Nový Zéland: Silné zemetrasenie

510

Wellington, 22.02.2011 (KAP) 014 – Po druhý raz za 6 mesiacov zasiahlo silné zemetrasenie novozélandské mesto Christchurch (Kristova cirkev – al. Kristov kostol) a spôsobilo smrť a skazu. V zemetrasení o sile 6,3 stupňov prišlo o život najmenej 65 ľudí, ako informovali novozélandské médiá dnes, 22. februára. Prírodná katastrofa zničila veľkú časť mesta a zrútili sa aj časti anglikánskej katedrály. Nevie sa však ešte, koľko ľudí bolo zasypaných pod troskami katedrály, ako informuje denník „NZ Herald“  na internete.

Vzhľadom na ľudské tragédie zemetrasenia sú škody na katedrále „nedôležité“, ako povedal dekan Peter Beck pre noviny „NZ Herald“. Či sa bude môcť 150-ročný Boží dom opäť postaviť je zatiaľ nejasné.

Novozélandský premiér John Key nazval zemetrasenie v Christchurch „najčernejším dňom Nového Zélandu“. Starosta Bob Parker varoval, že počet mŕtvych by sa mohol v nasledujúcich hodinách ešte zdvojnásobiť.

Záchrancovia sa zatiaľ zúfalo pokúšajú vyhľadávať a zachraňovať ľudí z trosiek domov. Záchranné práce však sťažujú ďalšie otrasy pôdy. Úrady rátajú s viac ako 200 zasypanými ľuďmi. Podľa médií sú na ceste do mesta záchranné tímy z celej krajiny, ako aj z Austrálie.

Americký inštitút pre geologický výskum uviedol, že zemetrasenie nastalo o 12.51 miestneho času (00.51 hod. SEČ). Epicentrum bolo podľa novozélandského centra pre zemetrasenia „Geonet“ iba 10 km od centra mesta. Vzniklo v menšej hĺbke ako zemetrasenie o sile 7,1 stupňa 4. septembra minulého roku. Vtedy bolo síce zničených 100 000 domov, ale neboli nijaké obete.

Seizmológovia sa obávajú, že zemetrasenie by mohlo byť predvojom ešte silnejšieho  zemetrasenia, ktoré by mohlo otriasť 300 km vzdialeným hlavným mestom Wellingtonom. –zg-

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokZázrak v Sydney
Ďalší článokMédiá ako nástroj Zla