Medžugorie: Pozvanie k pokoju a mieru

1045

 

Milí priatelia, nedávno skončil 23. Festival mladých  (MLADIFEST)  v Medžugorí.  Tento veľkolepý sviatok mariánskej mládeže  monitorovala, tlmočila a  sprevádzala  aj pani Oľga Merkovičová (na obr.), ktorá žije so svojou rodinou v Medžugorí niekoľko desaťročí  a podieľa na službe slovenským, českým, maďarským, rumunským, libanonským a iným pútnikom.  

Poprosili sme ju o jej postrehy z tohtoročného festivalu, ktorý je z roka na rok medzi mládežou celého sveta čoraz populárnejší:  

MAGNIFICAT SLOVAKIA:  Akými zmenami prešiel Festival mladých v Medžugorí za tých 23 rokov?

Oľga MERKOVIČOVÁ :   „Festival mladých prešiel za tých 23 rokov veľkými zmenami, nielen v počte zúčastnených ale aj obsahom programu.

 Myšlienka ohľadom modlitebného stretnutia mladých sa zrodila v srdci jedného mladého pútnika z Anglicka na konci Mariánskeho roku 1988, ktorý sa s tým zveril pátrovi Slavkovi Barbarićovi a on podporil túto myšlienku a začal organizovať a viesť Festivaly mladých až do svojej smrti 24. novembra 2000. Po dlhých rozhovoroch sa úspešne uskutočnilo prvé stretnutie. Prednášky pre mladých mali hercegovinskí františkáni. Modlitebné stretnutie sa konalo vo veľkom zelenom stane a v lesíku neďaleko kostola v Medžugorí, na kopci zjavenia, na Križevaci a po niekoľkohodinovej Adorácii pokračovalo po večerných bohoslužbách v kostole. Spevy viedol talentovaný mladý kňaz z Írska Liam Lotan. Keď sa slávnostne skončil tento festival, rozhodli sa pokračovať s modlitebnými festivalmi. Takto prišlo k II. modlitebnému stretnutiu. Toto bolo už lepšie pripravené a s bohatším programom.

Tak ako sa šíril hlas o Medžugorí tak sa šírila aj správa o Festivale. Ukázalo sa, že je mocným pozvaním na pokoj a mier, a ľudia s nadšením prijímali pozvanie. Festival tiež ukázal, že mladí ľudia vnímajú aj to, že sa tu nehovorí o nejakom ľahkom pokoji, ale o pokoji ktorý jedine Boh môže dať tým, ktorí sa mu otvoria celým svojím srdcom. Táto skúsenosť mala ozvenu, ktorej echo podporované hromadnými oznamovacími prostriedkami, počuť aj dnes.

Po prvýkrát, na tohoročnom 23. Medzinárodnom modlitebnom Festivale (Mladifest) v Medjugorí sa s mladými zo 70-tich krajín sveta zúčastnila aj skupina mladých z Ruandy.“

 

MAGNIFICAT SLOVAKIA: Ako ty vnímaš toto stretnutie a aký najväčší zážitok sa ti s ním spája?

Oľga MERKOVIČOVÁ :  Mladifest je neopísateľne krásnym duchovným stretnutím mladých z celého sveta, sú to veľké duchovné cvičenia kde sa mladí spolu modlia a svojou prítomnosťou ukazujú mladú tvár dnešnej Cirkvi, ktorá je živá.“

Je krásne a príjemné spolu s tisíckami mladých v modlitbe vidieť a cítiť krásu života a Stvoriteľa, ktorý je veľmi dobrý a štedrý.

MAGNIFICAT SLOVAKIA:  Ako dokáže toľko ľudí spolu žiť na jednom mieste celý týždeň?

Oľga MERKOVIČOVÁ :  Je to neuveriteľné, ale bez problémov a konfliktov bolo vyše 40-tisíc mladých celý týždeň a každý deň spojených v modlitbe, piesni a láske s Bohom a Matkou Máriou.Je to Božie dielo ktoré prináša veľké plody, samozrejme ak sa človek odovzdá do Božej vôli a spolupracuje s Ním.“

MAGNIFICAT SLOVAKIA: Aký program pripravili tento rok usporiadatelia pre mládež z celého sveta?

Oľga MERKOVIČOVÁ :  Program bol veľmi bohatý na modlitby, prednášky, svedectvá života kde človek vidí skutočný zásah Boží, každodenné Adorácie, sväté omše ktoré trvali aj 2-2,5 hodiny…atmosfôra ktorú treba len zažiť.Niektoré svedectvá rada preložím a pošlem redakcii M ROSY, aby mohli povzbudiť aj tých ktorí nemali možnosť zúčastniť sa Mladifestu.“

 

MAGNIFICAT SLOVAKIA: Hovorí Panna Mária v Medžugorí špeciálne aj ku mládeži?

