Štátnosť v EÚ zaniká!, Situácia v Sýrii speje ku ďaľšiemu konfliktu, KINO: Trpezlivosť

3161

 

 Vznikla európska federácia – presun kompetencii národných štátov na EÚ! – Zajtra fakticky vzniká európska federácia. Od zajtra si slovenskí politici v NR SR nezaslúžia ani deravý groš, 21.6.2017, Už zajtra (22.6.2017) sa na zasadnutí Európskej rady rozhodne o podstatnom presune kompetencii národných štátov na EÚ. Zajtrajškom fakticky vzniká Európska federácia. Fico šikovne podhodil slovenskej verejnosti postfaktuálny marketingový príbeh o „jadre EÚ“ vložený do ideologického balastu sporu o tom, či Slovensko bude patriť na Východ alebo Západ. Tak totiž otázka nikdy nestála, pretože Slovensko bolo poslušným pritakávačom všetkého, čo sa odohralo od apríla na všetkých špecializovaných radách EÚ.

V júni EÚ kopla do vrtule a proces prechodu na federáciu zrýchlila na maximum. Do zajtrajšieho zasadnutia Európskej rady prešli všetky špecializované rady, ktoré po častiach a salámovou metódou pripravili konečný koncept – pôdorys pre vznik Európskej federácie. Od Rady ministrov vnútra, spravodlivosti, enviro, až po pondeľnajšiu ministrov zahraničných vecí, krok po kroku vznikal finálny materiál na Radu premiérov. Ten prináša už len zovšeobecnené závery a odkazy spätne na jednotlivé špeciálne rady ministrov a hlavne záväzky ktoré dostanú politické posvätenie. Róbert Fico prichádza na Európsku radu bez mandátu pléna NR SR. Výkon jeho spindoktorov a absolútne európske bezvedomie opozície v NR SR mu umožňuje úplný súhlas s čímkoľvek, čo odzneje na Európskej rade.
Pamätajte si – 22.6.2017, je to deň kedy fakticky vznikla Európska federácia.

Už takmer nikto neverí masmédiám – dôvera verejnosti k masmédiám dosiahla historické dno, Len 6 percent ľudí hovorí, že veria tlači a asi rovnakú úroveň dôvery majú Američania v Kongres USA, podľa najnovšieho výskumu zverejneného v nedeľu. Výskum odzrkadľuje nedávne správy, ktoré zistili, že dôvera verejnosti k masmédiám dosiahla historické dno, podľa údajov spoločnosti Media Insight Project, partnerskej organizácie Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research a American Press Institute (Americký novinársky inštitút).  … Správa hovorí len o 12 percentách ľudí veriacich médiám Marka Zuckerberga, napriek tomu, že 87 percent ľudí získava informácie z fejsbúku.
Virtuálna sieť LinkedIn získala najväčšiu dôveru oproti konkurencii ako sú Instagram a Reddit s 23 percentami ľudí považujúcimi linky z týchto sietí za dôveryhodné. Zdroj: HuffingtonPost

Americká ambasáda financovala školenia slovenských novinárov, Napriek tomu, že v spoločnosti je v plnom prúde „hon na ruských agentov“, je to americká ambasáda, ktorá financuje ovplyvňovanie novinárov popredných slovenských médií. V roku 2015 poskytla ambasáda USA v Bratislave niekoľko tisíc eur think-tanku Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) na tzv. Večernú školu zahraničnej a bezpečnostnej politiky pre žurnalistov.

Kanadský premiér Trudeau vítal moslimov do Kanady, kresťania sú preňho “najhoršou časťou spoločnosti”, K moslimom prejavil sympatie, keď sa raz vyjadril: “Kanada je silnejšia kvôli moslimom”. … No na toleranciu voči kresťanom už akosi zabudol pri vyhlásení, o ktorom napísal pastor Steve Long na svojom facebookovom statuse: “Trikrát som stretol Justina Trudeaua. Asi pred 8 rokmi som mu predpovedal, že Boh chce, aby sa stal lídrom Liberálnej strany v Kanade. No moje posledné stretnutie s ním v jeho kancelárii však bolo pre mňa sklamaním. Johnovi a Carol Arnotovcom a mne povedal, že kresťania sú najhoršou časťou kanadskej spoločnosti.

 Sýria – zvyšovanie stávok

V minulých dňoch sme vás informovali o problémoch, do ktorých sa dostali strategické plány amerických plánovačov.  Na juhu krajiny na pomedzí Sýrie, Jordánska a Iraku sa dostali americké jednotky do obkľúčenia, ktoré vytvára nepríjemnú otázku ako ďalej.

Podľa všetkého plán totiž znel vytvoriť medzi Irakom a Sýriou nepreniknuteľnú bariéru, ktorá by znemožňovala Iránu efektívne podporovať Sýriu. V tomto pláne hrali zásadnú úlohu na severe Kurdi a na juhu oddiely, ktoré Američania cvičili v Jordánsku a neskôr v tábore al-Tanf na juhu Sýrie. Americká armáda na území Sýrie začala budovať základne, kde al-Tanf je celkove jednou z piatich (Rmeilan, Sabit, Tanf, Khabrat al-Zaqf, Tabqa). Ako posledná sa buduje základňa v nedávno dobytom meste Tabqa. Medzi nimi sa rozprestieralo územie Islamského štátu, ktorý síce Američanmi podporované oddiely zatláčali, ale tak, aby medzi Irakom a Sýriou vždy bola nejaká prekážka.

