Monitoring: Minister Lajčák proti Sedembolestnej priamo vo Vatikáne (a i.)

461

Cirkvi prekáža, že na minci s vierozvestcami nebudú kríže

Autor: SITA, včera 19:53

Národná banka Slovenska budúci rok vydá pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätého Konštantína a svätého Metoda na Veľkú Moravu, ale na minci nebude svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže.

Ilustračné foto SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Národná banka Slovenska na budúci rok vydá pamätnú obehovú mincu k výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na územie Veľkej Moravy, ale na minci nebude svätožiara nad hlavami svätcov a ani kríže.

V pôvodnom návrhu však nad hlavami svätcov mala byť svätožiara a na ich odeve kríže. Minca má byť vydaná v máji. Ako povedala dnes pre agentúru SITA hovorkyňa NBS Petra Pauerová, NBS zaslala v rámci štandardného procesu návrh na mincu do pripomienkového konania európskym inštitúciám.

Z neho vzišiel návrh, aby na minci nebola svätožiara a ani kríže. Slovenská banková rada to akceptovala.Konferencia biskupov Slovenska však toto rozhodnutie prijala s hlbokým poľutovaním.

„Vzdanie sa podstatných symbolov vyobrazenia svätých Konštantína-Cyrila a Metoda na pamätnej eurominci sa stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám. Opätovné slobodné používanie atribútov svätých Konštantína-Cyrila a Metoda je prejavom víťazstva nad totalitou a symbolom slobody. Aj vinou zodpovedných inštitúcií na Slovensku prichádzame týmto o podstatné symboly slobodného slovenského národa,“ vyhlásil pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik.

V roku 2013 si pripomíname 1 150. výročie príchodu bratskej dvojice na Slovensko.

Škandál v USA: začínajú trestať tých, ktorí odmietli mikročip

Študenti školy protestujú proti noseniu čipu

Texas 12. novembra (russiatoday.com/HSP/Foto: spychips.com)

Zvyknúť na mikročipy najprv mladú generáciu

V Texase sa vzbúrili niektorí zo študentov, ktorí odmietli dať si zaviesť mikročip do identifikačnej dokumentácie (identifikačná karta) a následne za to boli „potrestaní“.

Od 1. októbra sa študenti z John Jay High School a Anson Jones Middle School v San Antoniu mali vyjadriť, či chcú mať vo svojich identifikačných kartách zavedený RFID čip (radio-frequency identification), ktorý by monitoroval ich pohyb.

Použitím technológie RFID by boli škola aj učitelia schopní monitorovať pohyb viac ako 6000 študentov na týchto dvoch vybraných školách a pohyb žiakov ZŠ v celom dištrikte. Presadzovatelia monitorovacieho čipu argumentujú aj tým, že sa zníži absencia študentov v škole. Počítalo sa s tým, že ak by bol tento pilotný program úspešný, zapojilo by sa doň ďalších 112 škôl s vyše 100 000 študentmi, pričom samotní pedagogickí zamestnanci trvajú na dôležitosti tohto projektu. Podporovatelia projektu tvrdia, že jeho uvedenie do škôl je len v ich dobrom záujme, pretože by priniesol školám niekoľko miliónov dolárov z extra fondov.

http://www.hlavnespravy.sk/skandal-v-usa-zacinaju-trestat-tych-ktori-odmietli-mikrocip/46740/

Vláda znova našla spôsob ako obísť občanov. Lajčák priamo pápeža presviedča o rušení sviatku Sedembolestnej

Bratislava/Vatikán 15. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Vatikán je pripravený komunikovať na tému sviatku 15. septembra 

Vatikánska strana je pripravená komunikovať na tému sviatku Sedembolestnej Panny Márie, ktorý pripadá na 15. september. Návrh slovenskej vlády, ktorý hovorí o tom, že pokiaľ tento sviatok padne na pracovný deň, tak sa bude sa oslavovať v nedeľu, v zásade neodmietla. Pre TASR to potvrdil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý bol na dvojdňovej oficiálnej návšteve Svätej stolice.

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák sa stretol s pápežom Benediktom XVI.

“Rokovanie s mojimi partnermi mi dalo dobrú príležitosť vysvetliť súvislosti, prečo k tejto téme prišlo a akým spôsobom ju vláda navrhuje riešiť,” priblížil pre TASR s tým, že Svätá stolica je pripravená na túto tému diskutovať.

