Kino: Satan nikdy nespí, Konštantín Veľký, správy

330

Kněz O’Banion přijede do čínské křesťanské misie vystřídat starého ctihodného otce Bovarda. Po cestě se k němu přidala mladičká dívka Siu-Lan, která se do něj zamilovala. Krátce na to však misii zaberou komunisté, kteří kontrolují stále větší oblast země a kteří si zde zřídí velitelské stanoviště. Siu-Lan je příliš hezká na to, aby ji velitel jednotky Ho-San přehlédl. Zpočátku se soužití s tyranskými ozbrojenci dá vydržet. Avšak jejich zvůle se stupňuje a nezná mezí. Když soudruzi z Pekingu přivedou sovětského poradce, ukáže se, že Ho-San není ani zdaleka tím nejhorším člověkem…  Americký film z roku 1962 natočil jako své poslední dílo režisér Leo McCarey, který byl nejen zkušeným filmařským profesionálem, ale také zapřisáhlým antikomunistou.(oficiální text distributora)

Konstantin Veliký 1961

Byl první křesťanským císařem římské říše a zároveň nejvýznamnějším panovníkem pozdní antiky. Konstantin Veliký – východními křesťany uctívaný jako svatý Konstantin. Píše se rok 305, vlády se vzdávají dva císaři – Dioklecián a Maximián. Kdysi mocný Řím se zmítá ve smrtelné křeči, na zemi útočí barbarské národy, nahlodávají ji vnitřní spory i nastupující křesťanství. Na trůn je svými vojáky dosazen Konstantin, proti kterému vystoupí Maxentius podporovaný Liciniem. Intrikami dosáhnou dočasného vítězství, než jim však Konstantin připraví definitivní porážku.(oficiální text distributora)

Páter Šebastián Labo SJ sa vrátil do domu Otca (aktualizované)

TRNAVA/IVANKA PRI DUNAJI 22. mája 2014 – Dnes 22. mája v popoludňajších hodinách si Pán povolal k sebe do večnosti kňaza Spoločnosti Ježišovej, pátra Šebastiána Laba. Dlhé roky žil a pôsobil aj na území Trnavskej arcidiecézy.

Jezuita P. Šebastián Labo SJ pochádzal z obce Valaská Belá (okr. Prievidza), kde sa narodil 19. júna 1931. V roku 1951 zmaturoval na Slovenskom gymnáziu v Kláštore pod Znievom. Na Slovenskej univerzite v Bratislave študoval archívnictvo a historické vedy. V rokoch 19561963 pracoval v Bratislave, a to v Štát­nom slovenskom ústrednom archíve.
Keď v ňom dozrela túžba stať sa kňazom, kvôli jej splneniu mu­sel emigrovať. V Ríme na Pápežskej Lateránskej univerzite študoval filozofiu a teológiu a dňa 1. marca 1969 bol biskupom Pavlom Hnilicom SJ vysvätený za kňaza. Potom vstúpil k jezuitom a stal sa blízkym spolupracovníkom biskupa P. Hnilicu v jeho diele Pro fratribus, ktorého zameraním bolo pomáhať prenasledovaným kresťanom v komunistických krajinách.
V roku 1971 v nemeckom Koblenzi začal vydávať časopis Pro fratribus – Stimme der schweigenden Kirche. Na literárnom poli sa stal známym svojou knihou Zabijem pastiera, ktorá vyšla najprv po ne­mecky (Das Attentat auf den Papst) v roku 1982 a po tom neskôr aj v ďalších siedmich jazykoch. Popri vyše tridsaťročnej redaktorskej práci a rozsiahlej kazateľskej činnosti v Nemecku, Rakúsku, Talian­sku, Švajčiarsku a Luxembursku, kde sa prihovoril bezmála milió­nu veriacich, je autorom dvadsiatich kníh, najmä o apoštolských cestách pápežov: dnes už svätého Jána Pavla II. a žijúceho emeritného pápeža Benedikta XVI. Dňa 11. decembra 2007 udelila Trnavská univerzita Šebastiánovi Labovi titul Doctor Honoris Causa. Je čestným občanom rodnej obce a laureátom štátneho vyzna­menania Pribinov kríž, ktoré mu udelil prezident Ivan Gašparovič.
Páter Šebastián Labo SJ zomrel vo štvrtok 22. mája vo veku nedožitých 83 rokov uprostred rehoľnej komunity seniorátu Spoločnosti Ježišovej v Ivanke pri Dunaji.
Rozlúčka so zosnulým bude v utorok 27. mája 2014. Zádušnej svätej omši za zosnulého bude predsedať arcibiskup Ján Orosch o 10.00 hodine v jezuitskom Kostole Najsvätejšej Trojice v Trnave. Telesné pozostatky budú následne prevezené doValaskej Belej, kde budú po sv. omši o 16.00 hodine uložené na miestnom cintoríne. Pohrebným obradom v rodisku bude predsedať provinciál Spoločnosti Ježišovej na Slovensku P. Rudolf Uher SJ.

