Reagujete: EXPERIMENT

372

Dobry den pan Selecky,
reagujem na vase prispevky na magnificate, konkretne o ciganskej hudbe v kostole.
Zda sa mi, ze vy svojou volbou temat sposobuje viac zla ako ciganska hudba. Podla toho co pisete a nasledne zverejnujete na internete su cisto vase sukromne nazory a asi nebudu nikym korigovane, alebo aspon prediskutovane.
Mam vas pocit, ze zmysel vasej prace je chodit po okoli a hladat kde by sa mohlo ukryvat nejake zlo, ktore by nicilo Cirkev, resp. ludsku spolocnost.
Z pociatku som si precital spravy z magnificatu, ale s tym som uz skoncil. Sposob ako informujete a zbierate spravy je prinajmensom nevhodny.
ako mozete porovnavat cigansku hudbu v kostole z helloween party na britskych ostrovoch. sam som bol na spominanom koncerte a hudbu ktoru hrali nebola vobec divoky cardas ako vy tvrdite. Ale ste trochu rasista. neznaly romskej hudby a romskej historie.
bol by som rad aby ste uvernejnovali aj kririky na prispevky do magnificat, pretoze takto to vyzera ze vy zbierate spravy a tam to konci.Len zvazte ze vypustate nehodnoverne informacie, ktore mozu sposobit zbytocny strach a nepodlozene obvinovanie.
Ale, aby som vas nepravom neskodil, mozem povedat ze strom mozno poznat po ovoci….a tak sa skor ci neskor dozvieme ci maju vase niektore clanky pravdu alebo je to len strasenie. V prvom pripade by som vas poziadal o prepacenie, v inom pripade by ste to mali urobit vy, avsek nie voci mne, ale voci stovkam,mozno tisicim ludi co citaju vase spravy.
S pozdravom Peter Tarabus.

Pozdravujem vas pan Tarabus,

a dakujem za ohlas. Chapem ze vas mozno rozculuje vyber mojich sprav. Ale mna napriklad tak isto rozculuje vyber sprav TV Markiza, JOJ a aj v inych mediach. Vy ste este nenarazili na oficialne spravy, ktore su nasledne vyvratene, spochybnene, nenarazili ste v spuste medii na to, ze ludia do kamier klamu, len sa tak prasi? Ano – uverejnujeme veci „bez servitky“, ako sa hovori. Ale to je jediny sposob, ako na veci upozornit. Prosim, nech mi ludia napisu protiargumenty. Poukazujem na veci, ktore moze vidiet kazdy. Ja som tam v tej sprave nikoho nemenoval osobne. To su vseobecne dostupne informacie. Lenze tieto sa ludia nedozvedia, nikto im ich nesprostredkuje.
Nemam pod clankami priestor na komentare, lebo by som mal na webe „babylon“, v ktorom  3 ludia predstavuju 5 nazorov. Ciastocne to nahradzuje moznost komentarov na facebooku, kde mame vsetky prispevky.
Ci hrali Romovia v kostole cardas alebo inu rezku hudbu, to nie je relevantne. Nie je relevantne ani to, ze su Romovia, a nie som rasista, ako pisete. Ja sam mam romsku hudbu rad a mam vela Romov kamaratov dokonca pomaham ich rodinam. Keby v tom kostole boli „bieli“ – povedzme Horkyze slize, skritizujem to tak isto. Keby ste poslali nasu milu kapelu do nejakej mesity, to by ste videli ten vietor. Takze aky moj rasizmus.
Sprava ktoru som dal – je videozaznam. Co je podla vas na nej „nehodnoverne“? Moj komentar na to je moja sloboda, moj pohlad, moje pravo, moje presvedcenie. Som novinar. A novinar je na to, aby prinasal spravy aj nepohodlne, a upozornoval kompetentnych. Ci oni z toho nieco vyvodia, je uz ich vecou. Dnes je v mode „vyvazenost“, a „korektnost“. Takze ja akoze „musim“ zverejnit aj protinazor. Nemusim. Ak napriklad niekto pohorsi na ulici deti, ja mu nemusim davat priestor, aby obhajoval svoju „slobodu“ pohorsovat deti.
web Magnifcat Slovakia je dost specificky, a razantny. Ale – ako sa vravi, na hrube vrecia treba davat hrube zaplaty. Ako pisete, uvidime nasledne, co sa z veci vyvinie. Ale ak tu nebude pri nicom prvotna sprava, nebude ani co sledovat, ani co komentovat. Ludia nebudu upozornovani a potom sa stane moznym vsetko, bez akejkolvek kontroly.

