Europoslankyňa A.Záborská: Nedajme si cenzurovať naše dejiny

249
  • Europoslankyňa Anna Záborská vyzýva Bankovú radu NBS, aby revidovala svoje rozhodnutie o odstránení krížov a svätožiary z vyobrazení sv. Cyrila a Metoda na pripravovanej pamätnej minci. Podľa Záborskej sa týmto krokom Slovensko podriaďuje cenzúre svojich vlastných dejín.

„Solúnski bratia priniesli našim predkom hodnoty, ktoré spájajú Európu dodnes. Boli to kresťanské hodnoty. Odstrániť z ich odevov kríže a z hláv svätožiary je také isté, ako odstrániť kríž z Dómu Sv. Martina v Bratislave a premenovať tento korunovačný chrám uhorských kráľov a kráľovien na „Dóm Martina“. Vyzývam preto NBS, aby zmenila svoje stanovisko,“ zdôraznila Záborská.

Podľa Záborskej požiadavka zatiaľ bližšie nešpecifikovaných európskych inštitúcií, na ktorú sa odvoláva NBS, zapadá do širšieho kontextu proti kresťanstvu v Európskej únii. „Vidíme, ako sa v mene zle pochopenej tolerancie popiera sloboda myslenia, svedomia a náboženstva kresťanov, hoci je garantovaná aj v Charte Základných práv EÚ. Často sa na to zneužíva antidiskriminačná legislatíva EÚ. Výsledkom je snaha o odstránenie všetkého, čo je kresťanské, z verejného života. Pritom to, čo dnes Európa najviac potrebuje, je solidarita vychádzajúca z toho, čo nás spája. A kresťanské dedičstvo je niečo, čo majú všetky európske národy spoločné,“ dodala Záborská.

http://www.zaborska.sk/?q=node/146

 

Začína fungovať „piata kolóna?“

Z kostola ukradli sochu pápeža, rozbili ju na kusy a hodili do rieky

 

Socha pápeža Jána Pavla II.
Socha pápeža Jána Pavla II.

ČIERNY BALOG – Sochu pápeža Jána Pavla II., vyrobenú zo živice, ukradol a následne rozbil doposiaľ neznámy páchateľ v obci Čierny Balog v okrese Brezno.

Udalosť sa stala pravdepodobne v noci z 10. septembra na 11. septembra. Socha bola umiestnená na pozemku pri  rímskokatolíckom kostole na ulici Petra  Jilemnického.

„Páchateľ vzal asi 150-centimetrovú sochu z kamenného podstavca, preniesol ju za pozemok, kde ju rozbil na kusy a tieto hodil do rieky Čierny Hron,“ uviedla dnes k činu banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Farnosti Čierny Balog – Dobroč spôsobil páchateľ škodu odhadnutú na 913 eur. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci. Po vandalovi stále pátra.

http://www.topky.sk/cl/100370/1330166/Z-kostola-ukradli-sochu-papeza–rozbili-ju-na-kusy-a-hodili-do-rieky