Aktuálne: Medžugorie vo Višňovom

1880

 

MAGNIFICAT SLOVAKIA (Mária Víziková) Dňa 12. mája 2012 sa uskutočnilo Druhé celoslovenské stretnutie modlitbových skupín v Duchu posolstiev Panny Márie z Medžugoria v kostole Svätého Mikuláša (na obr.) vo Višňovom pri Žiline.

Stretnutie zorganizovala Marta Uchalová z Inštitútu Nepoškvrneného Srdca Panny Márie z Košíc, so spoluúčasťou duchovenstva zo Žiliny,  miestnym kňazom Dr. Jozefom Baginom, súdnym vikárom, a s požehnaním biskupa Mons. Doc. ThDr. Tomáša Galisa.  Prítomné bolo spoločenstvo z Medžugoria – františkán Marinko Šakota, Terézia Gažiová , Valentyna Pavsyuková a dominikán P. Humbert Virdzek,  mariánski ctitelia  a mnoho ochotných organizátorov a kňazov.

Stretnutie otvoril vdp. Peter Holbička ThLic. (na obr.) zo Žiliny. Privítal všetkých prítomných, zoznámil pútnikov s programom dňa a odovzdal slovo miestnemu kňazovi Dr. Jozefom Baginovi, ktorý sa k prítomným prihovoril m.i. slovami :

Toto stretnutie sme nazvali Medžugorie vo Višňovom, je to také duchovné spojenie s Božou Matkou v Medžugorí. Chcem privítať všetkých účastníkov z Medžugoria a aj našich kňazov a organizátorov. Nech Duch Svätý vedie toto stretnutie.

Nasledovali prednášky, modlitby sv. ruženca a ruženca Božieho Milosrdenstva, ktorú sa modlili mládežníci, manželia a kňazi. Rozjímanie k sv. ružencom viedol Marinka Šakota  prekladala  Terézia Gažiová,  na záver modlitby sv. ruženca sa miestny kňaz Dr. Jozef Bagin modlil loretánske litánie. Počas obednej prestávky cca 3 hod bola vystavená Eucharistia k tichej adorácii, na záver ktorej všetkým bolo udelené Eucharistické požehnanie.

Láska je liek

Nasledovala prednáška Marinka Šakotu (na obr.) z ktorej vyberáme:Naučte sa ďakovať, ďakovať za všetko, ďakuj za rodinu, manžela, manželku, deti za prežitý deň za všetko bez očakávania vďaky od iných. Staň sa slobodným. Keď budeš ďakovať, budeš vytvárať okolo seba dobre ovzdušie a v takomto ovzduší sa môže dobre žiť. My chceme dobre žiť, chceme mať vo svojom srdci

pokoj, chceme byť šťastní. Len jedna cesta k vedie k pokoju –  je to cesta modlitby, cesta sv. omše, sv. spovede, cesta žitia posolstiev Panny Márie, cesta evanjelia a adorácii. Skúste kráčať takouto cestou, musíte to skúsiť, aby ste mali skúsenosť s modlitbou, skúsenosť s Bohom a Pannou Máriou. Musíte zakúsiť Boha, jeho milosť v ňom je nádej, sila, pokoj.

Ďalším dôležitým rozhodnutím je prijať seba takého aký si a nechať v sebe odumrieť seba samého, svoje ego a prosiť Boha, aby si dokázal odpustiť tým, čo Tebe ublížili a prosiť Boha, aby Ti odpustil to, ak Ty si niekomu ublížil vedome aj nevedome. Naučte sa prosiť o túto milosť. Toto je budovanie lásky vo Vašich rodinách. Láska je liek, nenávisť je choroba, modli sa za lásku.  Nech ťa láska uzdravuje.

Sv. omšu celebroval Dr. Jozef Bagin.  Vdp.  Marinko Šakota nadviazal v kázni na uvedenú prednášku. Zdôraznil odpustenie a dôležitosť odpustenia, ako aj vedieť prijať vo svojej rodine ťažké životné situácie.

