OROL TV: Boj o Sýriu a vieru (III. časť)

310

syria

Rusko a Francúzsko: Nemožno pripustiť rozpadnutie Sýrie

28.02.2013 16:25MOSKVA – Rusko a Francúzsko sa  zhodli, že nemožno pripustiť rozpadnutie Sýrie. Ich názory na ďalšie stránky dvojročného konfliktu v krajine sa však rozchádzajú, oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

„Napriek existujúcim rozporom v postojoch Ruska a Francúzska (k Sýrii) sme za to, aby Sýria ostala celistvým, demokratickým štátom,“ povedal Putin, ktorého citovala agentúra Reuters, na spoločnej tlačovej konferencii po rozhovoroch s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom.

http://www.topky.sk/cl/11/1341790/Rusko-a-Francuzsko–Nemozno-pripustit-rozpadnutie-Syrie

Milí priatelia, V tretej časti našej trilógie o Sýrii hovoríme s Jalalom Sulejmanom o probléme súžitia kresťanov s moslimami, o probléme exodu  kresťanov z tejto krajiny  a o stave, kedy sa vzájomné porozumenie medzi kresťanmi a moslimami rozbilo – samozrejme  dôsledkom zásahov zvonku.

V tomto všetkom znie posolstvo Panny Márie Myrne Nazzour o jednote veriacich kresťanov nanajvýš aktuálne  a naliehavo.           Anton Selecký

Boj o Sýriu a vieru  (III.)

Maalula, Sejdnaja: Kresťanské kríže nad Sýriou

Autor: Tomáš Kubuš, 4. januára 2013 10:53

Sýria zmietajúca sa v problémoch sa veľmi často zvykne označovať ako kolíska civilizácie. Nenájdeme tu však len staroveké mestá, v ktorých sa písali dejiny sveta či moslimské pamiatky na zašlú slávu kalifov, ale aj ostrovčeky kresťanstva s ich kláštormi.

Maalula – nad mestečkom bdie socha Panny MárieFoto: Tomáš Kubuš

Kresťanstvo s islamom vedľa seba

Najznámejším kresťanským mestečkom v Sýrii je Maalula ležiaca asi 50 kilometrov severne od Damasku. Našlo si tu krásne miesto pre život, pretože vyrástlo na svahu kopca zvažujúceho sa do zeleného údolia. Masív Antilibanonských hôr sa tiahne západným okrajom Sýrie a pozvoľna prechádza do susedného Libanonu, kde sa vystiera do úrodného údolia Biká. Pred Maalulou stojí obrovská rozostavaná mešita s minaretom, ktorá akoby chcela naznačiť, že hoci prichádzame do kresťanského mestečka, v krajine hrá prvé husle naďalej islam.

syriamariaSéria zákrut a stúpaní sa rázom skončí a malebná Maalula odhalí svoju tvár. Každému sa musí na prvý pohľad zapáčiť. Jej terasy, na ktorých stoja nízke domy jeden vedľa druhého, skala na ktorej sa vyníma socha Panny Márie s arabským nápisom a vytŕčajúce kríže kláštorov hore nad mestečkom. Malé námestie je rušné od rána do večera. Spájajú sa tu hlavné ulice a odtiaľto sa dá vystúpiť hore ku kláštorom.
Na rohu námestia stojí malá mešita. Hoci hovoríme o Maalule ako o kresťanskom mieste, žijú tu samozrejme aj moslimovia a často sa o nej hovorí ako o tolerantnom meste, kde sú obe náboženstvá bok po boku. Niekoľko starčekov sedí pred mešitou, možno čakajú na modlitbu a medzi sebou sa zhovárajú. Až sem na nádvorie dolieha vôňa pečiva a koláčov z neďalekej pekárničky. Miestni sa v nej zastavia, nakúpia a vrátia sa domov. Veľa obchodov tu nie je, skôr malé rodinné podniky, ale mnohí obyvatelia Maaluly majú aj svoje vlastné poľnohospodárske políčka v údolí. Rastú tam najmä stromy, staré olivovníky, mandľovníky či marhule, nechýba ani zelenina. Bez tej sa sýrska kuchyňa nezaobíde.  
POKRAČOVANIE: