TV: Slávna epopeja Mexika (K sviatku Krista Kráľa 25. novembra)

342

Cirkev prežila genocídu v rímskych arénach. Po takmer 2000 rokoch bola nútená prežívať genocídu vo vyspelom 20-tom storočí. Jednu z foriem prenasledovania za komunizmu sme prežili aj my. Dnes, kedy si myslíme, že je všetko za nami, začína plazivé prenasledovanie Cirkvi globálneho charakteru.

Cirkev prechádzala ohňom, ktorý ju zoceľoval. Všetky tieto obdobia a perzekúcie sú nám známe. Málo známe je však obdobie mexickej revolúcie, v ktorej slobodomurárska vláda likvidovala katolíkov v Mexiku ohňom a mečom.
Mexiko v rokoch 1926-29 prežilo obdobie temna, utrpenia a slávy. Česť a sláva mexickým katolíkom patrí za ich heroický a mučenícky boj, v ktorom bojovali za Pannu Máriu Guadalupskú a za Krista Kráľa, za bojového výkriku Viva Cristo Rey! Nech žije Kristus Kráľ! Bojovníci nazývaní Cristeros posilnili svojím mučeníctvom nebeskú armádu. Viacerí pápeži z ich radov vyhlásili nových svätých a blahoslavených. Kiež sú vo svojej vernosti a obeti pre každého z nás inšpiráciou!
Film For  Greater Glory  (Pre väčšiu slávu) bol natočený v tomto roku (2012). Napriek tomu, že ide o mimoriadny film, dopátrať sa ho bolo veľmi ťažko! Presne ako povedal jeho režisér: Toto obdobie Mexika a Cirkvi bolo z histórie totálne vymazané. Chce niekto vymazať aj film o tejto tak slávnej dobe?  Zdá sa, že sa o to pokúša…  „Nie je to len ďaľší hollywoodský film, ale posolstvo, ktoré musí obletieť svet. Je to duchovná cesta.“ – hovorí režisér filmu For Greater Glory –  Dean Wright . My tiež potrebujeme vidieť dnes tento film, a nazrieť tak do arény 20-teho storočia. Svedectvo tejto arény nás môže pripraviť aj na súčasnú dobu, v ktorej  očakávame splnenie III. fatimského tajomstva.     Anton Selecký

Milí priatelia, zatiaľ vám prinášame dokument o tomto skvelom filme: