „skandálu“, který otřásá údajně svobodnými Spojenými státy a přináší k tomu komentář Patricka Buchanana, který signalizuje, že otevřené pronásledování křesťanů není jen agendou islamistů

 Walkerton je malé městečko v americkém státě Indiana. Jeho rozloha a malý počet obyvatel jsou však nepřímo úměrné významu, který má pro křesťany dnes i v blízké budoucnosti. Majitelé zdejší pizzerie s odvoláním se na zdejší zákon o náboženské svobodě odmítli zásobovat svými pizzami „svatební“ hostinu dvou homosexuálů.

Indiana v klatbě

Během několika hodin byly sociální sítě plné výzev k bojkotu pizzerie a rodina O´Connorových obdržela desítky výhrůžek smrti a podpálení podniku. Státy Connecticut, New York a Washington ohlásily, že přestávají subvencovat dopravní spojení do Indiany. Korporace vyhrožují přemístěním svých sídel do jiných států a redukcí pracovních míst v Indianě. Hollywood zde pozastavil natáčení jednoho ze svých braků a různé popové hvězdičky ruší svoje koncerty. Obamova administrativa zuří a prezidentská kandidátka Hillary Clintonová tweetuje: „Je smutné, že se v dnešní Americe může něco takového vůbec stát“. Viac tu: 

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/13589-rodina-obdrzela-desitky-vyhruzek-smrti-ti-co-by-je-meli-branit-se-boji-se-lynce-medii-obvinujicich-je-z-netolerantni-bigotnosti.aspx

Lesba: Postup lobby LGBT je ‚totalitný’ a ‚istý druh fašizmu’

Indiana-10 Lesba kritizuje postup homosexuálnych aktivistov proti

malým kresťanským podnikateľov

Indianapolis, 15.4.2015 (kath.net/LSN/jg) 017 833 – „Stali sme sa netvorom, proti ktorému sme bojovali“, hovorí Tammy Bruceová, americká publicistka a rozhlasová moderátorka. Je členkou homosexuálneho hnutia a bola predsedníčkou feministickej skupiny „National Organisation of Women“ (NOW) v Los Angeles. V rozhovore so známym televíznym moderátorom Seanom Hannitym kritizuje postup homosexuálnych aktivistov proti kresťanským malým podnikateľom, ktorí z náboženských dôvodov nechcú spolupôsobiť na „svadbách“ osôb rovnakého pohlavia.

Konkrétnym podnetom bol prípad pizzerie „Memories Pizza“ v Indianapolise. Vlastníci reštaurácie museli zatvoriť svoje zariadenie a museli sa odsťahovať a skrývať po tom, čo dostali vyhrážky zabitia od homosexuálnych aktivistov. Neboli totiž ochotní dať svoj lokál k dispozícii na „svadobnú hostinu“ pre pár rovnakého pohlavia.

Tlak, ktorý aktivisti LGBT vyvíjajú na kresťanov, odporuje základným ideám hnutia za práva občanov, hovorí Bruceová. Tomu išlo o to, aby všetci mohli žiť ako sa im páči, aj keď to nezodpovedá spoločenským normám. Hnutie LGBT dnešnej doby však vôbec neberie do úvahy zásadu „žiť a nechať žiť“. Jeho správanie je „totalitné“ a „istým druhom fašizmu“, kritizuje Bruceová. -zg-

 

RUSKOVeľvyslanectvo Ruskej federácie  v Slovenskej republike

Godrova 4, 811 06, Bratislava,  tel. +421254415823; +421254414436 fax: +4212544 34 910

Embassy RF press service   press@rusemb.sk

Komentár informačného a tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruska v súvislosti so snahami o prepísanie dejín štátu na Ukrajine

kremeľV Moskve so znepokojením a obavami pozorujú expanziu znevažovania hrdinskej minulosti ukrajinského národa zo strany ukrajinských mocenských síl, ktoré sa chopili vedenia štátu.

V týchto dňoch Najvyššia rada Ukrajiny schválila ďalší balík zákonov zameraných na prepisovanie dejín vlastného štátu a potlačenie politického disentu v krajine. Je to séria zákonov „O právnom postavení a uctievaní pamiatky účastníkov boja za nezávislosť Ukrajiny v XX. storočí“, „O odsúdení komunistického a národne-socialistického (nacistického) totalitných režimov na Ukrajine a zákaze propagácie ich symbolov“, „O sprístupnení archívov orgánov represie komunistického totalitného režimu 1917-1991“,  „O zvečnení víťazstva nad nacizmom v Druhej svetovej vojne 1939-1945.“

Prezentujúc roky 1917-1991 ako obdobie boja za nezávislosť Ukrajiny a vyhlasujúc „komunistický totalitný režim“ za „zločinné“ obdobie a „štátny teror“, terajšie ukrajinské mocenské štruktúry sa snažia vymazať z pamäti miliónov Ukrajincov skutočné dejinné udalosti Ukrajiny XX storočia, jej postupného rozvoja v rámci Sovietskeho zväzu. Vychádzajúc z logiky autorov najčerstvejších ukrajinských inovácií, inšpirovaných prevažne externými poradcami, nedá sa pochopiť, čím sa vlastne zaoberalo niekoľko generácií Ukrajincov, ktorí budovali moderný štát ale neskrývali sa v tom istom čase v brlohoch banderovcov a ani sa nepodieľali na nacionalistickom disente.

