Turecko razantne proti adopcii detí homosexuálnymi pármi

403

8homosexAdopcia tureckého chlapca lesbickým párom napína holandsko-turecké vzťahy

 Adopciu tureckého chlapca lesbičkami bude Turecko riešiť na najvyššej úrovni

Brusel/Amsterdam 18. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

Holandsku a Turecku hrozí diplomatický spor kvôli deväťročnému chlapcovi tureckého pôvodu, ktorého si pred rokmi zobral do pestúnskej starostlivosti lesbický pár. Pod tlakom hrozieb sa netradičná rodina musí skrývať na neznámom mieste.

Ilustračné foto

Dvaja holandskí poslanci tureckého pôvodu dnes vyzvali turecké rodiny žijúce v Holandsku, aby prijali viac zodpovednosti a boli aktívnejšie v úlohe adoptívnych rodičov. Ľavicoví poslanci Selcuk Özturk a Tunahan Kuzu aj pomocou sociálnych sietí vyzývajú holandských Turkov, aby boli “menej útoční a viac zodpovední.”

Ich výzva je reakciou na čoraz medializovanejší právny spor, ktorý má korene pred rokmi, keď sociálny úrad odňal rodičom ich syna kvôli fyzickému násiliu. Malý Yunus bol ešte v útlom veku adoptovaný párom Holanďaniek, ktoré žijú v lesbickom vzťahu.

Biologická matka deväťročného chlapca pred dvoma týždňami predviedla emotívny televízny prejav, v ktorom žiadala o navrátenie jej syna. Toto vystúpenie malo obrovskú odozvu v Turecku, pričom sťažujúca sa matka o pomoc požiadala aj tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Turecký premiér by mal v priebehu tohto týždňa navštíviť Holandsko a očakáva sa, že požiada o vyriešenie prípadu malého Yunusa.

http://www.hlavnespravy.sk/adopcia-tureckeho-chlapca-lesbickym-parom-napina-holandsko-turecke-vztahy/80855/

Organizátori pochodu Bratislava za život sa ospravedlnili za incident s obrazom Božieho Milosrdenstva

Vážený pán Čulen,

zhromaždenie a pochod za život bolo občianskou akciou a občania majú právo a slobodu vyjadriť svoj názor svojim vlastným spôsobom, ak tento názor neuráža iných. Preto aj Vy ste mali právo na svoj transparent. Mrzí nás incident s niektorými organizátormi pochodu – ich konanie nebolo napriek dobrému úmyslu namieste. Hlavní organizátori žiadny pokyn v tejto veci nedali. Chceme sa Vám preto verejne za incident ospravedlniť.

Samozrejme, Váš transparent v žiadnom prípade nemožno označiť za extrémistický. Organizátori, ktorí s Vami hovorili, nás ubezpečili, že ani oni ho za taký nepovažujú. Mali skôr na mysli, že niektoré média by ho mohli mylne klasifikovať ako prejav extrémizmu. Ospravedlňujeme sa Vám aj za toto nedorozumenie. 

Skutočným dôvodom kritiky maďarskej ústavy zo strany EÚ je zníženie príjmov nadnárodných monopolov

Budapešť 18. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

Nie neústavnosť, ale zníženie príjmov nadnárodných monopolov je skutočným dôvodom kritiky Maďarska

Štvrtá novela maďarskej ústavy poskytla medzinárodnému spoločenstvu novú zámienku pre pokus o puč voči vláde premiéra Viktora Orbána – v tomto prípade však nevôľu nevyvolala zmena ústavy, ktorá bola oproti predchádzajúcim bezvýznamnou, ale zníženie režijných nákladov domácností, tvrdí predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér

“Keby sme boli ticho a robili to isté, čo robili bajnaiovci, tak by sme mohli byť vzorovou demokraciou, ani pes by neštekol po našich zákonoch, schválených našou dvojtretinovou väčšinou, či ústave,” povedal predseda zákonodarného zboru v nedeľu večer v relácii verejnoprávnej televízie M1.

http://www.hlavnespravy.sk/kover-madarsku-ustavu-kritizuju-pre-znizenie-rezijnych-nakladov-domacnosti/80783/

Petranský si v ÚPN založil odbory a nedá sa prepustiť

ÚPN má tri odborové organizácie. Aj podľa Smeru je to čudné a nový predseda to bude musieť riešiť.

BRATISLAVA. Z bývalého predsedu Ústavu pamäti národa Ivana Petranského sa stal odborár.

Spolu s historikom a bývalým komunistom Jánom Bobákom založili v ÚPN odborovú organizáciu Svornosť a spolupráca. Stalo sa to týždeň po tom ako parlament zvolil za nového predsedu Správnej rady ústavu Ondreja Krajňáka.

Podľa Zákonníka práce nie je možné zakladateľov alebo členov odborov prepustiť bez súhlasu zakladateľov. Práve Petranského a aj Bobákovo pôsobenie v ÚPN chcel nový predseda ústavu Krajňák prehodnotiť. Po zvolení na otázky, či zostanú v ústave ďalej pracovať, povedal, že potrebuje 100 dní na rozmyslenie. Od zvolenia uplynul zatiaľ len mesiac.

http://www.sme.sk/c/6737466/petransky-si-v-upn-zalozil-odbory-a-neda-sa-prepustit.html