Deň anjela Fatimy – portugalský štátny sviatok

856

Sv. Michal je jedným z hlavných anjelov, ktorý je považovaný za ochrancu Božieho ľudu, cirkvi, za záchrancu duší veriacich z moci satana a je anjelom, ktorý sprevádza duše ľudí zo sveta pred Boží súd. V tento deň slávi sviatok aj sv. archanjel Gabriel a Rafael. Sv. Gabriel je patrónom pracovníkov v komunikačných technológiách a sv. Rafael je patrónom chorých, slepcov, pútnikov, cestujúcich, námorníkov, vysťahovalcov, lekárnikov, pokrývačov, baníkov, patrónom proti očným chorobám a moru.

ŠTÁTNY SVIATOK

29. september je  štátny sviatok a pôvodne bol sviatkom Anjela Portugalska. Názov sa neskôr zmenil na Anjela Fatimy, ale sviatkom bol už pred fatimskými udalosťami. Portugalský kráľ vyhlásil sviatok Sv. Michala, ochrancu Portugalska mnoho rokov predtým. Bol to tento anjel, ktorý pomohol prvému portugalskému kráľovi vyhnať Maurov, bol to tento anjel, ktorý sv.  Nunovi pomohol vyhnať Španielov. Anjel Fatimy sa zjavil deťom v júni, a s najväčšou pravdepodobnosťou v deň svojho sviatku. Pre Portugalcov je to väčší sviatok ako Vianoce či Veľká noc. Dnes sa všetko zatvára tak ako na Nový rok. Nastal čas ísť a vzdať česť Anjelovi Portugalska – Fatimy.

Ako sa Európska únia snaží vylúčiť z ústavy akúkoľvek zmienku o Bohu, ako silnie tlak na úplné oddelenie Cirkvi od štátu, Portugalsko zotrváva pevne na svojej láske k histórii, ktorá je históriou katolíckej cirkvi a zároveň Božej moci.

Ľudia neprichádzajú o niečo Pannu Máriu žiadať . Prichádzajú proste len tak. Vzdať česť Jej a Anjelovi Portugalska poďakovať za ochranu svojej krajiny pred vojnou, komunizmom i totálnym zánikom národa. V roku 1914 slobodomurári „sľubovali“, že do dvoch generácií tu Cirkev zanikne. Ale títo ľudia im odpovedali: „Nikdy nám nezoberiete našu vieru. Máme svätého Michala, ktorý nás chráni. Máme Pannu Máriu, ktorá sa za nás modlí. Nad týmito ľuďmi nemôžete vyhrať.“ To je moc ľudí, pretože ak by sa vláda pokúšala zrušiť tento sviatok, ľudia proste neprídu do práce.

Komunisti sa snažili prevziať vládu násilím v roku 1974, po Salazarovej smrti. Dokonca mali k dispozícii ruské jednotky, ktoré prileteli na lisabonské letisko. Priviezli tanky rovno pred dvere sídla vlády. Ale neozbrojení civilisti vzali nohy zo stolov a zarazili komunistickej armáde vstup do Lisabonu. Žena modliaca sa ruženec zabránila ruským lietadlám v pristátí a nakoniec pritom komunistickom pokuse o prevrat ani nikto nezomrel. „Portugalsko nikdy nestratí vieru.“ (Panna Mária vo Fatime)

 

NAJKRAJŠÍ DEŇ

Na trojhodinovej momši si 700 000 ľudí uctilo Pannu Máriu a Jej anjela. Keď niesli jej sochu z najvyššieho oltáru späť do Cova , tieto tisíce jej spievali a mávali farebnými čiapkami viac ako pol hodiny. V tom istom čase vypustili mnoho farebných balónov, ktoré plachtili nad budovami a vietor ich vzal do dediny detí a na miesto, kde sa im zjavil anjel.

Večer sme s vnukom pochodovali vo svetle hviezd z Cova na miesto, kde dal Archanjel Michal prijímanie trom deťom. Plamienky osvetľovali cestu, potom tancovali na nepočuteľnú hudbu okolo sôch Anjela a detí. Okolo môjho dedinského domu prechádzali tisíce detí späť domov v autobusoch a peši s radosťou z vedomia toho, že práve vzdali česť svojom dvom ochrancom. Panne Márii a Svätému Michalovi.

Richard S.