KINO: Politik, ktorý za Výhradu vo svedomí zaplatil životom.

160

Film o človeku, ktorý obhájil ako politik svoje právo na výhradu vo svedomí. Stálo ho to život.  A stal sa svätým. My dnes hráme s výhradou vo svedomí neskutočný „poker“.  Vraj na Zmluvu s Vatikánom o Výhrade vo svedomí  „nebola vhodná doba“, vec sa urýchľovala „svojvoľne“ a podobne.    Dnes je už neskoro,  a použiť Výhradu vo svedomí – ak niečo v Bruseli rýchle nepodnikneme – bude trestným činom.  Thomas Moor nepotreboval žiť v treťom tisícročí, aby svoje svedomie ubránil a uhájil.

MoorťOtázkou pre tých dnešných našich  politikov je, či aspoň niektorý z nich nájde v  sebe silu, odvahu a vieru Thomasa Moora a  bude riskovať „len“ svoj post či kariéru.   Či pôjde o chvíľu aj o smrť, to  budeme možno  konštatovať už vo veľmi krátkej dobe. Zatiaľ, za tých už takmer  25 rokov od novembra 1989  sme boli svedkami  trvalého úsilia „pravice“ o bruselské „jarmo“. nevynímajúc Kresťanskodemokratické hnutie. Možno, že Thomas Moor  ako politik v tomto smere niečo napovie.  Modlime sa za to.

Sir Thomas Moor by mal byť príkladom – hlavne pre politikov  deklarujúcich sa ako „puncovaní“ katolíci.

Ak však ich „výhrada“ a obrana svojho  ustupovania  svojvôli slobodomurárov je len v tom, že to ustupovanie nepovažujú za „protizákonné“, tak Boh ochraňuj našu katolícku Cirkev,  veriacu spoločnosť a naše deti.    Anton Selecký

Človek pre  každé počasie

KINO (repríza):  Nepriateľ štátu (o konci nášho súkromia – dnes sme už oveľa „ďalej“)