Aktuálne: V Sýrii sa možno rozhoduje o bytí a nebytí ľudstva

321

benediktBenedikt XVI: Zastavte vojnu v Sýrii, kým nezostanú z celej krajiny len trosky!

Vatikán 7. januára (TASR) – Pápež Benedikt XVI. vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby ukončilo nekonečné krviprelievanie v Sýrii, kým nebudú z celej krajiny len „trosky“.

Tieto mimoriadne ostré slová použil najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi počas svojho tradičného novoročného príhovoru k zahraničným diplomatom akreditovaným vo Vatikáne, ktorý býva označovaný ako Správa o stave sveta, informovala agentúra Reuters.

„Myslím predovšetkým na Sýriu, trhanú na kusy nekonečným zabíjaním, ktorá je dejiskom hrozného utrpenia svojho civilného obyvateľstva“, povedal pápež.

Vyzval na „ukončenie konfliktu, ktorý nebude mať víťazov, iba porazených, ak bude pokračovať, a nezostane po ňom nič, len pole trosiek“.

http://www.hlavnespravy.sk/papez-zastavte-vojnu-v-syrii-kym-nezostanu-z-celej-krajiny-len-trosky/61574/

Arcibiskup v Sýrii prosí o modlitby za odvrátenie deštrukcie krajiny

Sýria 6. novembra (RV) – „Kostol a kláštor Santa Maria v Deir Ezzor, na brehu rieky Eufrat, boli zničené pri jednej explózii v sobotu 27. októbra. Bola to udalosť, ktorá nás šokovala, a tak sme sa rozhodli požiadať o vaše modlitby a vašu pomoc Sýrii.“ Toto sa uvádza v správe, ktorú agentúre Fides zaslal Mons. Eustathius Matta Roham, arcibiskup metropolita sýrsko-pravoslávnej arcidiecézy Džazíry a Eufratu vo východnej Sýrii po útoku na jediný sýrsko-pravoslávny kostol v meste Deir Ezzor.

Podľa informácií arcibiskupa kresťanská komunita z Deir Ezzoru utiekla takmer úplne už v lete, a to kvôli ťažkým bojom v meste. Mnoho kresťanov donútených k vysídleniu utieklo do Hassake, ktoré je centrom našej arcidiecézy. „Kresťanské spoločenstvo pracovalo neúnavne a za veľkých obetí veriacich po dobu desiatich rokov od roku 1994 do roku 2004, aby postavili kostol a kresťanskú školu v Al-Wahda. Zločinci zničili túto nádhernú prácu za menej ako minútu.“ 

Správa sa končí výzvou adresovanou všetkým kresťanom a všetkým ľuďom dobrej vôle, v ktorej arcibiskup pozýva k „modlitbám a konkrétnym krokom na zastavenie neúprosného ničenia Božieho stvorenia v Sýrii“.

Asad odmietol dialóg s bábkami Západu a načrtol mierovú iniciatívu

Asadov príhovor k národu, prvé verejné vystúpenie po niekoľkých mesiacoch, prenášala televízia z Damaskej univerzity v hlavnom meste v priamom prenose v nedeľu

Asad sa pokúša o politické urovnanie krízy v jeho krajine

Sýrsky prezident Bašár Asad včera predstavil svoju mierovú iniciatívu na ukončenie konfliktu v krajine, v ktorej vyzval na zvolanie zmierovacej konferencie “tých, ktorí nezradili Sýriu”, informovala agentúra Reuters.

Po nej by malo nasledovať vytvorenie akejsi vlády národnej jednoty, amnestia a prijatie novej ústavy.

Uplatnenie tejto iniciatívy však podľa jeho slov vyžaduje, aby regionálne a západné krajiny prestali financovať sily, ktoré označil za militantných extrémistov bojujúcich proti nemu. Povedal, že povstalci podporovaní zahraničnými mocnosťami, vedú proti Sýrii “vonkajšiu vojnu”.

Jeho príhovor k národu, prvé verejné vystúpenie po niekoľkých mesiacoch, prenášala televízia z Damaskej univerzity v hlavnom meste v priamom prenose.

“Nebudeme viesť dialóg s bábkami Západu,” zdôraznil v ňom Asad. Sýria si podľa neho nenechá od nikoho diktovať, čo má robiť.

A poďakoval Rusku, Číne a Iránu za ich podporu jeho režimu.

Agentúra DPA uviedla, že nič v jeho príhovore nenaznačilo ochotu urobiť opozícii ústupky či pristúpiť na výzvy západných mocností, aby odstúpil.

Keď po približne hodinovom prejave, prerušovanom potleskom poslucháčov, zostúpil z pódia, obklopili ho jeho stúpenci.

Opozičné sily a povstalci, ktorí trvajú na tom, aby sa Asad vzdal moci, zrejme jeho iniciatívu odmietnu, dodala agentúra Associated Press.

 

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová

Ashtonová: Asad musí odstúpiť

Sýrsky prezident Bašár Asad musí odstúpiť, ak sa chce pričiniť o politické riešenie vojny vo svojej krajiny. Vyhlásila to dnes šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová.

Reagovala tak na prvé verejné vystúpenie Asada za ostatné mesiace, ktoré dnes vysielala sýrska televízia v priamom prenose z Damaskej univerzity v hlavnom meste a v ktorom sýrsky prezident predstavil svoju mierovú iniciatívu na ukončenie konfliktu.

“Budeme pozorne hodnotiť, či v prejave zaznelo niečo nové. Stále však zotrvávame na svojej pozícii, že Asad musí odstúpiť, aby umožnil politickú zmenu,” konštatovala Ashtonová podľa agentúry Reuters.

http://www.hlavnespravy.sk/syria-asad-odmietol-dialog-s-babkami-zapadu-a-nacrtol-mierovu-iniciativu/61375/

Zdá sa, že USA a EÚ sa rozhodli valcovať blízky a stredný východ ďalej.  Je možné, že stojíme na prahu kataklizmy,  kedy už  veľmi veľmi slabučký mier týchto dní pohltí  III. svetová megavojna.. 

Afganistan,   Irak, Líbya  – nič nové pod slnkom. Spomeňme si na Latinskú Ameriku….

Vojna proti demokracii