Vedieť prijať nepríjemného človeka, teda vedieť prijať kríž. Naučiť sa povedať áno, ako to povedala Panna Mária. Povedať áno bez výhrad. Prijať Božiu vôľu. Bez prijatia kríža nie je pokoj v srdci. Ak prijmeš kríž, vtedy sa udeje v Tvojom živote premena.

 

Fatimské zasvätenie

Popoludní nasledovala prednáška od P. Humberta Virdzeka  (na obr.) o Fatime.

Panna Mária sa v roku 1917 zjavila trom deťom, predpovedala ťažké udalosti pre Cirkev aj pre celé ľudstvo, ale ukázala aj čo treba robiť, aby sme týmto udalostiam zabránili. Veľmi dôležitým bodom celého fatimského posolstva je zasvätenie sa Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.  Aj naďalej vidíme jej zásahy do dejín sveta a Cirkvi a presviedčame sa, o pravdivosti odkazu Fatimy. Boh ju posiela aj v týchto ťažkých časoch, aby nám ukazovala cestu ku Kristovi.

V boji so zlom a hriechom nám Panna Mária ponúka účinný liek – jej Nepoškvrnené Srdce. Potom nasledovala  Modlitba zasvätenia: Mária, Matka moja. Zasväcujem seba a všetkých členov našich rodín Tvojmu nepoškvrnenému Srdcu. V živote a smrti, aby ma chránilo od každej záhuby duše i tela. Viem, Matka Božia, že tí, ktorých ochraňuješ sú v bezpečí a preto sa odovzdávam Tvojmu srdcu s úplnou dôverou pre čas i pre večnosť. Amen.

Skúsenosť s Ježišom

Svedectvo Valentyny Pavsyukovej (Ukrajina)

Pochádzam z Ukrajiny.  Nebola som veriaca a ani moji  rodičia neboli veriaci. Rozviedli sa a vyrastala som s matkou. Žila som  konzumným spôsobom života, užívala som si mladosť.  Raz mi matka povedala, že kúpila los a vyhrala lotériu –  bola to letenka do USA na pobyt. V tom čase som bola zaľúbená.  Veľmi  sa mi to nehodilo. Ešte ma čakali 2 roky školy, tak mi matka povedala, aby som dokončila školu a potom uvidím.

Po tých dvoch rokoch  som sa rozhodla. Odišla som do USA.   Anglicky som nevedela.  Skončila som v malom mestečku a tiež vo vzťahu dosť starého chlapa. Všetko toto na mňa pôsobilo dosť depresívne a ja som pocítila, že musím so svojim životom niečo urobiť . Jedného dňa som dostala do rúk a Bibliu a začala som ju čítať.  Vtedy som ešte fajčila a keď som čítala o Ježišovi,  tak som mu povedala, že ja nechcem fajčiť a ono sa niečo so mnou stalo.  Prestala som fajčiť.  To bola prvá skúsenosť s Ježišom. Keď som zistila, že to funguje –  túžila som poznať viac a viac a túžila som sa naučiť modliť a spoznať Pannu Máriu.

 A  tak som prišla aj do Medžugoria. Tam sa stala som mnou úplná premena, tam som prijala úlohu evanjelizácie na Ukrajine a tam mi Panna Mária povedala, aby som jej privádzala z Ukrajiny lekárov.  Zo začiatku to bolo ťažké.  Ale potom šiel autobus za autobusom, a dochádzalo k premene  ľudí, ktorí tam prichádzali. Panna Mária má svoje spôsoby pôsobenia na ľudí,  a na ich obrátenie.

                                                                  Modliť sa a slúžiť

Terézia Gažiová (na obr.) nás informovala o

Modlitbových skupinách a  o modlitbách, ktoré sú dôležité.

Panna Mária si želá, aby sme rozširovali vieru a žili ju doma v rodinách. Dôležité je čítať Sväté písmo, spovedať sa, odpúšťať, chodiť k sv. spovedi na sv. omše a spoločne sa modliť.

