Kiska: Z „dobrého anjela“ jastrab NATO

1392

kisskaKiska zaviazal Slovensko zriadiť základňu NATO na našom území

Bratislava 6. septembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

Slovensko sa na summite zaviazalo, že na svojom území vybuduje logistickú základňu, ktorá bude slúžiť pre potreby NATO

Delegácia na čele s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a šéfom rezortu obrany Martinom Glváčom sa dnes v skorých ranných hodinách vrátila zo summitu NATO späť na Slovensko. Stretnutie lídrov krajín aliancie sa uskutočnilo od 4. do 5. septembra vo waleskom Newporte.

Na snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, prezident SR Andrej Kiska a minister obrany Martin GlváčNa snímke zľava minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, prezident SR Andrej Kiska a minister obrany Martin Glváč

dobryanjelSlovensko sa na summite zaviazalo, že na svojom území vybuduje logistickú základňu, ktorá bude slúžiť pre potreby NATO. Vyrásť by mala v Poprade. Logistické centrum bude slúžiť aj na uskladnenie munície v prípade operácií NATO. Slovensko taktiež posilní svoju prítomnosť na veliteľstve v poľskom Štetíne. Pre potreby cvičení aliancie sme zas ponúkli letisko Sliač a vojenské výcvikové stredisko Lešť. SR bude taktiež školiť ukrajinských odmínovačov.

kiskaNATOn2V oblasti finančných záväzkov slovenská delegácia deklarovala, že naša krajina nebude znižovať rozpočet na obranu.

Taktiež sme sa zaviazali, že do roku 2016 pôjde 20 percent z rozpočtu ministerstva obrany na modernizáciu armády, a do roku 2020 zvýšime svoj ročný obranný rozpočet na 1,6 percenta HDP. Slovensko tak nepriamo podporí zbrojný priemysel USA.

Glváč na summite potvrdil, že Slovensko sa zapojí do novej misie NATO v Afganistane s názvom Resolute Support (rozhodná podpora). Do tejto misie by sme mali posielať po 65 vojakov v dvoch rotáciách ročne. Súčasná operácia ISAF sa skončí na konci tohto roka. Nasledujúci summit NATO sa uskutoční v roku 2016 v Poľsku.

Ukrajinci pália povolávacie rozkazy

Nevinné obete mocenských bojov

Zverejnené: 21.8.2014
Reportáž slovenských dobrovoľníkov z vojenského utečeneckého tábora, zriadeného v ruskom Donecku, pre ukrajinských utečencov.

Skupina slovenských dobrovoľníkov z radov občanov sa vydala až k Ukrajinským hraniciam s humanitárnou pomocou pre nevinné obete vojny a toto je dokument o tom, čo tam videli.

Dokument, ktorý vám naše média určite neprinesú!

http://www.hlavnespravy.sk/slovenska-delegacia-sa-vratila-zo-summitu-nato/353297

Milí priatelia,  srdečne Vás pozývame na

formačno – pastoračný seminár o homosexualite.

 Nádej pre ľudí inak sexuálne cítiacich

ktorý sa uskutoční v piatok 12. septembra 2014 od 13, 00 – 17, 30 hod.
v konferenčnej miestnosti Diecézneho pastoračného centra Jána Pavla II,
na Kapitulskej  21 v Banskej Bystrici.

      Na seminári odznejú tieto témy:

Medicína a homosexualita? Ako prijať človeka?

Biblia a homosexualita? Kto je človek?

Práva versus diskriminácia?

Viac nájdete v prílohe.

S pozdravom

Diecézne pastoračné centrum pre rodinu BB diecézy

Kapitulská 21, Banská Bystrica

www.rodinabb.sk

Tel. kontakt: 0915 973 9850903 722 188048 472 02 21

IČO: 379 510 68, Bankový účet: Tatrabanka: 262 977 9487/1100

 

Monitoring:  ČT –  MÁTE SLOVO – o adopcii detí homosexuálnymi pármi

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo/214411030520024-mate-slovo-s-m-jilkovou/

 

Od ‚božieho bojovníka‘ k Ježišovmu učeníkovi

V Iraku rigorózny moslim bojoval proti kresťanom. Dnes je Sultan A. sám kresťanom.

Redaktor agentúry „idea“ Thorsten Brückner sa s ním porozprával.

 Wetzlar, 3.9.2014 (kath.net/idea) 017 369 – Sultan A. chcel v Iraku zomrieť za Alaha v boji proti „neveriacim“. No prežil. Po návrate do jordánskej vlasti v r. 2003 ho priatelia oslavovali ako hrdinu. Potom si náhodou vypočul rozhovor kresťanky a jeho strýka v kancelárii svojho otca. „Miluj svojich nepriateľov,“ povedala žena jeho strýkovi. Tieto slová Ježiša z Horskej kázne (Mt 5,44) postavili Sultanov obraz sveta na hlavu: „Nikdy predtým som nepočul o takom Bohu, ktorý ako pozemský otec miluje svoje deti namiesto toho, aby neveriacich zabíjal.“ Odvtedy sa začal zaoberať vierou kresťanov. Klaňajú sa trom Bohom, ako mu povedali a tak sa to píše aj v Koráne.

