Aktualizované: Monitoring – Nový španielsky kráľ neprisahal na kríž, KINO: 1. Poľné ľalie, 2. Antisemitizmus – realita alebo účelový mýtus?

281

Nový španielsky kráľ neprisahal na kríž,

jeho prísaha neobsahovala „nijaké náboženské formulácie“, pri inaugurácii odmietol aj sv. omšu. 

Svoju nástupnú reč ukončil Filip VI. v štyroch rôznych jazykoch používaných v Španielsku. Po prijatí gratulácií sa za slnečného počasia vybral v otvorenej limuzíne na okružnú jazdu ulicami Madridu, kde ho zdravili tisíce ľudí.

Nový kráľ pred zložením prísahy prijal v paláci Zarzuela neďaleko Madridu od otca šerpu hlavného veliteľa ozbrojených síl krajiny.

Na rozdiel od svojho otca, ktorý sa ujal moci v novembri 1975, Filip VI. prisahal na demokratickú ústavu. Prísaha neobsahovala nijaké náboženské formulácie. Filip tiež nemal pri prísahe kríž, čo je podľa expertov veľký posun smerom k rešpektovaniu plurality vyznania. Filipov nástup na trón nebudú sprevádzať ani omše.

Korunný princ Filip sa stal oficiálne kráľom dnes o polnoci, keď v úradnom vestníku vyšli abdikačné listiny podpísané 76-ročným Juanom Carlosom.

http://www.topky.sk/cl/11/1404715/Zmena-na-spanielskom-trone–Krajina-ma-noveho-krala-Filipa-VI-

sudánSudánsky súd nariadil prepustenie ženy odsúdenej na smrť za „odpadlíctvo“

23.06.2014 16:25:25|Zdroj:SITA| Foto: SITA/AP

Sudánsky súd nariadil v pondelok prepustenie 27-ročnej ženy odsúdenej v máji na trest smrti za konvertovanie z islamu na kresťanstvo. Informovala o tom štátna tlačová agentúra SUNA.

Prípad Marjam Ibráhímovej, ktorá sa vydala za amerického kresťana, vyvolal medzinárodné pohoršenie. Británia si minulý mesiac predvolala sudánskeho chargé d’affaires, aby proti rozsudku protestovala. Ibráhímová sa však odvolala a odvolací súd nariadil jej prepustenie ako aj zrušenie predchádzajúceho verdiktu, uviedla SUNA.

Podobne ako v mnohých iných moslimských krajinách majú ženy vyznávajúce islam v Sudáne zakázané vydávať sa za nemoslimov, zatiaľ čo pre mužov takéto pravidlo neplatí. Prípad Ibráhímovej, ktorá minulý týždeň vo väzení porodila druhé dieťa, odsúdila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International ako aj viaceré zahraničné vlády. Sudánske súdy postupujúce podľa prísneho islamského práva v posledných rokoch usvedčili z odpadlíctva od viery už viacero ľudí, všetci sa však nakoniec poprave vyhli tým, že sa nového vierovyznania zriekli.

Vraciame sa do pohanskej Sparty?

Lekári by mali mať právo zabiť postihnuté deti hneď po narodení a bez súhlasu rodičov, tvrdí český vedec

Česká republika 21. júna 2014 (HSP/NV/Foto:TASR)

 dieťaSporný text vyšiel v Časopise zdravotníckeho práva a bioetiky

Ak je zrejmé, že sa matke narodilo postihnuté dieťa, zákon by mal umožniť lekárom, aby bez dovolenia rodičov rozhodli o ukončení života novorodenca. Uvedený názor napísal v článku odborného časopisu člen vedeckej rady ministerstva práce a riaditeľ Ústavu sociálnej práce pri Univerzite v Hradci Králové Miroslav Mitlöhner. Informáciu vo štvrtok 19. júna zverejnil český portál Novinky.cz.

Ilustračné foto

Sporný text vyšiel v Časopise zdravotníckeho práva a bioetiky, ktorý vydáva Ústav štátu a práva Akadémie vied ČR. Mitlöhner sa v ňom zameral na právne a etické problémy s narodením veľmi ťažko postihnutých, ktorí nemajú nádej na zlepšenie stavu.

Podľa informácii portálu Novinky.cz Národná rada osôb so zdravotným postihnutím už vyjadrila svoje pobúrenie a jej predseda Václav Krása vyzval ministerku, aby Mitlöhnera z vedeckej rady ministerstva zdravotníctva odvolala. Na univerzite už o miesto prišiel – v stredu počas rokovaní s rektorom hradeckej univerzity Jozefom Hyndokom ponúkol rezignáciu, ktorá bola prijatá.