Viac na:  Komentár informačného a tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruska v súvislosti so snahami o prepísanie dejín štátu na Ukrajine

Azarov: Kyjevská moc spočíva na protiruskej psychóze

Bývalý ukrajinský premiér povedal, že v krajine je v súčasnosti štyri tisícky politických väzňov.

http://lifenews.ru/news/150209

-Minister Ukrajiny Mykola Azarov v interview pre LifeNews zdôraznil, že hlavnými nástrojmi súčasných vodcov krajiny sú strach, zastrašovanie a nahusťovanie panických protiruských nálad.

– Všetka moc na Ukrajine teraz spočíva na protiruskej psychóze a zombírovaní  – je presvedčený Azarov. – Ak sa odstránia, s tejto moci nič nezostane. Súčasní vodcovia otvorili Pandorinu skrinku, k moci sa dostali nezákonne. Myslím si, že Ukrajina sa nevráti v dohľadnom horizonte na cestu normálneho vývoja. Spomeňte si, že prezidentské voľby sa konali pod namierenými pištoľami, kandidátov zastrašovali, fyzicky ponižovali. Parlament je taktiež nelegitímny. Hľadiac na túto moc by mala Európa pochopiť, začať vidieť, kto vládne v štáte.  Keď sa obyvatelia Ukrajiny preberú zo stavu zombiov, čo je neodvratné, spýtajú sa, kto dovliekol túto bandu…   Viac na  Azarov

kanal.

RUSKO: Prvý kanál

spravodajstvo   

http://www.1tv.ru/

http://www.1tv.ru/ 

 

Kto mätie verejnosť

Odpoveď ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova na otázky moderátora autorského programu „News of the Week“ D.K.Kiseljova, Moskva, 12.04.2015

Otázka: Ako dlho ešte Európa pretrvá „s dlhým nosom?“ Prezident Ukrajiny Petro Porošenko hovorí jedným jednu vec, druhým – druhú, tretím – tretiu, a robí niečo štvrté. Vy ste osobne povedal, že to je zrejmé. Skutočne sa dobre cítia v tejto úlohe?

S.V.Lavrov: Áno, je to naozaj  smutná situácia. Už skôr som  na stretnutiach s európskymi ministrami a svojím ukrajinským náprotivkom hovoril: všetci chápu, že proti P.A.Porošenkovi stojí pomerne silná opozícia a to drsného radikálneho smerovania, vyžadujúca ospevovanie S.Banderu. Teraz sa D.Jaroš  stal poradcom, ako som pochopil, najvyššieho veliteľa – teda P.A.Porošenka.  Viac tu:  Odpoveď ruského ministra zahraničia

Poradca ministra vnútra Ukrajiny inicioval vytvorenie databázy ľudí, ktorých je vhodné popraviť

obeťPopravčie zoznamy na Ukrajine
Včera bol v Kyjeve surovo zavraždený (zastrelený zo samopalu) ďalší z opozičných ukrajinských politikov, jeden z najvýraznejších odporcov súčasného ukrajinského režimu – predseda Vševojenského zväzu Ukrajiny, združujúceho bývalých dôstojníkov rozviedky, bývalý poslanec Oleg Kalašnikov.Oleg Kalašnikov bol organizátor „Antimajdanu“ v Kyjeve. V poslednom čase sa zaoberal organizovaním osláv 70-teho výročia víťazstva v 2. svetovej vojne.   
Bývalý poslanec Strany Regiónov Oleg Kalašnikov pred svojou smrťou poslal svojim známym listy, v ktorých uvádzal, že je vystavený vyhrážkam vrahodvtedy, ako jeho osobné údaje, vrátane domácej adresy, boli zverejnené na webovej stránke „Mierotvorca“ – databáze údajov „separatistov“, iniciátorom ktorej je poslanec Verchovnej rady Anton Geraščenko (na obr-).Webová stránka „Mierotvorca“ protiprávne zverejňuje osobné údaje (vrátane telefónneho čísla a domácej adresy)  tých občanov Ukrajiny, ktorých autori stránky považujú za „separatistov“ alebo „agentov Kremľa“

http://je-to-inak.livejournal.com/19453.html

 

?????????????????????????????????????????V Kyjeve zastrelili proruského novinára Olesa Buzynu

Kyjev 16. apríla 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Vaganov)

Novinára zastrelili dvaja maskovaní muži z okolo idúceho auta

Ukrajinského novinára Olesa Buzynu, známeho proruskými názormi, dnes v Kyjeve zastrelili. Minister vnútra Anton Heraščenko uviedol na sociálnej sieti Facebook, že Buzynu, ktorý bol do marca šéfredaktorom popredného denníka, zastrelili dnes popoludní výstrelmi z okoloidúceho auta.

