Aktuálne: Biskupi u premiéra vlády SR Roberta Fica a i.

280

 

Farár zomrel pri záchrane sochy Panny Márie

Miláno, 30.5.2012 (kath.net) 015 191 – Pri pokuse priniesť sochu Panny Márie zo svojho od zemetrasenia zrúteného kostola do bezpečia, zomrel taliansky farár Ivan Martini. Informujú o tom noviny „Corriere della Sera“.

Don Ivan prišiel spolu s hasičmi k svojmu prvým zemetrasením 20. mája poškodenému farskému Kostolu sv. Kataríny v meste Rovereto, zostal však pozadu, aby zachránil malú sošku. Pri náhlom ďalšom dotrase sa však na farára zrútila drevená klada.

Farár je doteraz jedinou istou obeťou v Roverete, meste s takmer 40 000 obyvateľmi. Malú sošku si mnohí veriaci mesta zvlášť uctievali a Rovereto teraz smúti za svojím angažovaným duchovným pastierom. –zg-

Ako hinduistický kňaz a 300 iných našli cestu k Ježišovi

Film o Ježišovi videlo už 6 miliárd ľudí v 1100 jazykoch.

Najmenej 200 miliónov sa stalo kresťanmi.

Orlando, 30.5.2012 (kath.net/idea) 015 190 – Mimoriadne obrátenie k Ježišovi zažil hinduistický kňaz v južnej Ázii. Film o Ježišovi ho priviedol k tomu, že sa vzdal krvavého obetovania zvierat.

Ako informoval „Projekt filmu o Ježišovi“ v Orlande, (štát Florida, USA) hinduistický kňaz Tanath pôsobil v dvoch chrámoch v obci so 4500 obyvateľmi v južnej Ázii. Privádzal ľudí ku klaňaniu sa „bohyni smrti“, ktorá pila krv obetovaných zvierat. Na sviatky obetoval Tanath 100 kôz za hriechy ľudstva. No tieto obete v ňom vždy zanechali duchovnú prázdnotu.

Minulý rok filmový tím tam predvádzal film o Ježišovi – doslovné sfilmovanie Evanjelia sv. Lukáša. Na predstavenie prišiel aj Tanath. Pritom pochopil, že Ježiš svojou smrťou na kríži priniesol definitívnu a jedinú Bohom akceptovanú obetu. On bol prvý, kto prišiel dopredu a oznámil svoje obrátenie na vieru v Krista. A za ním nasledovali ďalší! Medzitým chodí na bohoslužby v tamojšej farnosti už 300 dedinčanov.

Najsledovanejší film

Tento film o Ježišovi je najsledovanejším filmom sveta. Pozrelo si ho už šesť miliárd ľudí vo viac ako 1100 jazykoch. Najmenej 200 miliónov podľa údajov členov „Projektu filmu o Ježišovi“ sa stalo kresťanmi.

Film natočili v r. 1979 na pôvodných miestach v Izraeli a najprv ho produkovali Warner Brothers. Neskôr ho prevzalo medzinárodné misijné dielo „Campus for Christ“ (Orlando). V Európe film šíri napríklad nemecká vetva misijného diela so sídlom v Gießene (Stredné Hessensko). –zg-

Nemecko: Z pastora katolícky kňaz

Hamburg, 30.5.2012 (kath.net/idea) 015 189 – Bývalý evanjelický pastor sa stal katolíckym kňazom. Hansa Janßena (55) dňa 26. mája v Hamburgu arcibiskup Werner Thissen uviedol do jeho nového úradu.

Janßen bol 20 rokov pastorom v Brémach a vo východnom Frízsku. Pred 4 rokmi kvôli rozdielnemu chápaniu Eucharistie aj s manželkou prestúpili do Katolíckej cirkvi. Hannoverská krajinská cirkev mu dala ponajprv dovolenku a potom ho prepustila. Janßen je otcom 4 detí a s mimoriadnym pápežským povolením je zbavený povinnosti celibátu. V júni prevezme farnosť v Bad Oldesloe pri Hamburgu. –zg-

Predstavitelia KBS u predsedu vlády SR

 Bratislava, 29.5.2012 (TK KBS) – O aktuálnom vývoji v slovenskej spoločnosti, návrhoch konsolidácie verejných financií a ďalších témach spolu  diskutovali 29. mája predstavitelia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) s predsedom vlády SR Róbertom Ficom.

KBS na stretnutí zastupovali jejpredseda Mons. Stanislav Zvolenský, podpredsedaMons. Viliam Judák,košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober, prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak, ordinárMons. František Rábek ahovorca KBS Jozef Kováčik.

Arcibiskup Zvolenský po stretnutí novinárom povedal, že premiér ich informoval o návrhu zamestnávateľov, ktorí navrhli znížiť počet štátnych sviatkov na Slovensku. Zástupcovia KBS predniesli argumenty, ktoré mali dokumentovať, aké dôležité sú sviatky pre život spoločnosti.

„Chápeme ich ako duchovné korene jestvovania našej spoločnosti, ako veľkú príležitosť aj motivácie ľudí, ktorí cez voľné dni získavajú duchovné sily, aby mohli znášať ťažkosti, ktoré ich potom v každodennom živote stretajú,“ povedal Zvolenský.

