TV (repríza): STALIN, resp. čo to zase na nás hrajú?

393

Stalin prišiel v predstihu

V SNG pripravili výstavu Prerušená pieseň – Umenie socialistického realizmu 1948–1956.

Stalin bol v predstihu. Už odvčera obeda stojí pred vchodom do Esterházyho paláca Slovenskej národnej galérie a nič netušiac pozýva na výstavu Prerušená pieseň, ktorej vernisáž je dnes večer o šiestej. Starí Bratislavčania sa pamätajú, ako si táto štyriapolmetrová bronzová socha z obrovského podstavca niekoľko rokov obzerala „svoje“ námestie – Stalinovo, dnes Námestie SNP.

Čítajte viac: http://kultura.sme.sk/c/6436671/stalin-prisiel-v-predstihu.html#ixzz1z7vmVGFX

*********************************************************************************

Opäť tu máme novinku. Po akože „núdzových vysielaniach“  (nemajú čo dať do placu)  TA3  „z archívu“  – resp. vyhrabovaní kadejakých socialistických a buditeľských šotov – tu máme ex post samého veľkého „báťušku“ Stalina.  Vraj umenie socialistického realizmu. 

Pozeral som za komunizmu  socialistickú televíziu, ale dnes – zaujímavé – v archíve zostali asi len záznamy z plánovania päťročníc. Pridobre si pamätám na kvalitné veci – spomeniem len niekoľko – inscenáciu Cesta na juh alebo inscenáciu drámy Honoré d´Balzaca  Šagrénova koža a mnoho iných – ktoré dnes neuvidíte ani keby ste sa „pos…li“.  Naposledy som úporne hľadal geniálny film Grigorija Kozinceva  Kráľ Lear (Wiliam Shakesperae), film, ktorý považujem za jeden z  najlepších, aký som kedy videl.   Nenájdete ho nikde ani “ s lampou za bieleho dňa…“

Za to v celej svojej sláve tu stojí „báťuška Stalin“. Čo nám to tu zasa podsúvajú?  Aké „socialistické umenie“?  Umelcov? Mená, ktoré sa „predali“ vrahom, a talenty, ktoré pochopili, že budú môcť tvoriť, keď sa z ich stanú komunisti, veď zárobok je treba? Umelcov, ktorí sa uživili a uživia v každom režime, lebo je im cudzia chrbtová kosť? Alebo chcú nám tu nabulíkať  – že „tá doba predsa len nebola taká zlá“?    Čo to má znamenať?

Aby náhodou neurobili z „báťušku Stalina“  nejakého dobráka od kosti, ktorého celý ruský národ zbožňoval a ktorý si zaslúži našu pozornosť, tak teda reprízujeme film STALIN režiséra  Ivana Passera – (tiež sa s týmto menom stretnete, len keď ho vyhrabete na wikipédii), ktorý nám podáva obraz diktátora, aký nám môže hroziť kedykoľvek, a najmä v tejto dobe. Ak si ľudstvo nedá pozor…    Anton Selecký