Protikresťanské ťaženie EÚ: Berú nám kríž z mince sv. Cyrila a Metoda!

665

Kto si pamätá, tak vie, že Velehradská púť 1985 pri príležitosti 1100. výročia smrti  sv. Metoda sa niesla v znamení vzbury a demonštrácie proti profanovaniu svätých vierozvestcov vtedajšou ateistickou mocou, ktorá z výročia robila „mierovú“ slávnosť.

 Obrovský dav katolíkov si však vykričal, aby komunistický minister ČR Klusák povedal za hlbokej totality – a to pred kamerami rakúskej ORF   „šíritelia kresťanstva  Cyril a Metod“, prítomní skandovali „my chceme pápeža“, „chceme náboženskú slobodu“ a i.  Stretnutie bolo verejnou porážkou komunistického divadla a jasným signálom svetu, že v ČSSR neexistuje žiadna náboženská sloboda.

Po štrnganí kľúčikmi 17. novembra 1989 sme si mysleli, že už nič nebráni Cirkvi prejaviť sa, slobodne hlásať vieru a svoje symboly.  OMYL!   Dnes po 27 rokoch od pamätného Velehradu, a to práve v roku viery 2012-2013, v roku sv. Cyrila a Metoda, nám nejaká Európska komisia zruší kríž a svätožiaru na pamätnej minci pri tejto príležitosti. To si dovolila Moskva len v časoch stalinizmu.  A my čo?   Skandujeme v desaťtisícoch na námestiach?  Búrime sa?  Kričíme – NEBERTE NÁM KRÍŽ?

Všímame si, že petíciu 117 000 podpisov za zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie vláda odignorovala?  Zaregistrovali sme, že pán minister európskych vecí Miroslav Lajčák sa unúval až do samotného Vatikánu, aby sa snažil zrušiť sviatok Patrónky Slovenska?

Nie. Ani si to nevšímame, alebo len sucho konštatujeme, že „prichádzame o podstatné symboly slobodného slovenského národa“.

Ale  zapamätajme si:

 Aj komunisti začínali s  odstraňovaním krížov,  celú ich silu si národ bohužiaľ uvedomil až po likvidácii kláštorov, procesoch s biskupmi a vraždách  katolíkov…   Sme nepoučiteľní?                      Anton Selecký

Časť audiozáznamu z pamätnej púte na Velehrade  7. jnúla 1985

Put na Velehrade sviatok sv. Cyrila a Metoda 7jul 1985 1cast

Put na Velehrade sviatok sv. Cyrila a Metoda 7jul 1985 2cast

****************************************************************

Cyril a Metod: Na minci budú bez svätožiary a kríža, alebo –  „drak sa vracia“…

Niektorým členom eurozóny sa nepáči kríž a svätožiara na zadnej strane pamätnej dvojeurovej mince. Mala pripomínať 1150. výročiepríchodu Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu. Podnet na jej výrobu podalo Ministerstvo zahraničných veci Slovenskej republiky. Predpokladaný termín emisie je naplánovaný na máj 2013.

Návrh na vzhľad každej pamätnej mince musí prejsť pripomienkovým procesom. Dizajn musí prejsť cez Radu Európskej únie a Európsku komisiu, ktorá ho zasiela ostatným členom eurozóny.

„V rámci tohto štandardného procesu sme dostali pripomienky, ktoré zahŕňali odstránenie náboženských symbolov, svätožiary a kríža. My sme pripomienky akceptovali,“ prezradila hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

 

Pauerová dodala, že dostali len pripomienku nie zákaz. Zaujímalo nás, čo by sa stalo, keby pripomienku neakceptovali. „Neviem vám povedať, čo by sa stalo,“ uzavrela.

„Je to katolícky náboženský symbol a tým, že minca obieha vo všetkých krajinách, nemuseli by sa s tým stotožniť,“ priblížila možné dôvody pripomienok Petra Pauerová.

Používanie symbolov je prejavom víťazstva nad totalitou

„S hlbokým poľutovaním konštatujeme, že vzdanie sa podstatných symbolov vyobrazenia  svätých Konštantína (Cyrila) a Metóda na pamätnej eurominci sa stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám,“ tlmočil stanovisko Konferencie biskupov Slovenska hovorca Jozef Kováčik.  Doplnil, že opätovné slobodné používanie atribútov svätých Konštantína a Metóda je prejavom víťazstva nad totalitou a symbolom slobody. „Aj vinou zodpovedných inštitúcií na Slovensku tak týmto prichádzame o podstatné symboly slobodného slovenského národa,“ dodal.

Sekularita je novým náboženstvom Európskej únie

„Najnovší problém je súčasťou takého, v úvodzovkách, decentného protikresťanského ťaženia liberálno-socialistickej Európskej únie,“ tvrdí politológ Peter Grečo, ktorý pôsobí na Katedre žurnalistiky v Ružomberku. Podľa neho nejde o nič nové. „Neutralita alebo sekulárny systém sa ukazuje, že práve toto je novým náboženstvom Európskej únie,“dodáva.

http://zdruhejstrany.sk/kriz-a-svatoziara-je-problemom-pre-eurozonu/