Aktuálne: A. Záborská – EÚ ignoruje milióny občanov, a i.

218

Záborská: Európska komisia ignoruje iniciatívu občanov, rozhodnutie je výsmechom takmer 2 miliónom ľudí

Európska únia 29. mája (HSP/Foto:HSP)

 Tehotenstvo nie je choroba a interrupcia nie je liek

euEurópska komisia 28. mája rozhodla, že nevyhovie požiadavke zákazu financovania interrupcií v rozvojových krajinách a výskumu používajúceho ľudské embryonálne kmeňové bunky, ktorý požadovala európska občianska iniciatíva Jeden z nás.

Logo európskej iniciatívy One of Us

Iniciatíva One of Us bola zahájená počas roka 2013. Podpísalo ju takmer dva milióny ľudí z celej Európskej únie. Na Slovensku sa menovanej iniciatíve venujú občianske združenie Fórum a Donum vitae.

“Toto rozhodnutie je výsmechom takmer dvoch miliónov občanov z celej EÚ, ktorí iniciatívu podpísali. Komisia ním degradovala európsku iniciatívu občanov na úroveň nezáväzného prieskumu verejnej mienky,” rozhorčene reagovala slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

http://www.hlavnespravy.sk/zaborska-europska-komisia-ignoruje-iniciativu-obcanov-rozhodnutie-je-vysmechom-takmer-2-milionom-ludi/271921

Le Penová chce vytvoriť v Európskom parlamente novú frakciu, spojila sa už so štyrmi stranami

0Brusel 29. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

lepen Na vytvorenie novej parlamentnej frakcie v EP je treba účasť najmenej 25 predstaviteľov zo siedmich krajín

Národný front (FN) francúzskej političky Marine Le Penovej spojil v stredu svoje sily so štyrmi ďalšími euroskeptickými stranami s cieľom vytvoriť v Európskom parlamente (EP) novú frakciu, ktorá sa bude usilovať zabrániť zasahovaniu únie do národnej politiky jednotlivých členských štátov. Oznámila to Le Penová počas návštevy Bruselu.

Na snímke líderka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová

Po minulotýždňových voľbách do EP panujú obavy, že sa v ňom euroskeptické a krajne pravicové strany pokúsia vyvolať chaos vetovaním legislatívy a odmietnutím reforiem. To si však vyžaduje vytvorenie spojenectva voči proeurópskym skupinám, ktoré majú v parlamente stále rozhodujúce zastúpenie, píše agentúra DPA.

Na vytvorenie novej parlamentnej frakcie v EP je treba účasť najmenej 25 predstaviteľov zo siedmich krajín. Ochotu spolupracovať s FN už potvrdili holandská Strana pre slobodu (PVV) vedená Geertom Wildersom, talianska Liga severu (LN), Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a belgický Flámsky záujem (VB). Päť strán zatiaľ disponuje 38 poslancami.

http://www.hlavnespravy.sk/le-penova-chce-vytvorit-v-europskom-parlamente-novu-frakciu-spojila-sa-uz-so-styrmi-stranami/271846

 

eu1Napriek veľkému úspechu „One of Us“ Komisia EÚ to blokuje

Brusel, 28.5.2014 (KAP) 017 054 – Viac ako 1,7 milióna podpisov na doteraz najúspešnejšej európskej občianskej iniciatíve – petícii „One of Us“ (Jeden z nás), v stredu európska komisia hlasovaním rázne zamietla. Iniciatíva má za cieľ ukončiť financovanie výskumu embryí a potratov finančnými prostriedkami EÚ.

Pre tvrdé odmietnutie iniciatívy francúzsky právnik Patrick Puppinck, hovorca iniciatívy na ochranu života povedal, že sa postavia na odpor proti Bruselu: „Rozhodnutie môžeme napadnúť na Európskom súde v Luxemburgu.“

Komisia EÚ oznámila, že nevidí nijakú potrebu procesu zmeny zákonodarstva. Iniciatíva, ktorú podporuje pápež František a mnohí európski biskupi, medzi nimi kardinál Christoph Schönborn a celá rakúska biskupská konferencia, hovorí o „nelegitímnej a antidemokratickej blokáde“.

