Ako sa vyrábajú „noví politici“ alebo, divadlo Voľby

292


Milí priatelia, prinášame vám reprízu užitočného (najmä pred voľbami) filmu KANDIDÁTI. Film pojednáva o „výrobe“ kandidátov resp. budúcich poslancov.
Keďže voliči stále čakajú, že „staré tváre“ odídu a prídu nové, myslia si, že nové tváre budú tými spasiteľmi, ktorými sa nestali „staré tváre“. Tu je však nebezpečenstvo veľkého omylu.

Volič už „staré tváre“ pozná, a vie si ich zaradiť, nové nie. „Nové tváre“ sú zaujímavé práve tým, že o nich NIČ NEVIETE, resp. neviete nič o ich prehreškoch, ani ich živote, kvalitách či neschopnosti. A preto ich idete s nádejou voliť. Onedlho však zistíte, že tzv. „nové tváre“ nie sú o nič lepšie ako tváre „staré“. Navyše nikdy sa vám nepreukázali, či v politike vôbec vedia chodiť. Obyčajne prídu a populistickými heslami, alebo jánošíkovskými grifmi si chcú urobiť popularitu. Čoskoro však zistíte, že nielenže nič nového nepriniesli, ale ešte viac vás zneistia, pretože skutočne NIČ NENAPRAVIA. Ba naopak, sú nebezpečenstvom, s ktorým sa budete potýkať ďaľšie 4 roky, a neviete, s akým výsledkom.
TZV: Kandidáti sú len zásterkou, sú to len volavky. Nie sú dôležití. Dôležité je, KTO je to za nimi. A čo chce. TO SA VŠAK DOZVIETE AŽ PO VOĽBÁCH. AK…
Preto heslo ZMENA je len kozmetický výkrik do tmy. Sľuby a zase len sľuby, ktoré teraz strany chrlia cez médiá, nič nezaručujú. Nie sú ich schopné splniť ani tieto „nové tváre“. Naopak, môžu tejto republike ešte viac „zavariť“ – viď strana SaS. A zvlášť strana 99%, ktorá účelovo o sebe nič nehovorí, čím vlastne voliča klame. ZMENA sa môže stať, ale nie taká, akú chcete – k lepšiemu, ale k oveľa horšiemu. Môžete zvoliť aj úplne neprijateľný stav krajiny.
Poďme ale ku tvorbe politickej strany a „výrobe“ spolku, ktorý sa po voľbách zmení na biznisovú lobby. Takže si pozrite typy (nechcem sa nikoho dotýkať) aké posuniete (alebo neposuniete) na kreslá, z ktorých budú riadiť náš život. Ak sa vám to, čo uvidíte, bude zdať povedomé, podobnosť je čisto náhodná…
Anton Selecký

Kandidáti from kandidati on Vimeo.