Brazília: Kostol Panny Márie pre 20 000 ľudí (a i.)

666

20 tisíc ľudí sa zmestí do kostola, čo otvorila Latin Grammy hviezda, kňaz Marcelo Rossi

Šesť rokov stavajú brazílsky megakostol Panny Márie

Slávny brazílsky kňaz Marcelo Rossi, známy spevák kresťanskej hudby, ktorý bol nominovaný na cenu Latin Grammy, v piatok slúžil v Sao Paule omšu pri príležitosti slávnostného otvorenia nového rímskokatolíckeho kostola Panny Márie, určeného po dokončení pre 20.000 ľudí.

Kostol stavajú už šesť rokov a jeho dokončenie si ešte vyžiada niekoľko ďalších rokov.

Kňaz Marcelo Rossi je hnacou silou megaprojektu. Okrem spievania je autorom kníh, ktoré sa v Brazílii stali bestselermi.

Novinám Folda de Sao Paulo povedal, že nový kostol nemá byť odpoveďou na rýchle šírenie evanjelických kostolov v Brazílii. Diecéza však súrne potrebovala väčšie priestory.

V Brazílii žije viac katolíkov ako v ktorejkoľvek inej krajine.

Zdroj: Associated Press

http://www.hlavnespravy.sk/slavny-brazilsky-knaz-marcelo-rossi-otvoril-novy-kostol-pre-20-000-ludi/44253/

Petícia proti „rušeniu“ kostolnými hodinami

Neobvyklá petice dorazila na sokolovskou radnici. Iniciátorka Lenka Stowasserová si stěžuje si na neustálé bimbání věžních hodin z kostela svatého Jakuba na Starém náměstí. Žena bydlí poblíž a rozčiluje ji, že kvůli hlasitému zvonu nemůže večer usnout.
 Narychlo tedy sehnala asi dvacet podpisů sousedů, kteří bydlí ve stejném vchodě. „V noci je vyzvánění zbytečné a obtěžující. Musí se to řešit,“ apeluje Stowasserová.Jenže zastupitelé, kterým se petice dostala na stůl, se jí vysmáli. Téma je vyloženě zaujalo, protože diskuse se protáhla na téměř půl hodiny. Mnozí si dělali z protestu legraci.Rudolf Macháček třeba navrhoval, aby město přeložilo železnici jinam, protože vlaky na kolejích duní. A jemu že vadí poblíž domu tenisové kurty a pinkání míčků. 

Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/petice-proti-zvonu-kostela-v-sokolove-dhn-/domaci.aspx?c=A121102_141750_vary-zpravy_slv

TRNAVA: Na novénu príde apoštolský nuncius i ostrihomský arcibiskup

Trnava 1. novembra (TASR) – Novéna – deväťdňový cirkevný sviatok na počesť Panny Márie Trnavskej sa v tomto roku ponesie v znamení myšlienky pápeža Benedikta XVI. Božia Matka, zverujeme ti tento Rok viery. Počas jej konania od 13. do 21. novembra bude ako vždy na hlavný oltár Baziliky sv. Mikuláša prenesený zázračný obraz Bohorodičky, ktorý zachránil Trnavu pred tragédiami.

Táto novéna dáva priestor na vysluhovanie hlavných večerných bohoslužieb zástupcom jednotlivých cirkevných rádov. Ako prvý v utorok 13. novembra to bude benediktín Vladimír Kasan, ktorý sa veriacim prihovorí na tému …aby sme doň vstúpili dvermi viery, o deň neskôr to bude františkán František Olbert s témou …aby sme pochopili hodnotu druhého Vatikánskeho koncilu. Ďalšiu kázeň …aby sme vedeli evanjelizovať, bude mať jezuita Jozef Kyselica, piarista Pavol Kollár bude hovoriť o tom, …aby sme vedeli evanjelizovať, salezián Štefan Turanský zase …aby sme vedeli pochopiť obsah viery a dominikán Gabriel Hunčaga … aby sme spoznávali Katechizmus katolíckej cirkvi. Tému … aby sme žili v službe viery, si vybral verbista Pavol Kruták, …aby sme ešte raz prešli dejinami našej viery, zase kapucín Norbert Pšenčík. Záver bude patriť administrátorovi trnavskej arcidiecézy Jánovi Oroschovi s témou …aby sme posilnili svedectvo lásky.