„Katolícka cirkev vníma takéto sviatky ako nielen ako deň voľna, ale ako deň, kedy by ľudia mali napĺňať určité hodnoty. Cirkev je presvedčená, že má veľký význam zachovať súčasný počet štátnych cirkevných sviatkov.“

Rozhodnutie o prípadnom zrušení nejakého sviatku podľa premiéra ešte nepadlo. Povedal tiež, že vláda si overuje aj vzťah vnútroštátneho práva a Základnej zmluvy medzi SR a Svätou Stolicou, podľa ktorej Vatikán v čase jej podpísania zmluvne akceptoval tie sviatky, ktoré boli vtedy dňami pracovného pokoja.

Predstavitelia KBS sa a premiérom nevyhli ani debate na tému zmeny financovania cirkví, o ktorej diskutovali predstavitelia cirkví a náboženských spoločenstvá naposledy s bývalým ministrom kultúry SR Danielom Krajcerom. Ministerstvo kultúry pod jeho vedením vtedy navrhlo, aby sa cirkvi a náboženské spoločenstvá v budúcnosti financovali prostredníctvom tzv. asignačného modelu.

„Na záver svojej služby minister predložil návrh, ktorý sme, žiaľ, museli vyhodnotiť ako neprijateľný,“ povedal o návrhu arcibiskup Zvolenský.

V súvislosti so zmenami financovania sa na rokovaní zástupcovia KBS s premiérom dohodli, že v mene biskupskej konferencie podajú sumárnu informáciu o tom, v akom stave skončili posledné rokovania o financovaní s bývalým ministrom Krajcerom. Termín, dokedy má KBS správu vypracovať, podľa arcibiskupa Zvolenského stanovený nebol, podľa jeho slov ju vypracujú v „reálnom čase“.

„V základnej zmluve medzi SR a Svätou stolicou existuje požiadavka uzavrieť samostatnú parciálnu zmluvu na túto tému,“ uviedol arcibiskup Zvolenský. -jk- / -zg- 

Foto:

http://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20120529032

Zemetrasenie cestu pápeža  do Milána neovplyvní

 

Vatikán, 29.5.2012 (kath.net/KNA) 015 188 – Séria zemetrsení v severnom Taliansku zrejme neovplyvní cestu pápeža na Svetové stretnutie rodín v Miláne cez víkend. „V súčasnosti nemám nijaké informácie o zmene programu,“ ako povedal hovorca Vatikánu páter Federico Lombardi v utorok.

„Situácia je veľmi «vážna a bolestná», doteraz však sa zdá, že „Miláno zemetrasením postihnuté nie je. Pokiaľ nebudú nové inštrukcie, platí program v jeho súčasnej forme.“

Pri najnovšom vážnom zemetrasení v oblasti Modeny v severotalianskom regióne Emilia-Romagna prišlo v utorok o život najmenej 12 ľudí. Benedikt XVI. plánuje od piatku do nedele cestu na VII. Svetové stretnutie rodín, ktoré sa začalo v utorok v Miláne.

Po príchode v piatok popoludní Benedikt XVI. sa stretne s obyvateľstvom pred milánskym dómom. Potom sa bude konať koncert s dirigentom Danielom  Barenboimom v Teatro alla Scala. V sobotu sa Benedikt XVI. v dóme pomodlí s kňazmi a rehoľníkmi. Potom sa stretne na štadióne s mužstvami prvej futbalovej ligy AC a Inter Miláno ako aj s deťmi a mládežou, ktorí sa pripravujú na birmovku. Popoludní sa v arcibiskupskom paláci stretne s politikmi. Po záverečnej svätej omši v nedeľu je Svätý Otec ešte pozvaný na spoločný obed s kardinálmi a biskupmi ako aj šiestimi rodinami. –zg-

Lombardi: Pápež a kúria zažívajú ťažkú skúšku

 Vatikán, 29.5.2012 (RV) 015 187 – Vo Vatikáne sa uskutočnila tlačová konferencia s riaditeľom Tlačového strediska Svätej stolice, pátrom Federicom Lombardim, ktorý odpovedal na otázky novinárov súvisiace so šírením dôverných vatikánskych dokumentov.

V úvode páter Lombardi však zopakoval znepokojenie Cirkvi nad dramatickými udalosťami v Sýrii, ako aj nad novým zemetrasením, ktoré 29. mája zasiahlo taliansku provinciu Modena. Napriek nemu však aktuálny program nadchádzajúcej cesty pápeža do Milána pri príležitosti 7. svetového stretnutia rodín ostáva bezo zmeny.

V súvislosti s udalosťami týkajúcimi sa vatikánskych dokumentov odcudzených pápežovým majordómom Paolom Gabrielem, Lombardi pripomenul, že Benedikt XVI. pozorne sleduje incident, ktorý ho hlboko zasiahol. Potvrdil ochotu Gabrieleho spolupracovať s vatikánskou magistratúrou, ale poprel, že by medzi materiálmi nájdenými v dome obvineného bol aj nejaký pripravený na odoslanie konkrétnemu príjemcovi. Rovnako poprel správy o výsluchu piatich kardinálov. Pápež a kúria, uzavrel Lombardi, zažívajú ťažkú skúšku, ale čelia jej v duchu viery a pravdy. – mf –