Boj o katedrálu

381

18.8.2010, Cordoba, (christianpost.comlsn.com) – Kým newyorský „Dom Cordóba“ na troskách bývalého WTC sa pomaly stáva realitou, o jej predobraz, skutočnú cordóbsku katedrálu prebieha boj.

Niektoré moslimské skupiny sa snažia presvedčiť vedenie katedrály, aby povolilo aj jej využívanie pre moslimov a to všetkými prostriedkami.

Cordobský biskup Demetrio Fernandez to ale zamietol s tým, že sú veci, ktoré je možné zdieľať a veci, ktoré nie je možné zdieľať. A katedrála patrí medzi tie druhé.

Na Veľkú noc sa udialo násilné vniknutie do katedrály, v novembri španielsky súd rozhodol, že išlo len o narušenie verejného poriadku.

Španielsky súd rozhodol, že násilné vniknutie niekoľkých moslimov do katedrály v Cordóbe marci minulého roku neporušilo zákon o ochrane náboženského presvedčenia. Informovala o tom španielska tlačová agentúra Europa Press.

Sudca rozhodol, že vniknutie do chrámu, ktoré vyvrcholilo napadnutím bezpečnostnej služby a niekoľkých policajtov, nemalo za úlohu uraziť niekoho náboženské cítenie.

„Nešlo tu ani tak o znevažovanie alebo poškodzovanie náboženského presvedčenia katolíkov, ako skôr pokus podporiť, ak nechceme priamo povedať nastoliť, vo falošnom geste tolerancie, možnosť vykonávať spoločné chvály (v katedrále),“ vyjadril sa sudca.

„Nebolo to o tom, že chceli obviniť alebo znevážiť katolícke náboženstvo, ale skôr o snahu o spoločné používanie chrámu oboma náboženskými skupinami,“ dodal.

Španielski moslimovia sa už dlhú dobu dožadujú práv na vykonávanie svojich bohoslužieb v tejto katedrále. Pôvodne patrila katolíckej cirkvi, ale v 8. storočí ju moslimovia zničili a na jej mieste postavili mešitu. Po znovuzískaní Cordóby v 13. storočí sa stavba dostala späť do rúk katolíkov.

Príslušníci islamu majú zakázané sláviť bohoslužby v katedrále. Nerešpektujúc toto nariadenie, takmer stočlenná skupina moslimov z Rakúska s príručnými vysielačkami vnikla násilím do chrámu. Stalo sa tak počas Veľkonočného týždňa – 31. marca 2010 pod vedením imáma, t.j. duchovného vodcu.

Po začatí svojich obradov boli konfrontovaní s políciou. Niekoľko ochrancov zákona utrpelo zranenia, pričom jeden z vinníkov sa oháňal nožom.