http://www.hlavnespravy.sk/trnava-na-novenu-pride-apostolsky-nuncius-i-ostrihomsky-arcibiskup/43850/

Francúzi vymierajú, no interrupciu preplatia každému. A na moslimov sa hnevajú, že ich počet narastá

 Príklon k socializmu zjavný. Interrupciu majú hradiť aj tí, čo s nimi nesúhlasia

Dolná komora francúzskeho parlamentu v piatok schválila zákon, na základe ktorého bude poisťovňa plne preplácať všetky interrupcie a neplnoleté osoby dostanú antikoncepciu zdarma.

Štátne zdravotné poistenie v súčasnosti zaručuje, že celá suma za umelé prerušenie tehotenstva je preplácaná len neplnoletým osobám a chudobným, pričom ostatným ženám sa prepláca do 80 percent nákladov za zákrok. A tieto výdavky môžu byť v niektorých prípadoch 450 eur, čo predstavuje jednu sedminu priemerného francúzskeho platu. Antikoncepcia sa prepláca čiastočne.

http://www.hlavnespravy.sk/francuzsko-zakonodarcovia-schvalili-preplacanie-nakladov-za-vsetky-interrupcie/41849/

Chemické analýzy z Nórska odhaľujú možné mechanizmy

Geoinžiniering zabíja rastlinstvo

Pôdohospodári v Nórsku postupne strácajú finančný dych. Leto 2011 bolo upršané, až tak daždivé, že sotvaktorý farmár dostal svoje seno pod strechu suché. Približne tretinu dobytka by bolo treba poraziť, ak by nebol dostatok peňazí na nákup krmiva zo zahraničia. A napriek tomu, celé dva mesiace chýbalo na regáloch supermarketov maslo, dovozy z Dánska boli predávané za vysoké ceny čierneho trhu.

Tento rok bolo veľmi dobré leto pre krajinu, ktorá produkuje prevažne seno na živočíšnu výrobu. Straty spôsobené dažďom boli zriedkavé. Od augusta však – čo sa týka sena – na mnohých statkoch napriek tomu niet čo zožať. Tráva rástla po prvom pokosení už iba pomaly, prípadne celkom prestala rásť. Ani so stromami niečo nebolo v poriadku: mnohé brezy zhodili svoje lístie už začiatkom septembra, čo sa môže stať – ale iba v suchších rokoch. A aj jasene prišli o svoje listy príliš skoro.

Ak to zasiahne jedného farmára, je to smola, ak sa tak však vodí mnohým, skôr či neskôr sa o tom začne hovoriť. Prvé chemické analýzy pochádzajú z augusta. Čo sa tiahlo ako červené vlákno všetkými laboratórnymi hodnotami – bez ohľadu na to, či bola analyzovaná dažďová voda, pôda alebo rastliny, boli anomálie v prípade hliníka, bária, stroncia a titánu. Prvky, ktoré sa (odhliadnuc od hliníka, viazaného v hlinitokremičitanoch) v pôde pôvodne vôbec nevyskytovali – čo možno preukázať, ak si porovnáme tieto hodnoty s analýzou pôdy nachádzajúcej sa pod starými zásobníkmi umiestnenými na koloch, ktoré pôdu chránia pred dažďom v niektorých prípadoch viac ako sto rokov.

http://www.auria.sk/blog/chemicke-analyzy-z-norska-odhaluju-mozne-mechanizmy-funkcie

SPOMAĽ…! TVOJ ŽIVOT JE LEN JEDEN