Prosba o pomoc dieťaťu

771

 

str.15Milí priatelia, dostali sme prosbu, ktorú uverejňujeme. Je čas poukázať dobrovoľnej 2% pre charitatívne a neziskové organizácie. Kto môžete, pomôžte malej Viktorke…      s vďakou Anton Selecký

Uvedený list:

Mám maličkú malinkatú dušičku.. Lebo neviem, čo spôsobím a či vôbec niečo týmto spôsobím…. Ale je čas. Dávate niekomu 2% z daní? Chceli by ste? Máte komu? Ste ochotní niečo pre to urobiť? Tak čítajte ďalej 🙂

Viktorka sa narodila presne na vypočítaný termín 04.07.2011. Dostala do vienka nekonečno lásky, ale nedostala zdravie. Svoj prvý krutý boj o život zvládla a po 2 mesiacoch na intenzívke smela ísť konečne domov. Mňa ako čerstvú mamku namiesto kočíkovania, lekcií plávania, radosti a užívania čakal iný opakujúci sa kolotoč… Neurológia, ortopédia, genetika, očné, krčné, vývojová ambulancia, logopédia, psychológia, fyzioterapia, zákrok, operácia, rôzne odbery, mám pokračovať? … lucia..1To „najlepšie“, Viktorka (na obr.)  nemá do dnešného dňa diagnózu. Má vyše rok a pol, nesedí, nechodí, nerozpráva… ALE otáča sa, usmieva sa, vie jesť, vie piť (áno, i takéto prirodzené veci sme sa museli krvopotne učiť), pozná svoje meno a najnovšie sa začala plaziť! A to sú presne veci, ktoré mi dávajú silu nevzdávať sa, bojovať, ísť ďalej a krôčik po krôčiku sa naučiť to, čo majú zdravé deti ako samozrejmé.
Kto ma pozná, vie, že som tvrdý realista, ale odhodlaný umožniť svojej dcére všetko, čo bude môcť a chcieť vedieť. Pre zaujímavosť, jeden týždeň intenzívnej terapie (cvičenia a masáže) = 500 eur. A práve preto vás všetkých, ktorí máte tú možnosť a nechcete, aby tie 2% z vašich daní skončili v štátnej pokladnici, ale niekde s konkrétnym účelom pre konkrétneho človiečika prosím, aby ste ich darovali. A neprosím výlučne len za seba a za Viktorku, proste ich darujte tým, ktorí to potrebujú. Je to málo námahy a veľká pomoc… Ak sa rozhodnete pre Viktorku, prosím píšte mi správy a ja vám dám vedieť potrebné. Darovať môže každý, kto má PO, je živnostník alebo zamestnanec. Ale zamestnanci musia stihnúť lehotu 15.2. čo sa týka jednej žiadosti. A kľudne zdieľajte ďalej… ďakujem.
A tým, ktorí darovať nemôžu, nevadí, ak máte zdravé dieťa, dajte mu proste velikánsku pusu a buďte za ten dar vďační. Len toľko 🙂

Lucia Písecká

pisecek@gmail.com,

 Podčiarknutý text je veľmi dôležitý. (pozn)

  • Postup na poukázanie 2% dane pre zamestnanca:

15.2.2013 – zamestnanec do tohto termínu požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň – tlačivo Žiadosť o vykonanie výpočtu dane z príjmov fyzickej osoby zo závislej činnosti a o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z týchto príjmov.

Po uhradení dane zamestnávateľom, zamestnanec požiada o Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré slúži ako základ na výpočet 2%. Zamestnanec vyplní tlačivo Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby.

Ak zbierate 2% z daní pre konkrétneho pacienta je dôležité, aby Vám každý oslovený zamestnanec urobil kópiu týchto 2 tlačív – Potvrdenia o zaplatení dane a Vyhlásenia (viď príloha)

30.4.2013 – zamestnanec doručí alebo pošle poštou na príslušný daňový úrad (v mieste bydliska) obe tlačivá – Potvrdenie o zaplatení dane spolu s Vyhlásením.

Poznámka: Zamestnanec si môže vybrať iba jedného prijímateľa, ktorému daruje svoje 2%. Minimálna výška dane na poukázanie 2% predstavuje 3,32 €.

  • Postup na poukázanie 2% dane pre fyzickú osobu, ktorá si daňové priznanie podáva sama:

Fyzická osoba vyplní daňové priznanie typu A alebo B a vypočíta si výšku 2% z dane. Priamo v tomto tlačive vyplní aj údaje o poukázaní 2%.

Ak zbierate 2% z daní pre konkrétneho pacienta je dôležité, aby Vám každá oslovená fyzická osoba urobila kópiu tej strany daňového priznania, na ktorej sa vypisujú údaje o Pro charitas a sume 2%.

  1. Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu A  – pre daňovníka, ktorý mal príjmy len zo závislej činnosti podľa §5 zákona č. 595/2003 Z.z.

     VIII. ODDIEL–VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane na strane 5

  1. 2.       Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B  – pre daňovníka, ktorý mal príjmy podľa §5 až §8 zákona č. 595/2003 Z.z.

     XIII. ODDIEL – VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane na strane 10

31.3.2013 – termín podania daňového priznania na príslušný daňový úrad (v mieste bydliska) a termín zaplatenia daňovej povinnosti.

Poznámka: Fyzická osoba si môže vybrať iba jednu organizáciu, ktorej daruje svoje 2%. Minimálna výška dane na poukázanie 2% predstavuje 3,32 €.

  • Postup na poukázanie 1.5 % dane pre právnickú osobu

Právnická osoba vyplní daňové priznanie a vypočíta si výšku 1.5% z dane. Priamo v tomto tlačive vyplní aj údaje o poukázaní 1.5 %.

  1. Daňové priznanie k dani z príjmov právnickej osoby

IV. časť – Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane na strane 8 alebo

     v prílohe na strane 10

Ak zbierate 1.5 % z daní pre konkrétneho pacienta je dôležité, aby Vám každá oslovená právnická osoba urobila kópiu tej strany daňového priznania, na  ktorej sa vypisujú údaje o Pro Charitas a sume 1.5 %.

Poznámka: Právnická osoba má možnosť vybrať si až troch prijímateľov, ktorým sa rozhodla takouto formou pomôcť. Minimálna výška dane na poukázanie pre jednu organizáciu však musí byť aspoň 8,30 €.

V termíne podania daňového priznania (zvyčajne do 31.3.2013, pokiaľ nie je schválené daňovým úradom inak) treba podať daňové priznanie na príslušný daňový úrad  (v mieste sídla spoločnosti) a zaplatiť daňovú povinnosť.

Príslušné riadky vyhlásení vyplňte nasledovne:

 IČO: 3 5 6 0 5 6 8 5

 Obchodné meno alebo názov: NADÁCIA PRO CHARITAS

 Právna forma: NADÁCIA

 Sídlo: J. PALU 45, 914 41 NEMŠOVÁ 

 

V Y H L Á S E N I E

o poukázaní sumy do výšky 2% (3 %) zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby

 

Vyhlasenie-2013