Aktuálne: Správa z Dublinu, Oznámenie trom prezidentom, a i.

418

 

čínaMilí priatelia, dostali sme správu od našej krajanky z Dublinu, Márie Laučekovej, ktorá nám píše podrobnosti o víkdendovej Rallye za život, ktorej sa podľa odhadu zúčstnilo až 50 000 Írov, a to bez ohľadu na vek či náboženské presvedčenie. Mediá hovorili o „tisíckach ľudí“, podobne ako vo Francúzsku sa im videl  milión demonštrantov ako „niekoľko desiatok tisíc“…

irsko

 

„Vazeny pan Selecky, som len obycajny ucastnik protestov, toto bol moj piaty a vdaka Bohu aj organizatorom najvacsi !!!!! Ved liberali udavaju 35 tisic, co ale znamena ze prislo daleko viac protestujucich, odhady su az do 50 000 :))) Hnutie teraz silnie, potesitelne je, ze sa pridavaju ostatni krestania a inoverci, neveriaci… aj ked sa velmi ozyvaju protikatolicke hlasy a media (ze sme z minuleho storocia, ze takto sa nechrani zdravie zien, ze cirkev nema pravo do toho hovorit vzhladom na par nedobrych starych skusenosti s knazmi..) Velmi mi tato problematika lezi na srdci, vsak aj vizionar Ivan tu bol a spominal ako Gospa koli tymto vrazdam nenarodenych place..

dieťaPreto som si dovolila poslat Vam o tom aspom zakladnu informaciu. Viem, ze zdielame spolocny nazor na otazku zivota a dufam, ze to aj ostatnych povzbudi ! S pozdravom ostava vasa citatelka Maria

PS: zaroven sa mi paci, ze Iri sa NEBOJA  stretat s politikmi zo svojich volebnych obvodov a vysvetlovat im tieto otazky, pisu im listy, posielaju emaily. No proste vidim, ze napriek tomu ze media su silne a podporuju vladu aj EU, tito ludia vedia, kde je ich miesto a vedia ako na to. Pocnuc pripravami tejto poslednej vigilie, zhananim prostriedkov, dobrovolnikov aj z ostatnych hnuti, upratovanim po skonceni az po kazdodenny mravenci zapas. Musim povedat, ze to ma uroven 🙂

http://paulkeelingeventphotography.zenfolio.com/p430241867/h52CD3704#h52cc5b30

 

Oznámenie trom prezidentom:   Zasvätenie Ukrajiny, Ruska a Bieloruska Bohorodičke 

 

Arcibiskup Pezzi o cirkvi v Moskve a jednote kresťanov

 Rím, 18.1.2013 (ZENIT-Luca Marcolivio) 015 500 – Taliansky arcibiskup na čele katolíckeho spoločenstva v Moskve Paolo Pezii (52) hovorí, že sa necíti ako cudzinec v Rusku, pretože má Krista. A bez Krista by sa cítil ako cudzinec aj voči sebe. Začína sa týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Počas krátkeho pobytu v Ríme, kde sa zúčastnil plenárneho zasadnutia Pápežskej rady Cor Unum, arcibiskup Paolo Pezzi z Diecézy Božej Matky v Moskve, sa porozprával s agentúrou ZENIT o jednote kresťanov:

 moskvaZENIT: Čo znamená pre Taliana viesť najdôležitejšiu diecézu v najväčšej pravoslávnej krajine?

Arcibiskup Pezzi: Pre mňa to znamenalo pokorne prijať žiadosť pápeža Benedikta XVI. V živote som sa naučil, že ak odpovieme Bohu „áno“, nikdy neurobíme chybu. V tejto súvislosti sa životné okolnosti menia, ale dôležitou vecou je, aby sme Kristovi odpovedali „áno“, keď nás volá. Rusko je naozaj veľká krajina a pravoslávne kresťanstvo je vskutku najrozšírenejším náboženstvom. Pre mňa, čo som talianskeho pôvodu, historicky, to bolo predovšetkým pokorné otvorenie sa tajomstvu Boha. Keď som bol menovaný ako katolícky biskup do Moskvy, katolícka mládež sa ma pýtala, či sa necítim cudzí ako Talian a katolík v Moskve. Odpovedal som, že s Ježišom Kristom sa necítim ako cudzinec a bez Krista by som bol cudzincom aj sebe samému. Po tieto roky som sa pokúšal na túto pravdu nezabudnúť.

ZENIT: Postkomunistické Rusko je krajina protirečení. Medzi najničivejšie skutočnosti patria korupcia, alkoholizmus a najmä demografický kolaps. V tomto kontraste pozorujeme náboženské znovuzrodenie po rokoch komunistického prenasledovania. Vidíte to aj vo vašej pastoračnej skúsenosti?

Arcibiskup Pezzi: Náboženské znovuzrodenie je nepochybne charakteristickým javom postkomunistického Ruska. Povedal by som, že sa prejavuje predovšetkým ako primárna otázka o význame života a smrti. Je to otázka, ktorá dáva zmysel tomu, že chodíme do práce, že sa dáme na štúdium. Táto hlboká otázka významu života sa týka vzťahov, ktoré sa vytvárajú, založenia rodiny, plodenia detí. Môžeme to zhrnúť tak, že sa týka celého osudu človeka, čomu človek nemôže uniknúť. Dovolím si povedať, že som predovšetkým užasnutý, keď u osôb, s ktorými sa stretávam, najmä u mladých ľudí, vidím, že nijaká situácia nedokáže zničiť rozmer očakávania, prísľubu, ktorým je každý ľudský život.