Vytvorte v rodinách modlitbové skupiny, aj  medzi priateľmi a modlite sa  srdcom sv. ruženec. Keď sa modlíte, ste blízko Ježiša.

Modlitbová skupina znamená byť ako Mária,  modliť sa a slúžiť. Modlite sa na úmysly Panny Márie.

 

 

                                                             Chráňme si pastierov

Marta Uchalová  (na obr.)  informovala o modlitbových skupinách za kňazov.

Modlitba za kňazov je obeta za nich je potrebné, aby sa vytvorili 7 členné skupinky za jedného kňaza a všetko za celý deň (modlitby, utrpenie, sv. omšu, pôst a pod. ) jeden člen obetuje za neho.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na druhý deň ďalší zo skupiny, a takto sa za vášho kňaza modlíte a obetujete neustále.  „Ak sa takto budeme modliť za svojich kňazov, budeme mať svätých kňazov, a aj my budeme svätí –    povedala Marta Uchalová a dodala:

Chráňte si svojich pastierov, modlite sa aj za kňazov, ktorí odišli z kňazstva, aj kňazi majú slabosti, a s láskou sa za nich modlite.

 

 Návrat viery do rodín

Marta Matušová,  Prešov (na obr.)

Pre mňa stretnutie s Pannou Máriou je veľkým povzbudením. Vlani som bola na prvom stretnutí v Žiline a veľmi ma to oslovilo. Načerpám na takýchto miestach silu a upevnenie vo viere . Vždy ja za čo prosiť Pána Boha a Pannu Máriu. Staršie deti žijú v cudzine a tam sa viera v Boha moc nepraktizuje a ja prosím za ne, aby sa neodklonili od Boha, v rodine s tými mladšími deťmi sa modlíme a aj chodíme na Bohoslužby, upevňuje sa tak náš vzťah a spolužitie, lebo doba je ťažká. Ľudia dávajú vo svojom živote na prvé miesto materiálne veci, Boha odsúvajú a preto aj to je jeden z úmyslov môjho putovania návrat viery v Boha do všetkých rodín.

                                        Najväčší dar

Stanislav Ondreját,  Nová Dubnica (dôchodca)

K tejto úcte k  Panne Márii a k Bohu ma viedli moji rodičia v rodine, keď som bol mladý chcel som byť kňazom, ale nedostal som sa. Viera v Boha mi zostala, aj keď som prijal stav manželský. Moja rodina je kresťanská, žijeme evanjelium a aj Posolstvá Panny Márie. V dnešných ťažkých časoch je najdôležitejšia modlitba,  máme tri dcéry, ktoré sú veriace a vedia, aké sú ich povinnosti k Bohu. Obdobie, aké teraz žijeme je na vieru veľmi náročné, ale môže byť aj horšie. Chcel by som pripomenúť všetkým, ktorí to berú ľahkovážne, aby si uvedomili, že najväčším darom je viera v Boha a nech nezabúdajú na dar krstu, ktorí im dali rodičia.

 

                         Dôverujem Ježišovi a Márii

Bernadeta Griglaková,  Poprad (55)  

Ďakujem mojej matke, že ma viedla k úcte Panny Márie a aj týmto mojim menom ma zasvätila Panne Márii, uvedomila som si to 1991, keď som bola v Lúrdoch, tak sa môj vzťah veľmi upevnil a začala som rásť vo viere v roku 1995 som bola v Medžugorii a tam som pochopila, že všetko čo mám,  mám od Boha a vo všetkom som na ňom závislá, teším sa z každého dňa, ktorého sa dožijem.. Žijeme zvláštnu dobu, veci naberajú rýchly spád a ja som rada, že môžem stáť v tejto dobe v blízkosti Pána Ježiša, modliť sa k nemu  a pracovať v jeho záhrade. Úmyslom mojej púti je vyprosiť živú vieru mojim deťom hlavne dcérke, ktorá žije v cudzine a vzďaľuje sa od Božej lásky. Dôverujem Ježišovi a Panne Márii, že jej nedajú zahynúť.