Lurdy: Nový uznaný zázrak – uzdravenie ochrnutej ženy

1463

 Lourdes, 14.10.2012 (kath.net/KNA) 015 282 – V Lurdoch uznali nový zázrak: nevysvetliteľné uzdravenie ochrnutej ženy po návšteve tohto francúzskeho pútnického miesta v r. 1965, Katolícka cirkev teraz oficiálne uznala ako zázrak. Ako informujú francúzske médiá z 12. októbra, taliansky biskup Alceste Catella z Diecézy Monferrato uzdravenie oficiálne potvrdil ako zázrak.

 

Ochrnutou bola saleziánka Luigina Traversová (na obr.) , z Diecézy Monferrato. Rehoľníčka narodená v r. 1934 trpela od r. 1962 veľkými bolesťami a ochrnutím ľavej nohy. Lekárske zásahy až po operáciu chrbtice zostali neúčinné. Na nosidlách sa rehoľníčka v r. 1965 zúčastnila púte do Lúrd a tam podľa správ zažila spontánne uzdravenie. Medzinárodná lekárska komisia v Lurdoch zaradila toto uzdravenie v novembri 2011 ako nevysvetliteľné. …

Rozhodnutie preveriť okolnosti jej uzdravenia bolo prijaté o rok neskôr členmi osobitnej komisie, ktorá veľmi detailne posudzuje jednotlivé uzdravenia na príhovor Lurdskej Panny Márie, kým niektoré z nich vyhlási za zázrak.

V prípade v súčasnosti 79-ročnej Traversovej boli potrebné tri stretnutia s členmi komisie: v roku 1966, 1984 a 2010, a okrem toho sa uskutočnilo aj viacero ďalších vyšetrení a testov, aby sa potvrdilo uzdravenie rehoľníčky prostredníctvom Božieho zázraku.

Medzinárodný lurdský lekársky výbor až 19. novembra 2011 Traversovej kauzu uzavrel s tým, že jej uzdravenie nemožno vysvetliť na základe žiadnych poznatkov súčasnej vedy. Necelý rok nato minulý štvrtok – 11. októbra, v deň, keď sa v katolíckej cirkvi začal Rok viery – ju biskup Catella preto mohol vyhlásiť za 68. človeka zázračne vyliečeného v Lurdoch.

Od roku 1884 v Lurdoch registrujú vyše 7000 prípadov náhleho uzdravenia, ale len 68 z nich uznala za zázračné aj cirkev. Posudzovanie každého prípadu trvá niekoľko rokov; ide o veľmi detailnú procedúru, keď sa každý prípad skúma nielen z lekárskeho, ale aj náboženského hľadiska. Spomedzi 68 zázračne uzdravených je 80 percent žien. Drvivá väčšina z nich sú Francúzi.

Rok čo rok cestuje niekoľko miliónov pútnikov do tohto najznámejšieho pútnického miesta sveta, medzi nimi desaťtisíce chorých, postihnutých. Stále znova tam dochádza k nevysvetliteľným uzdraveniam, ktoré skúma medzinárodná lekárska komisia. Doteraz sa malo v Lurdoch vyskytnúť už 30 000 uzdravení – 6000 z nich je dokumentovaných, 2000 sa považuje za   «medicínsky nevysvetliteľné». Počet uzdravení oficiálne uznaných Cirkvou teraz vzrástol na 68. –zg-