 „Než zachraňovať netvora, radšej zabiť“

Mitlöhner v spornom článku píše, že zákon by mal napríklad stanoviť povinnosť žien ísť na potrat v prípade, že čakajú dieťa s ťažkým postihnutím „s ohľadom na prioritu záujmu spoločnosti na zdravú populáciu“. V prípade, že dieťa prišlo na svet s vážnym hendikopom, mal by o jeho osude rozhodnúť lekár, a to odhliadnuc od stanoviska rodičov.

 http://www.hlavnespravy.sk/lekari-by-mali-mat-pravo-zabit-postihnute-deti-hned-po-narodeni-a-bez-suhlasu-rodicov-tvrdi-cesky-vedec/282709

Desetitisíce Peruánců na demonstraci proti „homo-sňatkům“

peruAutor: BKP | Publikováno: 22.6.2014 | Rubrika: VE SVĚTĚ
Desetitisíce Peruánců se zúčastnily demonstrace na ochranu tradiční rodiny, která se konala v Limě 3. května. Demonstranti protestovali proti návrhu zákona o civilním svazku mezi osobami stejného pohlaví, který nedávno prošel do parlamentu.  Peruánské sdružení Parejas reales („Opravdové páry“), které vystupuje za zachování tradiční instituce rodiny, vyjádřilo demonstraci v Limě podporu s tím, že manželství by mělo být považováno výhradně za svazek mezi mužem a ženou.

Zdroj:http://www.cnlnews.tv/2014/05/11/demonstration/

http://vkpatriarhat.org.ua/

Poznámka: je zaujímavé, že túto správu sa dozvedáme skoro 2  mesiace po demonštráci!

modelkaŠpanielska modelka sa stala rehoľníčkou

Krásna Olalla Oliveros vymenila svet módy za jednoduchý duchovný život.

 Krásna modelka Olalla Oliverosová zavesila kariéru na klinec. Povrchný svet vymeila za duchovný, vzdala sa módy i peňazí.

Modelka sa stala mníškou. Tvár známa z billboardov po celom Španielsku mala našľapnuté na svetové prehliadkové móla, lenže potom navštívila Svätyňu našej pani Fátimy v Portugalsku. Zažila tam zemetrasenie a bolo vymaľované.

Oblečenie svetových návrhárov vymenila za prostú modrú rovnošatu mníšky a vlasy zakryla šatkou (na obr. druhá sprava). Stala sa členkou rádu svätého Michaela.

modelka2„Náš Pán sa nikdy nemýli. On ma požiadal, či by som ho mohla nasledovať, a ja som ho nemohla odmietnuť, „uviedla tridsaťšesťročná mníška v rozhovore pre medzinárodnú katolícky denník National Catholic Register.

Krásna Olalla Oliverosvymenila svet módy za jednoduchý duchovný život.Autor: Dailymail.co.uk

Po odchode do kláštora k michaelitkám prijala tiež meno sestra Olalla del Sie de María. Hoci je mníškou už štyri roky, médiá si ju všimli až teraz. Tiež preto, že sa Ježišovi zasnúbila ticho a odmietala sa s novinármi baviť.

Na svete je takýchto prípadov viac. Zo slávnych modeliek napriklad Kolumbijčanka Amada Rosa Pérezová, ktorá sa stala mníškou v roku 2005 uprostred rozbehnutej kariéry v modelingu.„Začala som byť otrávená z role úplne umelej a nereálnej modelky. Začali ma otravovať všetky tie klamstvá, vystupovanie, faloš, pokrytectvo a podvody, spoločnosť plná zvrátených hodnôt, ktorá velebí násilie, neveru, drogy, alkohol, vojny. Svet, ktorý velebí bohatstvo, potešenie, sexuálna nemorálnosť a podvody. Chcela som byť modelkou, ktorá podporuje pravú dôstojnosť žien a nevidí to len ako vec použitú na komerčné účely, „uviedla Pérezová pre El Tiempo.

Autor: kz, Famous.cz

http://www.cas.sk/clanok/285161/sexi-spanielska-modelka-sa-stala-mniskou-v-jej-novom-obleceni-ju-nespoznate.html

 

KINO:   Poľné ľalie

Nezamestnaný stavbár Homer Smith (Sidney Poitier) prechádza autom naprieč Amerikou cestou na západ a zastaví sa na odľahlej farme aby doplnil prehriatemu autu vodu. Farma je obrábaná skupinkou nemeckých katolíckych sestier.