Buzyna bol kľúčovým svedkom v trestnom prípade súvisiacom s proruským zhromaždením v Kyjeve, ktoré bolo zorganizované ako protireakcia na prozápadné protesty na hlavnom kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdane). Tieto protesty vlani vyústili do úteku vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča z krajiny.

http://www.hlavnespravy.sk/v-kyjeve-zastrelili-proruskeho-novinara-olesa-buzynu/600656

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike

RUSKO 811 06 Bratislava, ul.Godrova,4

tеl. 544 15 823, 544 14 436  fax: 544 34 910

slovakia.mid.ru, e-mail: press@rusemb.sk

www.facebook.com/ambasadarus

16. apríla 2015 

TLAČOVÁ SPRÁVA

 K GALAKONCERTU „JAR VÍŤAZSTVA“

Dňa 17. apríla v Bratislave, v Historickej budove SND na Hviezdoslavovom nám. č. 1. sa uskutoční galakoncert „Jar Víťazstva“ v podaní sólistov Mariinského divadla a Symfonického orchestra z Petrohradu.

Podujatie pripravilo Ministerstvo kultúry Ruskej federácie pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny s podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike,Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Ruskej federácii, Generálneho konzulátu Slovenskej republiky v Petrohrade aRuského centra vedy a kultúry v Bratislave.

Zaznejú majstrovské diela vokálneho umenia vojnových rokov v podaní Symfonického orchestra Petrohradu a vedúcich sólistov jedného z najuznávanejších operných divadiel sveta – Mariinského divadla.

         Hudbu Šostakoviča, Frenkeľa, Molčanova, Fradkina, Solovjova – Sedého, Sviridova, Bogoslovského, Novikova, Basnera, Blantera, Listova, Tabačnikova, Petersburského, Okudžavu či Tumanova, predstaví slovenským divákom jeden z najlepších ruských orchestrov – Symfonický orchester Petrohradu (Petrohradská štátna rozpočtová inštitúcia kultúry „Peterburg – koncert“).

Akcia K – likvidácia reholí a kláštorov v ČSSR komunistami

mnich.rwPred 65 rokmi, v noci z 13. na 14. apríla 1950, boli v rámci Akcie Kláštory komunistickým režimom vyvezení mnohí rehoľníci v Československu zo svojich kláštorov do tzv. centralizačných kláštorov. Toto smutné výročie Akcie K, nazývanej aj „barbarská noc“, si tento pripomenú na viacerých miestach na Slovensku.

Ako informuje Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, Konfederácia politických väzňov Slovenska si udalosť pripomenula v sobotu 11. apríla 2015 v kláštore redemptoristov v Kostolnej – Záriečí, ktorý sa v roku 1950 stal preškoľovacím kláštorom pre mladých rehoľných bohoslovcov, klerikov a novicov a následne slúžil na internáciu rehoľných sestier (najmä uršulínok, baziliánok a služobníc Nepoškvrnenej Panny Márie).

Pietna spomienka miestneho charakteru bola v piatok v Kapucínskom kostole Najsvätejšej Trojice v Pezinku, keďže práve v pezinskom kapucínskom kláštore bol v roku 1950 zriadený tzv. kárny kláštor pre predstavených reholí a neskôr v ňom boli internovaní rehoľní klerici, rímskokatolícki diecézni kňazi, gréckokatolícki kňazi a napokon rehoľné sestry, vyvezené z nemocníc.

http://www.ta3.com/clanok/1059767/uplynie-65-rokov-od-barbarskej-noci.html

Páter Vojtech Reiner

KINO: Čajka Jonathan Livingstone

Tento film sme videli u nás ešte za doby socializmu. Možno komunistickí distribútori  nepochopili celkom zámer tejto nevšednej snímky,  a ak áno – šlo by o odvážny krok pustiť Čajku Jonahtana Livingstona  na ateistické  plátno. Každopádne nám tento film akoby troška nahradil evanjeliovú potravu, ktorá na plátnach našich kín tak veľmi chýbala. Prečo, to posúďte sami… 

Chvíľa pre pesničku: Brontosauri