Naokolo, šikovne, diplomaticky odkázať “svoje” občanom

Vláda Roberta Fica šikovne našla spôsob, ako obísť 117.000 občanov Slovenska podporujúcich petíciou zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie, ktorú zároveň podporila aj väčšina opozičných politických strán. (Pozri tiež Nerušte nám Sedembolestnú.) Slovenskí biskupi a katolícki aktivisti sa predsa nebudú môcť staviať proti vôli Svätého otca. Osloviť Svätú stolicu s touto otázkou bolo zároveň potrebné podľa niektorých výkladov zmlúv medzi Vatikánom a SR.

Spôsob, akým sa to dá táto otázka riešiť je podľa Lajčáka vždy výsledkom konsenzu dvoch strán. Poukázal pritom na príklad Portugalska, kde sa na základe nóty dohodlo o dočasnej zmene vykonávania istých článkov Vatikánskej zmluvy. “To ukazuje možno cestu,” poznamenal minister. Lisabon od roku 2013 zruší štyri z 14 sviatkov, a to na prechodné päťročné obdobie. Týka sa to dvoch štátnych a dvoch cirkevných sviatkov.
“Dôležité je to, že vatikánska strana je pripravená komunikovať na túto tému. Budeme pokračovať v diskusii aj s pápežským nunciom na Slovensku a s Konferenciou biskupov Slovenska,” podčiarkol Lajčák.

http://www.hlavnespravy.sk/m-lajcak-vatikan-je-pripraveny-komunikovat-na-temu-sviatku-15-septembra/47662/

Lajčák sa stretol s pápežom, pozval ho na cyrilo-metodské oslavy

 Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa stretol s pápežom Benediktom XVI. Lajčák mu odovzdal drevorezbu sv. Cyrila a Metoda, pápež zas nechal pozdravovať Slovákov.

http://www.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/lajcak-stretol-papezom-pride-hlava-rimsko-katolickej-cirkvi-slovensko.html

Európa na nohách. Proti sociálnym škrtom štrajkujú Gréci, Belgičania, Francúzi, Taliani, Portugalci i Španieli

Madrid/Lisabon 14. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Demonštranti vykrikujú heslá pred otvoreným obchodom počas generálneho štrajku v Madride

V európskych krajinách sa konajú štrajky proti úsporným opatreniam 

Milióny ľudí sa dnes zapojili do štrajkov v juhoeurópskych krajinách na protest proti znižovaniu výdavkov a zvyšovaniu daní, ktoré podľa odborových zväzov spôsobujú biedu a hospodársku krízu v regióne.

Španielski a portugalskí odborári dnes vstúpili do svojho prvého koordinovaného generálneho štrajku, ktorý potrvá 24 hodín. Štrajky a demonštrácie plánujú aj v Grécku, Taliansku, Francúzsku či Belgicku v rámci Európskeho dňa akcie a solidarity.

V Španielsku mimoriadne pocítil dôsledky štrajku priemysel. Po uzavretí výrobných liniek klesla spotreba elektrickej energie v krajine o 11 percent. Podľa odborov sa úplne zastavila produkcia v automobilkách ako Volkswagen, Seat, Opel či Nissan.

http://www.hlavnespravy.sk/v-europskych-krajinach-sa-konaju-strajky-proti-uspornym-opatreniam/47470/

Pokus o likvidáciu spovedného tajomstva?

Kňazi v Austrálii budú musieť oznámiť, ak sa v spovedi dozvedia o zneužívaní detí

Ilustračné foto

Sydney 14. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Spovedajúci kňaz bude musieť nahlásiť trestný čin  (!) 

Austrália môže nútiť katolíckych kňazov, aby jej oznamovali tých veriacich, ktorí sa budú spovedať zo sexuálneho zneužívania detí.