Nemecko: Arcibiskup napomína Martina Schulza k obráteniu

Bamberg, 20.5.2014 (kath.net/KNA) 017 029 – V diskusii o krížoch vo verejných priestoroch bavorský arcibiskup z Bambergu Ludwig Schick vyzval predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza (SPD) k zmene myslenia a obráteniu. „V európskej ústave je napísané, že hodnoty, ktoré Európsku úniu formujú, majú zostať zachované. K tomu patria aj kríže,“ povedal arcibiskup Schick v utorok nemeckej Katolíckej spravodajskej agentúre KNA. „Vertikálny pilier kríža symbolizuje spojenie s Bohom, horizontálny spojenie medzi ľuďmi v láske a dobrej vôli. To by sa mohlo vysvetliť dokonca aj nekresťanom tak, aby si kríž ako symbol mohli ceniť.“ Arcibiskup tiež vyzval, aby sa o prínose náboženstva, cirkví  a náboženských spoločností v EÚ otvorenejšie hovorilo: „Sekularizácia, ktorá chce vytlačiť náboženský život, nemôže mať trvanie. Bude mať iba negatívne účinky.“ „Okrem toho treba viac urobiť pre rodiny,“ žiadal arcibiskup Schick. „Rodina sprostredkuje hodnoty, učí sociálnemu správaniu, orientuje na spoločenstvo a všeobecné blaho, uchováva od závislostí na drogách a iných, ako aj od asociálneho správania a vandalstva.“ –zg-

 ‚Tu vládne už iba Sodoma a Gomora!‘

Viedeň, 22.5.2014 (kath.net) 017 039 – V Rakúsku neustáva podávanie žalôb proti organizátorom spornej akcie „Life Ball“ a plagátom s nahou obojpohlavnou bytosťou v raji, ako informujú noviny „Die Presse“. Viedenská právnička Eva Mária Barkiová už má na stole 32 udaní od ustarostených rodičov proti tomuto plagátu.

„Plagát Davida LaChapelle svojím nemravným obsahom predstavuje ohrozenie mladistvých, najmä keď tento plagát visí v blízkosti kostolov, škôl  a vo verejných dopravných prostriedkoch a je tak prístupný veľkému okruhu mládeže“, znie obžaloba. „Plagáty naplňujú skutkovú podstatu trestného činu paragrafu 2 zákona o pornografii.“

Napriek hrozbám viedenskej polície protesty proti plagátom sa stále množia. Vo viedenských novinách „Heute“ sa teraz prihlásila o slovo dôchodkyňa, ktorá sprayom bojuje proti plagátom a už ich „skrášlila“ vyše 25. Táto stará mama (70) pre noviny povedala:

„To som mojim vnúčatám dlžná! Môj 4-ročný vnúčik sa ma na prechádzke opýtal, či vlastne aj ja mám ´pipíka´,“ hnevá sa žena, ktorá cez deň zisťuje, kde sú plagáty a v noci sa autom rozbehne a plagáty premaľuje. „Veď tu vládne už iba Somoda a Gomora!“ Políciou sa žena zastrašiť nedá: „Ja budem v každom prípade pokračovať – aj keď to má byť to posledné, čo urobím. To som mojim vnúčatkám jednoducho dlžná.“ –zg-

Pápež František exkomunikoval predsedníčku ‚Wir sind Kirche‘

 Rakúšanka Marta Heizerová s manželom pravidelne simulovala slávenia svätej omše.