„Potom som si vypočul kázeň arabského pastora, ktorý vysvetľoval Najsvätejšiu Trojicu,“ opisuje Sultan okamih, v ktorom sa pre neho odstránila najväčšia prekážka, aby sa stal kresťanom. „Potom mi bolo jasné: Kresťania neveria v troch Bohov, ale v jedného Boha.“ A prežil aj ďalší zázrak: Štyri roky trpel na bolesti kĺbov. Vo chvíli, keď zveril svoj život Ježišovi a vyznal pred ním svoje viny, dostal do Boha okrem večného života navyše ešte zvláštny a zriedkavý dar uzdravenia z bolestí.

Viera v Ježiša priniesla utrpenie

Definitívne ho potom k obráteniu priviedol Ježišov príklad:

„Mohamed ľudí zabíjal a ženil sa s maloletými. Ježiš naproti tomu nikdy nespáchal hriech. Teda som uveril tomu, ktorý nikdy nezhrešil.“

No čoskoro musel Sultan zažiť, čo znamená byť kresťanom v moslimskej krajine. Zo zlosti z jeho obrátenia ku kresťanstvu dobodal jeho svokor  Sultanovu ženu a aj jemu usiloval o život. Musel z Jordánska ujsť. Po dobrodružnej odysey cez viaceré krajiny a po 41 dňoch medzi nádejou, obavami a modlitbami v tranzitnej oblasti letiska v Zürichu, sa Sultan zachránil do Švajčiarska. Tam dnes 28-ročný muž po absolvovaní „Kurzu pre učeníkov“ na Zürišskom medzinárodnom seminári pre teológiu a vedenie farnosti, sám vedie semináre. „Kurz pre učeníkov“ podporuje nadácia „Mučenícka cirkev“ (HMK).

Sultanovo najväčšie želanie

Najväčším želaním tohto konvertitu je v súčasnosti, aby mohol znova uvidieť svoje dve dcéry – 7 a 8 ročnú – ktoré musel nechať v Jordánsku. Mená oboch dcér sú na čiernej listine. Iba jordánsky minister vnútra osobne môže rozhodnúť o ich vycestovaní. Do Jordánska sa Sultan vrátiť nemôže. Po zavraždení jeho ženy sa znova oženil a je otcom ďalšej dcéry. Ako svoj najväčší dar však označuje svoj vzťah k Ježišovi: „Ak dnes zomriem, prídem do neba,“ v tom si je Sultan istý. –zg-

 Rakúsko: Ďalší vandalizmus v kostole s vetou „Smrť kňazom!“

 Graz, 3.9.2014 (KAP) 017 368 – Ďalší prípad vandalizmu v rakúskom kostole. V utorok sa stal obeťou útoku vandalov mestský farský kostol v Leobene v Steiermarku. Neznámi páchatelia postŕhali obrazy, kríže a svietniky z upevnenia a pred svätostánok položili mŕtveho vtáka, ako napísali noviny „Kleine Zeitung“ v stredu. Oltár odsunuli a oltárnu prikrývku pomazali o. i. vetou „Smrť kňazom“.

„Také niečo som ešte nikdy nevidel,“ prejavil rozrušenie mestský farár Markus Plöbst v rozhovore pre „Kathpress“. Materiálne škody sa udržujú v hraniciach, ale farár predpokladá za týmto činom „náboženské motívy“. Tento scenár mu pripomína „útok na to Najsvätejšie“.

Hrozby tam boli aj proti kňazovi osobne. Neznámi páchatelia načmárali na oltárnu prikrývku okrem iného aj vetu: „Kňaz, choď domov, inak ti podpálime kostol.“ Hrozby v ňom zanechali „nedobrý pocit“, strach však nemá. A ani kostol nebude v budúcnosti zamykať: „Keď ľudia chodia do kostola, je to tá najlepšia ochrana.“

Vonkajšie stopy činu farár s kostolníkom odstránili hneď po tom, čo polícia zaistila stopy. Čo však zostáva, sú „ideové škody“: „Dnes ráno som prešiel po kostole a všetko som požehnal a už sme slávili aj svätú omšu.“

Tento čin „spôsobil šok“ aj veriacim, ako dodal farár. „V nedeľu budem vedome s farským spoločenstvom sláviť svätú omšu a priestor chrámu znova posvätíme.“

Kto je za týmto činom, farár si vysvetliť nedokáže, no jedno je pre neho isté: „O nejakých pár nezbedníkov sa tu iste nejedná.“ Za motív považuje skôr „náboženský vandalizmus“:

„Ten pohľad sa podobal oveľa viac na náboženské zinscenovanie a pripomínalo mi to sieň smútku so zosnulým. Napríklad sviece zapálili podľa určitého vzoru.“

Polícia predpokladá, že ide o viacerých páchateľov. O tom svedčí napríklad odsunutie vyše 300 kg vážiaceho oltáru. Je veľmi isté, že páchatelia sa počas tohto skutku zvnútra zabarikádovali. Inak si pri veľkej návštevnosti nemožnovysvetliť, prečo si nikto nič nevšimol, v tom sú si farár aj policajti istí. Farár  Plöbst však prejavil optimizmus, že páchateľov vypátrajú:

„Polícia pozná túto scénu veľmi dobre. Som si istý, že zodpovedných za tento čin nájde.“ –zg-

KINO:  V jednom ohni