Anton Selecky

možnosť diskusie:

http://www.facebook.com/pages/Magnificat-Slovakia/153269108036983

http://www.gloria.tv/?media=281705&postings

—– Original Message —–
From: Peter Tarabus
To: magnificat@stonline.sk
Sent: Sunday, April 22, 2012 3:14 PM
Subject: koncert v kostole

 

Požehnany den!Reagujem na clanok Experiment to co ste tam napisali to s Vami uplne suhlasim.Dnes je vsetko pomylene a kazdy si mysli ze to co sa dava je dobre.Potrebujeme ludi ako ste Vy ktory razne poukazuju na problematiku dnesnej doby.Uz dlhsi cas pracujem v zahranici a sledujem to co pisete a sledujem okolie co sa deje, tak to nie su hluposti. Pan co to pisal neviem aky je stary, kde bol, alebo co robi ale mal by si uvedomit  – ale nie len on  – ze KRISTUS patri do kostola a nie do sakristie alebo vedla oltara. Na koncerty su saly ak este nie su v rukach Vietnamsky predajcov. KOSTOLY su na rozjimanie, modlenie , dakovanie panu Bohu dat uctu Bohu sa nedava hlasnou hudbou a oslavnym potleskom, ale pokorou a laskou k bliznym. Este taka jedna otazka,  prečo sa tlieska v kostoloch? Jeden uz neviem ktory biskup to povedal ZA BOZIE SLOVO SA NETLIESKA. U nas je zvyk hovorit – Pan Boh zaplat. Sv.otec BenediktXVI ponechava ticho po homilii.

S pozdravom Stano Marko

—– Original Message —–

From: „stano marko“
Sent: Sunday, April 22, 2012 5:00 PM
Subject: Experiment
—– Original Message —–

Sent: Monday, April 23, 2012 9:19 AM
Subject: Príspevok – reakcia na článok
Pozdravujem Vás, pán Selecký,
V krátkosti chcem zareagovať na ten kritický článok a povzbudiť Vás vo Vašej práci. Ja osobne, a verím, že je nemálo tých, ktorí sú Vám vďační za informácie, ktoré nenájdeme v iných médiách. Každý môže mať svoj názor, a keď pán s Vaším nesúhlasí, nemusí stránku sledovať. Som taktiež toho názoru, že koncerty, (snáď s výnimkou vážnej, resp. sakrálnej hudby) nepatria do kostolov. Je to Boží chrám, kde sa slúžia sv.omše a veriaci sa modlia. Aj Ježiš vyhnal kupcov z chrámu, lebo znesvätili Jeho dom.
A takisto nesúhlasím so všetkým, čo vysiela verejnoprávna televízia, aj keď ju – zo zákona – musím finančne podporovať. Nad tým nech sa pán zamyslí.
M. Schinová

 

—– Original Message —–

From: „“Mgr. Mikuláš Artim““

To: <magnificat@stonline.sk>

Sent: Monday, April 23, 2012 7:42 AM

Subject: EXPERIMENT – moja reakcia

 

Dobrý deň, pán Selecký.
Ak chcete a môžte, uverejnite aj môj názor k téme vystúpenie rómskej
skupiny v kostole.
Na prvom mieste chcem uviesť, že si veľmi vážim mnohých rómov, ktorých
osobne poznám, ba čo sa týka hudby aj obdivujem. Teda ich kultúra mi nie
je neznáma a nemám voči nim žiadne diskriminačné postoje. Jednou vetou
vyjadrené: DÁVAJME ČO JE CISÁROVO CISÁROVI A ČO JE BOŽIE BOHU. (porov.
MT 22,21; Mk 12,17; Lk 20,25) A to sa netýka len daní, o čo šlo v
evanjeliu, ale aj kultúry a všetkého, čo je svetské. Tento spôsob
kultúrneho vyjadrenia nie je to, čo máme dávať Bohu týmto spôsobom v
kostole. Naopak to, čo dovolil kňaz v danom kostole je veľký prejav
neúcty voči sviatostnému Spasiteľovi a to píšem celkom otvorene
predpokladajúc, že daný duchovný sa bude vyhovárať a hľadať dôvody,
prečo tomu tak akože nie je. Teda väčší hriech má ten, kto vydal
Spasiteľa neprávosti, ako ten, kto tú neprávosť spáchal. Lebo je
neprávosťou koncert v kostole, ak nejde vyslovene o sakrálnu hudbu, pri
ktorej vôbec nie je narušená dôstojnosť prítomnej Eucharistie. A za túto
neprávosť je – žiaľ – zodpovedný kňaz. A to mi je najviac ľúto, lebo
bežný veriaci človek, ktorý prevažne nečíta Písmo a Katechizmus a berie
len to, čo hovorí kňaz, ani nevie ako a pod vplyvom vlažného duchovného
sa sám stáva vlažným kresťanom. Ostáva nám viac sa modliť za kňazov, aby dokázali odolávať náporu sveta.
S pozdravom
Mgr. Mikuláš Artim

—– Original Message —–

Sent: Sunday, April 22, 2012 11:52 PM
Subject: Re: „KOncert“ v kostole
Presne! Nerobte z domu môjho Otca tržnicu! Som ti povďačná za to, čo si urobil. Dnes som bola na prednáške biskupa Launa z Rakúska. Bolo to úžasné!!! Spomenul aj prípad, že postupnými malými krokmi sa v určitej veci  presadilo zlo.
Elena