Oľga MERKOVIČOVÁ :  Panna Mária dáva posolstvá celému svetu a všetkým svojim deťom bez rozdielu na národnosť, vek, postavenie…a prosí o zakladanie modlitebných skupín.Samozrejme mladí tu cítia pozvanie Kráľovnej Pokoja, ktorá ich inšpiruje k aktivite v modlitbe a nasledovaní Krista, aby niesli Jeho dobrú zvesť a lásku do dnešného sveta v ktorom to v dnešnej dobe chýba. A mládež je budúcnosťou nielen sveta, ale hlavne Cirkvi ktorá vďaka mladým a takýmto modlitebným akciám je stále viac živá.“

MAGNIFICAT SLOVAKIA: V čom ty vidíš najväčšie ťažkosti dnešnej mládeže?

Oľga MERKOVIČOVÁ : Dnešná mládež hľadá a potrebuje inšpiráciu pre zmysel života. Technika, počítače, internet, médiá…chcú zmanipulovať hlavne mládež, ale ja si myslím že mladých to prestane baviť a verím, že sa mladým ľuďom otvoria oči srdca, pretože telesné oči vidia len klamstvo sveta a vrátia sa k pravým hodnotám života, verím že sa vrátia k Bohu pretože bez neho život naozaj nemá zmysel. A v Bohu je všetko…“

MAGNIFICAT SLOVAKIA: Ako vnímaš pôsobenie pobytu v Medžugorí na mládež a pútnikov celkovo? Vieš uviesť konkrétne príklady?

Oľga MERKOVIČOVÁ :  Medžugorie veľmi dobre pôsobí nielen na mládež, ale aj na všetkých ľudí, zo všetkých spoločenských vrstiev. Pretože tu sa hovorí pravda, tu sa spoznáva zmysel života a hodnoty ktoré nemajú s materiálnym svetom nič spoločné, preto sem ľudia prichádzajú v stále väčšom počte, lebo Boh nie je politik ktorý len sľubuje, ale On nám ešte denne posiela svoju Matku Máriu. Ona-Kráľovná Pokoja je Jeho Veľvyslankyňou lásky, dobroty a pravého pokoja. A pravý a jediný pokoj je jedine v Bohu. Pre ľudí v dnešnom svete je toto skutočný nedostatok, pretože iba to sa nedá kúpiť za peniaze, iba to je možné získať len obrátením a návratom k nášmu Stvoriteľovi.“

 **********************************************************************************

Dostali sme aj jeden email  od našich pútnikov, ktorí sa zúčastnili púte na tohtoročný Festival mládeže 

Pútnici v Medžugorií   

Koncom juna tohto roku uskutocnila grecko-katolicka farnost Kosice-Nad jazerom put do Medzugoria.Okrem grecko-katolikov sa zucastnili aj rimskokatolicki veriaci z Prievidze,okolia Kosic,Presova,Brusnice-okr.Stropkov a Kysaku.
Pozvanie organizatorky pute Marty Prihodovej prijal  o. Pavol Mihajlo z grecko-katolickej farnosti Kosice-Stare mesto. Putnikov potesilo,ze boli v Medzugori prave na den vyrocia zjavenia

Panny Marie.Pod duchovnym vedenim o.Pavla sme zvladli Horu zjavenia na Podbrde,ako aj krizovu cestu na Krizevac.

Podakovanie putnikov patri aj za jeho kazdodenne sv.liturgie a povzbudive kazne,konane  v Kaplnke zjavenia.Aj cas straveny v autobuse sme vyuzili na modlitby ruzenca pod duchovnym vedenim o.Pavla.
Medzi putnikmi boli taki veriaci,ktori boli v Medzugori prvykrat,ich tuzbou je sa znova vratit na tie miesta.Volaniu Panny Marie sa neda odolat.

Zazitky z pute ako modlitby sv. ruzenca, stretnutie s vizionarmi,ucast na sv.omsiach,modlitbach za uzdravenie tela i duse a adoracii pred Najsvätejsou Sviatostou Oltarnou zanechali v srdciach putnikov nezabudnutelne dojmy.Navsteva putnikov v komunite Cenacolo bola tiez prilezitostou oboznamit sa so zivotom tych,ktori sa dostali do problemov v zivote a tu hladaju pomoc zo zavislosti.
Podakovanie putnikov patri aj Marte Prihodovej,ktora ma s organizovanim pute do Medzugoria dlhorocne skusenosti a zvladla to  organizacne k spokojnosti vsetkych.

S Panom Bohom
  Maria Tomasova

P.s.Posielam aj jeden zaber putnikov pred Kaplnkou zjavenia(o.Pavol Mihajlo je na zabere treti sprava s manzelkou.