„Hluchá komisia ignoruje najväčšiu petíciu v európskych dejinách,“ ako vyhlásil Puppinck v Luxemburgu. „Dva milióny ľudí v Európe žiadajú, aby Brusel už nefinancoval praktiky, ktoré ničia ľudský život pred narodením. Namiesto uznania úspechu iniciatívy komisia zneužíva svoju moc formálnej kontroly na politickú manipuláciu. Tým vedie nástroj európskej občianskej iniciatívy do absurdna.“

Európska komisia odôvodnila svoj odmietavý postoj tým, že členské štáty sa ešte len nedávno dohodli na celoeurópskych štandardoch v dotyčných otázkach. Komisárka pre vedu a výskum, Maire Geoghegan-Quinnová, vyhlásila:

Iniciatívou sme sa dôkladne zaoberali. Vo financovaní výskumu kmeňových buniek sa bude pokračovať. Embryonálne kmeňové bunky ponúkajú potenciál terapií na záchranu života a klinické skúšky už prebiehajú.“

Komisár pre rozvoj Andris Piebalgs sa vyslovil, že tehotenstvá a komplikácie pri pôrode sú ešte stále príčinou smrti príliš mnohých žien. Rozvojové programy EÚ majú za cieľ rozšíriť prístup k účinným službám plánovania rodín a tým predchádzať potrebe potratov.

Rámcové smernice o výskume kmeňových buniek schválené v r. 2013 Európskou komisiou predpokladajú, že projekty EÚ budú rešpektovať národné právo, že budú v súlade s vedeckými a etickými požiadavkami a že sa nebudú smieť používať peniaze EÚ na produkciu nových línií kmeňových buniek či na konzumný výskum embryí.

K otázke potratov Európska komisia poukazuje na miléniový cieľ znížiť úmrtnosť matiek od r. 2000 do r. 2015 o tri štvrtiny. Ukončenie tehotenstva sa nesmie propagovať ako prostriedok plánovania rodiny. Tam, kde potraty nie sú národným právom sa však musia vykonávať v bezpečných podmienkach.

Vedúcou iniciatívy „One of Us“ v Rakúsku je teologička a právnička Gudrun Kuglerová z Vysokej školy v Trumau. –zg-

turekdZvrhlý večierok v Šali: Turecký podnikateľ znásilnil 13-ročnú školáčku v prenajatom byte

Dievčinu na večerné posedenie s Turkom zlákala staršia kamarátka… (ilustračné foto)Autor: profimedia.sk
dnes, 00:00 | Tureckého podnikateľa bývajúceho prechodne na Slovensku, odsúdili za znásilnenie 13-ročnej školáčky. Vieme, aký trest dostal.

Podľa polície sa nedobrovoľný sex vtedy 13-ročnej školáčky odohral pred štrnástimi rokmi v Šali. Traja Turci si v prenajatom byte vtedy zorganizovali večerné posedenie s viacerými mladými dievčatami.

V jednej z izieb sa tri páry mužov a dievčat zabávali. Turecký podnikateľ, ktorý mal trvalé bydlisko v Rakúsku a prechodné na Slovensku,  sa počas večera s tínedžerkou pobral do susednej izby. Po krátkom odpore školáčka mužovi podľahla. Informácie o sexe dievčaťa s mužom sa šalianski policajti dozvedeli po niekoľkých dňoch. Dievča, ktoré v tom čase chodilo do ôsmeho ročníka základnej školy, sa zakrátko odsťahovalo aj s matkou zo Šale do neďalekej dediny. Staršia, vtedy 18-ročné dievčina, ktorá školáčku na posedenie s Turkami zlákala, strávila s cudzincami viacero večerov. Nasľubovala jej, že Turci ju po večernej zábave bohato odmenia… Matka dievčiny o večernej zábave svojej dcére namala ani tušenie, pretože ju z domu pustila iba na pol hodiny… O nedobrovoľnom sexe jej dcéry sa dozvedela až na polícii.

Na Turka po obvinení zo znásilnenia prokurátor nepodal návrh na väzobné stíhanie…,“ spomenul si bývalý šaliansky policajt, ktorý Turka dnes stretáva a ulici. „Dostal trest päť rokov. Turek dnes podniká a tvári sa, že ma nepozná…“ dodal policajt.

http://www.cas.sk/clanok/282684/zvrhly-vecierok-v-sali-turecky-podnikatel-znasilnil-13-rocnu-skolacku-v-prenajatom-byte.html

 

KINO: The Bravados

Brilantní western o psychicky nalomeném muži, pronásledujícím čtyři ničemy, kteří údajně zabili jeho ženu. Tíha svědomí a problém pomsty je tu stavěn nad dobrodružství a přestřelky. Netypický drsný western s typicky výtečným Gregory Peckem v pro něho netypické roli drsňáka. Film o hněvu, pomstě a pokání.