Informovala o tom dnes austrálska generálna prokurátorka Nicola Roxonová, ktorá vedie celoštátne vyšetrovanie postupu duchovných a ďalších cirkevných hodnostárov v prípadoch pohlavného zneužívania detí. Ako pripomína agentúra DPA, austrálske zákony totiž žiadajú predstaviteľov cirkvi, aby polícii oznamovali prípady, keď majú podozrenie na zneužívanie detí.“Zneužívanie detí je zločin a musí byť oznámený,” uviedla Roxonová s tým, že spoveď by nemala byť nedotknuteľná.

http://www.hlavnespravy.sk/australia-knazi-budu-musiet-oznamit-ak-sa-v-spovedi-dozvedia-o-zneuzivani-deti/47482/

Amerika len ticho závidí. Parížska Notre Dame slávi svoje 850. narodeniny výročie založenia aj novými zvonmi

Paríž 14. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Katedrála Notre Dame dostane na okrúhle výročie nové zvony

Parížska katedrála Notre Dame nahradí niektoré staré zvony novými, pretože ich zvuk a výzor nezodpovedajú požiadavkám doby a významu katedrály. Stane sa tak pri príležitosti budúcoročného 850. výročia založenia Chrámu Matky Božej.

Stojí hrdo nad okolitými parížskymi ulicami už 850 rokov

Štyri zvony pomenované Angélique-Françoise, Antoinette-Charlotte, Hyacinthe-Jeanne a Denise-David vydávajú po rokoch veľmi disharmonické zvonenie a málo reprezentatívny je aj ich vonkajší vzhľad.

http://www.hlavnespravy.sk/katedrala-notre-dame-oslavi-850-vyrocie-zalozenia-aj-novymi-zvonmi/47206/

 

Protesty v Polsku: Tisíce lidí, vodní děla a slzný plyn

Autor: AC24.cz | Publikováno: 14.11.2012 | Rubrika: VE SVĚTĚ

Ilustrace

Protesty v Polsku a naše média opět mlčí. Tisíce mladých lidí v centru Varšavy zaútočili dlažebními kostkami a lahvemi na policisty během pochodů v Den nezávislosti.

Polská policie zareagovala použitím slzných plynů a vodními děly. Při protestech bylo zraněno 18 lidí, z nich bylo osm policistů. Tři příslušníci bezpečnostních složek mají vážná zranění.

Mladí lidé v černém oblečení a šátky zakrývající jejich tváře házeli lahve, petardy a kameny na pořádkovou policii, jejíž počty byly posíleny v tento důležitý sváteční den Polska (93 let od znovuzískání nezávislosti 11. listopadu 1918).

V centru metropole se totiž shromáždiliy skupiny pravicových i levicových aktivistů, kteří uskutečnili samostatné pochody v Den nezávislosti.

Zdroj: rt.com

http://www.ac24.cz

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/2341-protesty-v-polsku-tisice-lidi-vodni-dela-a-slzny-plyn-video-.aspx

Desaťtisíce Američanov sa chcú odtrhnúť od Spojených štátov

Ilustračné foto
Autor: Branislav Benčat, Pravda.sk

Desaťtisíce Američanov sa chcú odtrhnúť od Spojených štátov, ČTK | 13. novembra 2012 14:23, Desaťtisíce Američanov sa po znovuzvolení Baracka Obamu za prezidenta Spojených štátov obrátili na Biely dom so žiadosťou, aby sa ich štát mohol odtrhnúť od USA. Na svojich internetových stránkach o tom informuje britská BBC.,

Na stránkach Bieleho domu, kde sa zverejňujú petície od občanov, sa objavili žiadosti ako „Umožnite štátu Severná Karolína, aby v mieri vystúpil zo zväzku Spojených štátov a vytvoril si vlastnú vládu“. Vo väčšine štátov, kde sa niektorí ľudia dožadujú nezávislosti od Washingtonu, v prezidentských voľbách z minulého týždňa vyhral Obamov republikánsky vyzývateľom Mitt Romney.

Najviac ľudí, cez 60 000, sa samostatnosti dožaduje v Texase, kde Romney získal o takmer 16 percentuálnych bodov lepší výsledok ako jeho demokratický rival. „Vzhľadom k tomu, že Texas má vyrovnaný rozpočet a je 15. najväčšou ekonomikou sveta, by sa odchod z únie uskutočniť dal,“ píše sa v petícii.

