Nezniesli pravdu

361

30.1.2011, Mukono, Uganda (CNN/magnificat.sk) – Poznámka anglikánskeho pastora na pohrebe ugandského homosexuálneho aktivistu o tom že homosexualita je hriech, za ktorý „sa ide do pekla“ spôsobila búrku nevôle. Sympatizanti vzali útokom kazateľnicu a vytrhli mu z ruky mikrofón.

David Kato, 46 ročný popredný gay aktivista, bol nájdený zavraždený vo svojom dome v blízkosti hlavného mesta Kampala.

Špirála násilia však pokračovala ďalej a polícia musela pastora odviesť do bezpečia pred rozvášneným davom. Do prípadu sa musel vložil aj anglikánsky biskup a umiestnil pastora na odľahlé miesto, keďže v dedine kde pôsobil sa začali zhromažďovať rozvášnené davy o sile niekoľko sto ľudí. Sympatizanti mali organizovane oblečené tričká s portrétmi zavraždeného aktivistu a v rukách dúhové vlajky.
Správy z ďalekej a neznámej Ugandy sa rýchlosťou blesku šíria aj v USA a prezident Barack Obama už aj volá po dopadnutí Katových vrahov a ich rýchlom odovzdaní spravodlivosti. Ako keby si to nebolo prianím každého. Vraždy katolíkov po celom svete však majú na neho zjavne menší emocionálny efekt, hoci sám hrá na „kresťanskú strunu“.
Polícia oznámila, že úvodné vyšetrovanie nesie znaky lúpežného prepadnutia, aktivisti ale hystericky tvrdia, že je obeťou „homofóbie“. Veľmi zvláštnou zhodou okolností sa Katove obrázky objavili minulý rok v ugandských novinách s nápisom „Obeste ho“. Jeden z podozrivých, jeho šofér, už bol uväznený.
Začiatkom tohto roka Kato a dvaja ďalší aktivisti vyhrali spor s ugandským časopisom, ktorý zverejňoval údaje o potenciálnych homosexuáloch v krajine. Homosexualita je vo väčšine afrických krajín ilegálna. V Ugande za ňu hrozí trest 14 rokov väzenia. Podpora homosexuálnych hnutí je tak podporou kriminality najhrubšieho zrna.