ZENIT: Ako realizujete dialóg s pravoslávnymi v každodennej pastoračnej práci?

Moskva1Arcibiskup Pezzi: Nie je možné byť vzdialený od dialógu s pravoslávnym kresťanstvom. Je prítomné v mojej modlitbe, v mojich denných obetách, v mojej misii, pri stretnutiach s ľuďmi. Samozrejme to neznamená, že sa hovorí iba o tomto, ale je to vždy prítomné v mojom srdci. A sú tu aj krásne príležitosti stretávania sa s pravoslávnymi biskupmi, kňazmi a laikmi. Musím povedať, že na týchto stretnutiach vždy dominuje svedectvo. Vydávanie svedectva je najväčšou silou veriacich kresťanov: človek nadšený, šťastný a vďačný za svoju vieru sa stáva z Božej vôle faktorom obracania sa ku Kristovi.

ZENIT: Vo svojom pontifikáte pápež Benedikt XVI. vyhradzuje popredné miesto ekumenizmu. Podľa vášho názoru, aké výsledky sú v tejto oblasti v pravoslávnom prostredí?

Arcibiskup Pezzi: Myslím, že toto nadšenie za jednotu je jedným z najdojímavejších rysov pontifikátu pápeža Benedikta XVI. Osobne sa ma to dotýkalo už od počiatku. A so zvláštnou emóciou si pripomínam slávenie vešpier počas Synody biskupov v r. 2008 spoločne s ekumenickým patriarchom Konštantínopolu, kde sa Svätý Otec opýtal:

„Ale ak máme toho istého Otca, prečo nemôžeme byť bratmi?“

V prostredí ruského pravoslávia je toto nadšenie Svätého Otca pre Krista hlboko dojímavé a mimoriadne sa oceňuje. Stačí pripomenúť posolstvá, ktoré si vymenili pápež a patriarcha Cyril v ostatných rokoch.

ZENIT: Začína sa Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Ako budete prežívať tieto dni?

Arcibiskup Pezzi: Som v Ríme iba niekoľko dní, pretože ma pozval kardinál Robert Sarah, aby som sa zúčastnil práce plenárneho zasadnutia Pápežskej rady Cor Unum. V Rusku máme niekoľko iniciatív tento týždeň, aby sme zdôraznili dôležitosť modlitieb za jednotu kresťanov. Myslím, že zásadnú ideu tohto roku vyslovil kardinál Koch, keď hovoril o ekumenizme, jednote kresťanov nie ako o ilúzii, ale ako o prísľube, za ktorý sa Kristus modlil v posledných chvíľach svojho pozemského života, na poslednom stretnutí so svojimi, predtým, než bol zajatý a vyzdvihnutý na kríž. Preto by sme mali tiež prosiť o dar jednoty. Osobne sa zúčastním dvoch stretnutí modlitieb s inými kresťanskými bratmi, na ktoré sa zídeme v pondelok v Moskve a vo štvrtok v Petrohrade.

Ako mi povedal priateľ v týchto dňoch citujúc veľkého duchovného otca: „Veľké diela sa tvoria na kolenách.“ Vďaka tomu môžeme pracovať a obetovať sa za jednotu kresťanov. –zg-

 

Prezidentský duel již toto úterý na iDNES.cz

Necelý týden před druhým kolem prezidentských voleb jsme si pro Vás připravili debatu kandidátů Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana. Uskuteční již toto úterý 22. ledna, od 16:30 do 18:00 v Ballingově sále Národní technické knihovny v Praze a Vy ji můžete sledovat v přímém přenosu na www.idnes.cz/duel.

Během debaty uchazeči o Hrad zodpoví také otázky od čtenářů iDNES.cz a MF DNES. Otázky můžete pokládat zde.

Celé volební klání, on-line rozhovory, komentáře, záznamy debat a průběžné výsledky voleb, sledujte ve speciální prezidentské příloze.

 

Už sa plnia slová, že „my Slováci predáme aj svoju starú mater“…

*************************************

Úrady netušia, koľko pôdy už cudzinci skúpili na Slovensku

Pravda, Andrej Barát | 20.01.2013 20:00, aktualizované: 21.01.2013 08:00

Poľnohospodársku pôdu vo veľkom vykupujú investori z Dánska, Holandska, najnovšie aj z Číny. Nikto nevie povedať, koľko presne už získali. Časť farmárov hovorí o dôsledku voľného trhu v Európskej únii a o konkurencii, s ktorou treba žiť. Iní varujú, že Slovensko pomaly prichádza o to najcennejšie, čo má.

Jozef Őszi

Jozef Őszi tiež nie je z aktivít zahraničných investorov nadšený. Sám skupuje pôdu na juhu Slovenska, aby stabilizoval svoj podnik. Pestuje pšenicu, jačmeň a chová hydinu.
Autor: Andrej Barát

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/256451-urady-netusia-kolko-pody-uz-cudzinci-skupili-na-slovensku/