Americká ústava sa so situáciou, kedy by sa niektorý štát chcel osamostatniť, nezaoberá, pripomína BBC. Keď sa niekoľko štátov v druhej polovici 19. storočia odtrhlo, rozhorela sa občianska vojna Severu proti Juhu, najkrvavejší konflikt na severoamerickom kontinente.

http://spravy.pravda.sk/desattisice-americanov-sa-chcu-odtrhnut-od-spojenych-statov-prh-/sk_svet.asp?c=A121113_142349_sk_svet_p12#ixzz2CBWTtmPM

Rezort školstva zdieľa Škripekov názor na erotiku v tlači

Na snímke Branislav Škripek za OĽaNO

Bratislava 13. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

Ministerstvo školstva zdieľa Škripekov názor

Ministerstvo školstva odporučilo vláde odsúhlasiť návrh opozičného poslanca Branislava Škripeka (OĽaNO) proti erotike v dennej tlači, aj keď k nemu má určité pripomienky a tvrdí, že ho treba dopracovať. Návrh Škripekovej novely poslanci v parlamente minulý týždeň posunuli 101 hlasmi do druhého čítania. Jej cieľom je zakázať predaj a rozširovanie tlače a iných vecí, ktoré môžu ohroziť mravnosť, osobám mladším ako 18 rokov.

http://www.hlavnespravy.sk/rezort-skolstva-odporuca-vlade-odsuhlasit-skripekov-zakon-proti-erotike-v-tlaci/47082/

Kauza odobratých slovenských detí v Británii: Veria vo víťazstvo

 Prípad slovenskej rodiny žijúcej vo Veľkej Británii, ktorej tamojšie úrady odobrali deti, bol v našich končinách výrazne medializovaný. Dnes by mal na Kráľovskom súde v Londýne zaznieť konečný verdikt. Vrátia sa chlapci (4 a 3) na Slovensko alebo bude ich osudom adopcia do náhradnej rodiny?

Britská ambasáda: V Bratislave sa pred ňou zišlo približne 150 protestujúcich. Foto: MATEJ KALINA/Plus JEDEN DEŇ

Nicholsonová o deťoch z chudobných rodín: Ak sú hlúpe, nech sú aj hladné

Lucia Nicholsonová poslankyňa NR SR za SaS

Bratislava 12. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Tento návrh by iste znížil výdavky štátneho rozpočtu, ťažko však odhadnúť jeho sekundárne dôsledky

Deti z chudobných rodín by mohli prísť o bezplatné obedy v prípade, ak majú v mesiaci aspoň päť neospravedlnených hodín. Navrhuje to poslankyňa NRSR za SaS Lucia Nicholsonová prostredníctvom novely zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce. Parlament sa ňou bude zaoberať na decembrovej schôdzi.

Prax podľa poslankyne ukázala, že bezplatné obedy pre deti z rodín žijúcich v hmotnej núdzi ich nemotivujú, aby chodili do školy. “Deti si často prídu len vyzdvihnúť bezplatný obed do školy, aj v dňoch, keď majú neospravedlnené vyučovacie hodiny,” napísala v dôvodovej správe.

V prípade, keď má dieťa v mesiaci, v ktorom dostáva bezplatnú stravu aspoň päť neospravedlnených vyučovacích hodín, poslankyňa navrhuje, aby v celom nasledujúcom mesiaci nemalo nárok na obedy zadarmo. “Týmto opatrením chceme motivovať deti a ich rodičov k dodržiavaniu povinnosti a dôslednému plneniu povinnej školskej dochádzky, a v prípade, ak sa niečo také nedeje, aby boli vyvodené adekvátne sankcie,” zdôvodnila poslankyňa.

http://www.hlavnespravy.sk/nrsr-l-nicholsonova-navrhuje-aby-deti-ktore-nechodia-do-skoly-prisli-o-obedy/46776/

 

„Toto, a ne jiný, je původ všech tyranů: když se poprvé objeví, tváří se jako ochránce.“ (Platón)

Microsoft chce sledovať ľudí v obývačkách

Autor: monitor | Publikováno: 12.11.2012 | Rubrika: OBČANSKÉ SVOBODY

Ilustrace

Microsoft získal patent na technológiu, ktorá bude prostredníctvom kamier nazerať do súkromia domácností. Cieľom je získať informácie o ich správaní. Patentová prihláška, ktorá bola podaná v apríli roku 2011, počíta s viacerými scenármi, ktoré možno zapojiť do obchodných procesov. Prvým je skombinovať údaje z kamier s DRM systémami pre ochranu autorských práv. Tie by mohli určovať nielen dobu, po ktorú je licencia pre sledovanie platná, ale aj vymedziť počet divákov. – více zde

http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/2334–em-microsoft-chce-sledovat-ludi-v-obyvackach-em-.aspx

 

Ruský ochranca mravnosti navrhuje po homosexuáloch, ďalší  návrh

21. august 2012, 16:30 1

Poslanec ruskej vládnej strany Jednotné Rusko Vitalij Milonov, dnes už preslávený iniciátor zákona proti propagácii homosexuality, pripravuje vo svojom petrohradskom kabinete ďalšie návrh.