KINO: Antisemitizmus – realita, alebo účelový mýtus?
Provokativní kontroverzní dokument, ve kterém izraelský režisér Yoav Shamir cestuje po světě, aby zjistil, co v současném moderním světě znamená anti-semitismus. Shamir si také klade za cíl posoudit, zda se anti-semitismus skrývá pod povrchem v údajně civilizované společnosti, nebo se používá jen jako strašák pro politickou podporu sionismu. Existuje rozdíl mezi dnešním anti-semitismem a obyčejným rasismem, který se týká všech menšin? Všímá si snahy některých židovských skupin o nálepkování anti-semitismem při jakékoliv legitimní kritice vládní politiky Izraele. Je tedy anti-sionista nutně také anti-semita? Nabízí kritický pohled na mocnou americkou židovskou organizaci Anti-Defamation League (ADL), coby vlajkovou loď boje proti anti-semitismu. Shamir dává v dokumentu prostor i židovskému historikovi Normanu Finkelsteinovi, který nabízí své kritické názory na to, že anti-semitismus používá židovská komunita a zejména Izrael k politickému zisku. Komické a znepokojující záběry nabízí Shamir při doprovázení skupiny izraelských středoškolských studentů, kteří při návštěvě vyhlazovacích táborů v Polsku jedí sladkosti a přitom sledují archivní záběry vyhublých obětí Osvětimi. Někteří studenti později přiznali, že měli strach opustit svůj hotelový pokoj, protože byli varováni svými učiteli a agenty tajné služby, kteří je doprovázeli, že země je plná anti-semitů, co jim chtějí ublížit.(rej.pal, CSFD)

Nový Mengele – bude ho niekto stíhať?

Český vedec, ktorý upiera postihnutým deťom právo na život: Za všetkým si stojím!

 Obrovské rozhorčenie a odsúdenie si vyslúžil český vedec Miroslav Mitlöhner (78) nielen u našich susedov, ale aj na Slovensku. Jeho odborný článok o tom, že ťažko postihnuté deti sú obludy a nemali by žiť, pripomína názory krutého nacistu doktora Mengeleho.
Český vedec, ktorý upiera postihnutým deťom právo na život: Za všetkým si stojím!

Český vedec pobúril kontroverzným názorom Slovákov. Foto: ČTK, Profimedia.sk

 Keďže český vedec Miroslav Mitlöhner na otázky pre Plus JEDEN DEŇ zatiaľ nereagoval, vybrali sme časť z jeho rozhovoru pre portál iDnes.cz.

■ Prekvapujú vás reakcie na váš článok?

Na rovinu: tie reakcie považujem za neadekvátne a nešťastné. Tí, ktorí celú akciu rozpútali, si môj text s najväčšou pravdepodobnosťou zle prečítali, pretože to, čo mi kladú do úst – ako napríklad termíny obluda – to sú iba citácie iných autorov. Ja sa touto problematikou zaoberám desiatky rokov a sám som vymyslel náhradný termín „ťažko malformovaný jedinec“, čo sa tiež objavuje v mojom zmienenom článku.

■ Takže slovo obluda bola len citácia?

Slovo obluda je dehonestujúce a vonkoncom neprípustné! Ten kritizovaný článok by som zhrnul jednou vetou: Treba dať veľký pozor pri prenatálnej starostlivosti. Text pokračuje a ako je vo vedeckých prácach bežné, treba i citovať. A ja predsa nemôžem starým a váženým kapacitám svojich čias zmeniť ich text a slovo obluda nahradiť mojím termínom malformovaný jedinec, pretože u odborníkov by som bol za idiota.

Čítajte viac:

■ Takže by ste vo svojom odbornom článku nič nemenili?

Ťažko. Z odbornej stránky si za všetkým stojím.

■ Skúste svoje myšlienky vysvetliť.

O eutanázii by sa malo uvažovať – opakujem slovo uvažovať – v niekoľkých kategóriách nešťastníkov. Ide o jedincov v ťažkom a beznádejnom stave, napríklad s úrazmi mozgu, kde predlžovanie života nemá zmysel… A napokon ide rovnako o ťažko poškodených novorodencov, ktorí, bohužiaľ, nemajú šancu na akékoľvek zlepšenie stavu.

Uvažujme o tom, aj keď je jasné, že to ešte bude nejaký čas trvať. Nesmie však dôjsť k dezinterpretácii. Zdá sa mi, akoby Mitlöhnerovi podsúvali, že o eutanázii by sa malo uvažovať v prípade každého jedinca, ktorý sa má narodiť s hendikepom. To je predsa hlúposť, tak to rozhodne nie je.

■ Pán Krása (predseda Národnej rady osôb so zdravotným postihnutím, pozn. red.) vyzval ministerku práce, aby vás odvolala z vedeckej rady ministerstva.

Nečakal som na to a sám som abdikoval.

Čítajte viac:

■ To však vyzerá, akoby ste predsa len mali zlé svedomie…

Tak to nie je, skôr ma unavuje beh na dlhú trať. Pozrite sa, pamätám si časy, keď sa právo ešte nedokázalo dohodnúť s medicínou. Dnes už to síce dokáže, ale bude sa musieť dohovárať aj sociálna práca s právom, kde je veľká priepasť – máme chrániť záujem klienta alebo postupovať podľa práva? O tom vediem diskusie aj so svojimi spolupracovníkmi, ktorí tvrdia, že záujem klienta je prednostný. Odpovedám im, že tento názor môže eventuálne viesť k trestnému činu.

Autor: Plus JEDEN DEŇ/os