Teraz Rím zakročil a oboch exkomunikoval.

Rím, 21.5.2014 (kath.net) 017 035 – Pápež František exkomunikoval predsedníčku rakúskej protirímskej platformy „Wir sind Kirche“ (My sme Cirkev) Martu Heizerovú (67) a jej manžela Gerta. Informoval o tom „Tirolský denník“ 15. mája. Za to že obaja Tirolčania pravidelne simulovali slávenie Eucharistie, bola na nich pre závažný prečin („delictum gravius“) uložená exkomunikácia, t. j. sú vylúčení z prijímania sviatostí. Biskup Scheuer im chcel 20. mája odovzdať príslušný dekrét z Ríma, no obaja ho odmietli. Predsedníčka platformy „Wir sind Kirche“ a spolu-iniciátorka „referenda Božieho ľudu“ sa vyjadrila, že je vraj „otrasená postupom Ríma“. –zg-

 Feministická teologička o pápežovi: ‚Niet dôvodu na jasanie‘

Viedeň, 21.5.2014 (kath.net/KAP) 017 034 – Pred prehnaným nadšením z pápeža vzhľadom na reformné plány pápeža Františka varovala katolícka teologička Elizabeth Schüssler-Fiorenza. „Práve v otázke žien v Cirkvi nevidím nijaké skutočné signály revolučnej premeny,“ povedala teologička nemeckého pôvodu pôsobiaca na Harvardskej univerzite a ústredná postava teologického feministického hnutia v USA.

„František chce esencialistickú ‚teológiu ženy‘, ktorá sa orientuje obrazom ženy ako matky, alebo slúžiacej panny a ktorý feministickú teológiu už dávno rozdrvil,“ povedala Schüssler-Fiorenza pre „Kathpress“. „To, že pápež chce ženy viac nasadzovať do komisií a napomáhať ich pôsobenie, je chvályhodné, so súčasnou feministickou teológiou to však nemá nič spoločné. Dôvod na jasanie tu nevidím.“

Keď pápež napríklad hovorí o „cirkvi chudobných“ tak sa treba kriticky opýtať, či to zahŕňa aj chudobné ženy. Veď konečne väčšinu chudobných na celom svete tvoria ženy a od žien závislé deti. „Preto nemožno vôbec hovoriť o cirkvi chudobných, bez toho, aby sme si súčasne nepoložili otázku o kontrole pôrodnosti či o ukončení tehotenstva,“ vyhlásila teologička.

 Vytriezvená feministická bilancia

Potlesk pápežovi zo strany latinsko-americkej teológie oslobodenia „nás  nemôže udivovať“, veď konečne tá je „tak mužsky určovaná, ako vatikánska teológia“. V jej kritike jej nejde o kategórie ako liberálny či konzervatívny, vyhlasuje Schüssler-Fiorenza, ale o „analýzu a zmenu spoločenských štruktúr a o kritiku toho, čo brzdí zmenu“.

Vytriezvenú bilanciu prezentuje Schüssler-Fiorenza vzhľadom na pokroky v oblasti rovnoprávnosti v minulých desaťročiach: otázky a problémy sú naďalej rovnaké – stále ešte zarábajú ženy napríklad v USA iba 70 percent toho, čo v porovnateľných pozíciách zarábajú muži.

Rovnako sa ani Cirkev nepohla v otázke žien: „Náboženstvo slúžilo v minulosti a slúži aj dnes na zlegitimovanie utláčania a vykorisťovania, alebo na povzbudenie k emancipácii a sebaurčeniu.“ –zg-