Nezbavujte svoje dieťa ochrany svätého patróna!

422

10.1.2011, Vatikán, (montrealgazette.com/magnificat.sk) – Pápež varoval rodičov pred dávaním takých mien svojím deťom, ktoré sú inšpirované celebritami namiesto Biblie.  Keďže sa v posledných rokoch stali populárnymi mená ako Scarlett či Sienna, pápež volá po návrate k tradícii.

Počas sv. omše v Sixtínskej kaplnke povedal: „Každé pokrstené dieťa získava charakter Božieho dieťaťa  počínajúc svojím kresťanským menom, nezameniteľným znakom toho, že prostredníctvom Ducha Svätého sa človek rodí znovu v lone Cirkvi.“ a dodal, že meno je „nezmazateľnou pečaťou na dlhej ceste viery“.

Podľa štatistík mená ako Ashton (podľa herca Ashtona Kutchera), Lily, Pixie, či podľa geografických názvov Brooklyn (matka Victoria Beckham), Paris ako aj bizarné spojenia typu Princess Tiaamii, Falso Nathan, Apple – v preklade Jablko, prípadne Chanel – v preklade Kanál (dcéra futbalistu F. Tottiho) získavajú čoraz väčšiu popularitu a vyskakujú na čitateľov hádam z každej stránky časopisov.

Cristina Odone, bývalá editorka  The Catholic Herald, ktorá vyrástla v Taliansku hovorí: „Je toľko cirkevných tradícií, ktoré sme začali ignorovať, pričom tieto majú obrovský duchovný význam. Zbaviť naše deti možnosti ochrany svätého patróna znamená ukradnúť im niečo veľmi dôležité.“

K tomu všetkému netreba zabudnúť na to, že Mohamed , meno po údajnom islamskom prorokovi je momentálne najpopulárnejším menom pre chlapca vo Veľkej Británii.

Msgr. Andrew Faley, pomocný generálny sekretár kanadskej Konferencie katolíckych biskupov:  „Meno nie je len nálepkou. Meno nás vedie hlbšie do tajomstva toho, čo to znamená byť človekom, ako to bolo plne odhalené v osobe Ježiša Krista. Pomenovávanie detí po parfémoch či bicykloch  limituje ich potenciál. Ľudia nie sú obchodné komodity.“