Ďaľšie špekulácie Billa Gatesa s populáciou

495

17.1.2010, Washington, (smartplanet.com ) -– Bill Gates propaguje plán na použitie bezdrôtovej technológie, ktorá bude aplikovaná na každého novorodenca na planéte.

V hlavnom prejave na samite mHealth, ktorý kladie dôraz na využívanie mobilných technológií za účelom zlepšenia zdravotnej starostlivosti Gates uviedol, že zlepšenie počtov detí, ktoré prežijú minimálne do 5 rokov života prinesie úžitok nie len jednotlivým rodinám, ale aj spoločnostiam a planéte ako celku.

„Kľúčovou a najdôležitejšou vecou je vedieť, že ak zachránite deti do 5 rokov, zredukuje sa tým populácia.“ Znie to, podľa Gatesa pradoxne, ale výsledkom bude, že „v priebehu dekády sa zlepšia zdravotné výstupy, a tým nastane u rodičov rozhodnutie mať menej detí.“

Počet detí, ktoré zomierajú do piatich rokov života už klesol z 20 miliónov v roku 1960 na 8,5 milióna k dnešným dňom, čo Gates pripisuje predovšetkým vakcinácii.

„Vakcíny budú aj naďalej kľúčové. Ak by sa zaregistroval každý pôrod na mobilnú technológiu – odtlačky prstov a lokalita – tak by bolo možné systémovo zistiť, aký pokrok v imunizácii nastal. “

Gates navrhuje využitie mobilných telefónov na zaznamenanie každého pôrodu a následného zaslania informácií, vrátane biometrických ukazovateľov do centrálnej databázy. Táto databáza by rodičom spätna posielala oznamy kedy je čas na ďalšiu vakcináciu alebo liečbu. Uviedol tiež, že primárnymi oblasťami, kde by takáto technológia mohla byť spustená je severná Nigéria alebo severná India, kde je zaočkovanosť novorodencov menšia ako 50 percent.

Keďže takáto registrácia pôrodov ešte nikdy neprebiehala, Gates vyzval na dodanie „1 000 nových nápadov“, ako to uskutočniť. Tieto nápady by mali obsahovať využitie GPS prístrojov zabudovaných do mobilných telefónov, prostredníctvom ktorých by bolo možné fyzicky zastihnúť rodičov, ktorí neprinesú dieťa na očkovanie.