Kňaza zavraždil krížom

360

13.12.2010, Quito, (na obr.) Equador (Agenzia Fides, magnificat.sk) – Volal sa o.  Miroslaw Karczewski a bol  45-ročným kňazom OFM. 6.12.2010 bol zavraždený na fare vo farnosti sv. Antona Paduánskeho v  Santo Domingo de Los Colorados, Ekvádor, 300 km severne od Quita. Kňaz poľského pôvodu tu pracoval 5 rokov. Podľa informácií agentúry Fides mal kňaz o siedmej ráno slúžiť svätú omšu, ale v kostole sa neobjavil. O. Juan Luna, provinciál františkánov v Ekvádore uviedol, že kňaz mal dorezané hrdlo a iné časti tela, čo svedčí o jeho zápase s vrahom. Zdá sa, že kňaz bol na fare sám a otvoril dvere útočníkovi. Ten ho následne zabil veľkým krížom, ukradol mobil a počítač. Polícia uviedla, že kňaz bol obeťou útoku už pred rokom a kriminálnici sa mu vyhrážali, že ho zabijú, ak ich oznámi polícii.

O. Miroslav patril do provincie sv. Maximiliana Kolbeho , Gdaňsk. Narodil sa v roku 1965 v Polczyn Zdróji, vysvätený bol v roku 1993 v Koszaline. Dva roky pracoval v konvente v. Maximiliana v Gdynii, do Ekvádoru odišiel v roku 1995.

Zastrelili jezuitu

13.12.2010, Kinhasa (na obr), Kongo (EWTN.News, magnificat.sk) – Nicolas Eklou Komla, jezuitský seminarista z afrického Toga bol 5.12.2010 zavraždený v Kongu. Komla bol zastrelený na ulici, keď išiel s ďalšími seminaristami zo stretnutia na Škole sv.  Pierre Canisiusa v hlavnom meste Kinshasa. Seminaristi boli na ceste domov, keď k nim pristúpili maskovaní muži. Potom jeden z nich vystrelil na skupinu, pričom zahynul E. Komla. Irish Jesuit News informoval, že ide o štvrtého jezuitu zabitého počas 4 rokov v tomto regióne.

Seminarista sa narodil 4. júna 1985 v Togu, do Spoločnosti Ježišovej vstúpil 7.10.2008. Do Konga sa presťahoval pred dvoma mesiacmi kvôli štúdiu filozofie.