Vitalij Milonov (vpravo), archívna snímka. Foto: Profimedia.sk

 Podľa informácie ruskej agentúry RBK chce nariadiť organizátorom všetkých koncertov, večierkov a ďalších spoločenských akcií, aby návštevníkov vopred varovali pred erotickými či násilnými scénami vo svojom programe. Potrebnú energiu do nových zákonodarných iniciatív Milonovovi dodal úspech v jeho ťažení proti americkej popovej hviezde Madonne, ktorá svojím nedávnym koncertom v Petrohrade dala príčinu k lavíne žalôb. Na miestne súdy už ich podľa ruských médií dorazilo cez 140, pričom mnohí zo sťažovateľov požadujú miliónové kompenzácie.

Rusko žaluje Madonnu za podporu homosexuálov

včera 22:30 0
 Ruský súd rozhodol, že existuje dostatok dôkazov na zažalovanie americkej speváčky Madonny za to, že na svojom augustovom koncerte v Petrohrade vyslovila podporu gejom a lesbičkám.

Madonna počas koncertu v Rusku. Foto: SITA

 Päťdesiatštyriročná speváčka vtedy publiku rozdala ružové náramky s  heslami proti homofóbii a fanúšikom a povedala, aby „bojovali za právo byť slobodní„.

Pokuta za homosexualitu

Jej slová boli reakciou na zákon, na základe ktorého v  Petrohrade hrozí vysoká pokuta každému, kto „verejne propaguje homosexualitu, bisexualitu a transsexuálnu identitu“.

Odškodné viac ako 8-miliónov eur

Ruskí odporcovia homosexuálov následne na Madonnu podali žalobu, pričom žiadali odškodné 333 miliónov rubľov (v prepočte približne 8,3 milióna eur).

Obraňujú svoje právo

Požadujeme, aby zaplatila za morálne škody, ktoré 9. augusta svojím konaním na  koncerte spôsobila obyvateľom Petrohradu. Musíme obraňovať naše právo na  normálny kultúrny život bez propagandy hodnôt a názorov, ktoré ruskej kultúre odporujú,“ vyhlásili vtedy protihomosexuálni aktivisti, ktorí sa pod žalobu podpísali. Petrohradský súd na pojednávaní, na ktorom sa speváčka nezúčastnila, túto žalobu schválil.

Autor: SITA

Vatikán stále nechce o sobášoch homosexuálov ani počuť

Vatikán v sobotu zdôraznil a zopakoval svoju opozíciu voči sobášu homosexuálov v denníku L’Osservatore Romano aj v rozhlasovej stanici Radio Vaticana.

Vatikán odmieta sobáše homosexuálov. (Na snímke pápež Benedikt XVI.) Foto: TASR

 Mediálna ofenzíva prichádza potom, čo iniciatívy na podporu sobášov osôb rovnakého pohlavia zaznamenali tento týždeň úspechy v Spojených štátoch i v Európe.

Článok na prvej stránke vatikánskeho denníka L’Osservatore Romano zdôraznil, že katolícka cirkev nikdy neprestane zdôrazňovať, že svadba môže byť len medzi mužom a ženou.

http://www.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/vatikan-stale-nechce-sobasoch-homosexualov-ani-pocut.html

Kamery sledujú už aj deti v škôlkach

Do šiestich rokov objektív deti veľmi neobmedzí, vraví psychologička. Oko kamery deti sníma iba v spoločných priestoroch a po súhlase rodičov.

Agentúrne spravodajstvo sme nahradili autorským článkom denníka SME.

BRATISLAVA. Aj keď ste v práci, môžete jedným okom sledovať svoje malé dieťa, núkajú rodičom viaceré materské školy. Kamery majú skôr súkromné škôlky.

V bratislavskom Novom Meste pribudne aj obecná škôlka, kde budú deti pod dohľadom techniky.

Na Pionierskej ulici neďaleko policajného prezídia zajtra otvárajú novú škôlku v opravenej budove. Rodičov budú na webe priebežne informovať, čo všetko cez deň zjedlo ich dieťa. Do konca roka chcú zapnúť aj kamery.

http://bratislava.sme.sk/c/6603348/kamery-sleduju-uz-aj-deti-v-skolkach.html