Aktuálne: Vôbec nie pohodové „formulácie“ na adresu sv. Cyrila a Metoda, KINO: Chlapec v pruhovanom pyžame, Boh to vidí, pán Alisom

350

Kto sa to „teší“  vyhnaniu Cyrilometodských žiakov zo Slovenska

V uplynulý víkend sa konala najväčšia slovenská púť na Mariánsku Horu v Levoči.  Dátum tejto púte sa kryje so sviatkom sv. Cyrila a Metoda, slovanských vierozvestcov a spolupatrónov Európy.  Na levočskú horu prišlo podľa viacerých odhadov až do 1 000 000 pútnikov.  Túto skutočnosť zrejme nevedia stráviť niektoré spoločenské kruhy, ktorých reprezentujú  renomovaní komentátori kvázy „slovenskej tlače“.   Ak pritom horlia za „antidiskriminačný zákon“, a „slobodu inakších“, mali by sa najprv zamyslieť  sami nad sebou. 

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA  (na obr.)

SchutzTakmer priniesli azbuku

Keby nasledovníkov Cyrila a Metoda z nášho územia nevyhnali a zvíťazilo by tu ich dedičstvo, dnes by sa asi pri Břeclavi končila Európska únia.

Vzhľadom na to, že Cyril a Metod symbolizujú začiatky nielen viery, ale aj vzdelanosti na území, ktoré sa dnes volá Slovensko, sa dá rozumieť, že z pôvodne cirkevného sviatku sa stal štátny.

stiahnuťAj keď pripomienka Richarda Sulíka, ktorý medzi piatimi sviatkami na zrušenie menoval aj 5. júl, má zdravú ekonomistnú („prorastovú“) podstatu, akási dávna tradícia, ktorá je pozitívna, patrí do základov štátu. Na rušenie sviatkov, ktorých má Slovensko ozaj priveľa, sú lepším kandidátom iné dátumy…
..  Treba sa totiž spýtať, kde by Slovensko skončilo, do akej kultúrnej a cikvilizačnej zóny by zapadlo, keby nasledovníci Cyrila a Metoda nebolik neskôr vyhnaní a ich dedičstvo by na tomto území  ďalej šírili a zveľaďovali.  Pretože – všakáno, hlaholika bola prapísmom, , z ktorého neskôr vznikla azbuka…. ..   Môžeme byť len radi, že cyrilometodská misia  sa nenaplnila a západ si svoj vplyv na tomto území zachoval.  Inak by sme písali azbukou, liturgia by bola akási východná a pri Břeclavi by sa končila Európska Únia  a začínala západná Ukrajina. ..   (celý článok na..)

http://komentare.sme.sk/c/7271685/takmer-priniesli-azbuku.html#ixzz3767DP7hX

Bravo, mister Schutz.  Podľa vašich lamentácií by sa dalo usudzovať, že okrem  „západnej kultúry“ sa tešíte aj vášmu rýdzo slovanskému menu, aké podobné  sa tu zachovali zrejme pre „silnejší vplyv“ západu, ktorý nedovolil, aby Slovensko dejinne „prepadlo“ východu.  To ani nehovorím, akú „liturgiu“ to vlastne vy vyznávate, keď vám  vadí tá východná.  Je pre vás zrejme veľmi potešujúce, že váš velebený „Západ“ dnes šíri na našom území „misiu“  svojho mravného  hnoja a otravuje naše súčasné generácie pod hlavičkou tzv. Európskej Únie.  

Apropo, asi je to pre vás dobrá výzva nastúpiť do transportéra a ísť likvidovať  drzých ruských separatistov na východe Ukrajiny, za čo dnes zrejme tiež horlíte – súc nadšencom  „západných misií“. Len do toho,  veď už v tomto smere  máte svojich predchodcov, na ktorých tak neradi spomínate.  Asi ste zabudli, kto oslobodzoval Oswienčim… , a kde by ste dnes asi boli vy, nebyť – „azbuky“.  A ak už pripomínate politikom, ako majú myslieť, a čo majú hovoriť, skúste sa tiež dať na túto dráhu. Len sa prosím vás, nestaňte ministrom poľnohospodárstva,  to by sme namiesto lánov repky olejky mali lány cesnaku – a  taký smrad – uznajte – to by bolo na Slovensko príliš….   Anton Selecký

pohoda2 (1)Zo Západnej spásonosnej kultúrnej misie na súčasnom  Slovensku:

Bažant POHODA  2014  – z programu: (citát)

PIATOK 11. Júla 2014

Shalom Chaverim

pohoda2b09.00 – 10. 00   Raňajky v kosher štýle

10.00 – 11.00    Sebaobrana pri škrtení – workshop:  Umenie boja Krav  Maga  (zápasnícky bojový štýl  izraelskej armády – pozn.)

11.00 – 12.00   Kto sú vlastne židia

12.00 – 13.00  Obed v kosher štýle plus premietanie filmov

13.00 – 14.00   Kosher style cooking  (varenie v kóšer štýle) workshop vedie:  J. Himi

14.00 – 15. 00  YouMakeReMake

15.00 16.00 Židovské tancovanie  – tanečná skupina Besamim

16.00 – 17.00  Imrich Lichtenfeld – Kto je ten muž?

Workshop:  Umenie boja Krav Maga

17.00 –  18.00 Židia v šoubiznise Prednáša L.  Kollárová  

18.00 – 19. 00   Židovské tancovanie- tanečná skupina Besamim

Keďže ide o najväčší „rýdzo slovenský hudobný festival“, prispievame tiež „troškou do mlyna“

(so špeciálnym venovaním komentátorovi renomovaného mienkotvorného denníka, vychádzajúceho na Slovensku)

KINO: Chlapec v pruhovanom pyžame

Osmiletý Bruno je synem nacistického důstojníka, který je povýšen a poté odvelen z pohodlí Berlína do opuštěné oblasti na venkově. Bruno, jehož starší sestra už má jiné zájmy, se cítí osamělý a nemá si s kým hrát. Z nudy a ze zvědavosti neposlechne matčino varování, že se nemá vzdalovat od domu, a vydá se k nedaleké „farmě“. Netuší, že je to koncentrační tábor, kde se v praxi provádí „konečné řešení“ židovské otázky. Náhodou se však setká se stejně starým Shmuelem, který je oblečený do pruhovaného „pyžama“ stejně jako kuchař, který pro Brunovu rodinu vaří. Přestože chlapec na druhé straně plotu s ostnatým drátem žije úplně jiný život než Bruno, dvojice se skamarádí a Bruno si zvolna si začíná uvědomovat, jaký je doopravdy svět dospělých. Střet s realitou 2. světové války však pro oba chlapce končí tragicky… Drama podle románu Johna Boynea, jež ukazuje z neobvyklého pohledu brutalitu, nesmyslnost a zničující důsledky války, natočil režisér Mark Herman.(oficiální text distributora)

 

KINO na víkend: Nebo to vidí, pán Alison

Námořník a řádová sestra uvízli na opuštěném ostrově během 2. světové války, na kterém přežijí  mimořádnou situaci .

Kľúče od kráľovstva

Film podle stejnojmenného románu A. J. Cronina je kronikou ušlechtilého skotského muže Francise Chisholma (Gregory Peck). Jako dítě osiří, když jeho rodiče tragicky zemřou v důsledku protikatolické nenávisti v protestantském prostředí. Je vychován u svých příbuzných a mezi ním a dívkou Norou vznikne hluboký citový vztah. Po její nenadálé smrti se stane knězem. Jako misionář je vyslán do Číny, kde přes mnohé útrapy a překážky zakládá katolickou farnost.(Mariin)