Znemožnenie tohto zámeru tým, že (pravdepodobne) iránske oddiely Quds Kasema Suleimaniho vytvorili prepojenie Iraku a Sýrie evidentne znervóznilo hlavných aktérov. A to až tak, že Američania presunuli na al-Tanf raketomety HIMARS. Samozrejme, bez akejkoľvek opory v medzinárodnom práve a určite nie ako zbraň proti Islamskému štátu

Zároveň sa na severe elitné oddiely SAA tzv. Tigry prebojovali popri pozíciách SDF na cestu, ktorá vedie až k dlhodobo obkľúčenému mestu Dair az-Zaur na východe Sýrie. Aby nebolo dosť jóbovských zvestí, cez južnú púšť by sa k Dair az-Zaur od Palmýry mohli začať presúvať oddiely elitných jednotiek.

V tejto nervóznej atmosfére, kde neďaleko mesta a priehrady Tabqa susedili navzájom pozície SDF, SAA a Islamského štátu došlo k zásadnej udalosti. Americká stíhačka F/A-18E Super Hornet zostrelila bombardér Su-22 patriaci sýrskej armáde. Vrak lietadla dopadol na územie SDF. Keď sa k nemu pokúšali Sýrčania dostať, vznikol ozbrojený konflikt medzi SDF a SAA. Sýrska strana tvrdí, že pilot plnil úlohy pri útoku na pozície Islamského štátu, Kurdi a SDF naopak tvrdia, že pilot bombardoval ich pozície. Avšak zdroje, ktoré má k dispozícii prozápadné a protiassadovské Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) tvrdia, že skutočne nešlo o útok na pozície SDF!

Ak je to pravda, potom bol zámer zostrelenia úplne iný. V skutočnosti išlo o to, aby Američania sýrskej armáde zabránili porážke ISIS a obsadeniu al-Rusafah, mesta, ktoré je dôležitým komunikačným centrom a umožňuje postup na významnú cestu medzi Raqqa a Dair az-Zaur.

V posledných dňoch sa zintenzívnil presun bojovníkov Islamského štátu k Dair az-Zaur po tejto ceste. Americké strana fakticky nepriamo využíva teroristov, aby jej pomohli dosiahnuť strategický cieľ – zlikvidovať Dair az-Zaur ako oporu legitímnej vlády a po prípadnej porážke Islamského štátu aby ich nahradili proamerické oddiely.

Američania sú si zrejme vedomí, že ide o lož a vydávajú oblasť, kde dopadli trosky lietadla za súčasť dekonfliktných oblastí, ktoré dohodli medzinárodní partneri, keď sa v komuniké píše: „Ja’Din sa nachádza približne dva kilometre severne od dohodnutej dekonfliktnej zóny medzi SDF a sýrskym režimom Východ-Západ„. V skutočnosti žiadna taká zóna neexistuje. Podľa dohody medzi Tureckom, Ruskom a Iránom sú celkove štyri – niekde úplne inde.

Ruská armáda vypovedala zmluvu o vzájomnej výmene informácií medzi ruskou a americkou stranou. Podobná dohoda bola v činnosti už pri zostrelení ruského lietadla SU-24 v novembri roku 2015, keď turecké stíhačky dlhú dobu vyčkávali na známy príchod ruského lietadla. Podľa niektorých prameňov výmena informácií medzi ruskou a americkou armádou bola zdrojom pre prípravu tureckého útoku. Rovnako aj pri tomto útoku mohli americké stíhačky ísť bez starostí a naisto. Výmena informácií totiž zahŕňa len letecké aktivity Ruska a Američanmi vedenej koalície. Ak z ruskej strany nebola známa informácia o aktivitách ruského letectva v danom sektore, mohlo ísť jedine o sýrske lietadlo, takže nehrozil priamy stret medzi ruským a americkým lietadlom.

Rusko naviac pritvrdilo v dvoch smeroch. Minister zahraničných vecí Lavrov sa nepriamo vyhráža americkým poradcom na zemi, že sa stávajú cieľom, keď povedal:  „Vyzývame Spojené štáty a všetky ostatné, ktorí majú svoje sily alebo ich poradcov ‘v teréne’ (v Sýrii) aby zabezpečili koordináciu s našou prácou.

Rovnako sa cieľom odteraz stávajú aj všetky vzdušné sily. Každý objekt vo vzduchu je zameraný radarmi a prostriedkami protivzdušnej obrany (PVO). Rusi (zatiaľ) nebudú zostreľovať všetky lietajúce objekty v dosahu. V prípade akejkoľvek nepriateľskej aktivity voči sýrskym vojskách a spojencom Sýrie, zareagujú.

Americká armáda po bombardovaní sýrskej leteckej základne, keď Rusko „len“ prerušilo komunikačnú linku, prestalo nad Sýriou lietať. A to neboli pritom zapnuté radary a rakety pripravené na odpal. Tým skôr dôjde k uzemneniu letectva aj v prípade, keď sa už lietadlá stali cieľmi. Austrália už lietať prestala

Výsledkom je, že bez podpory amerického letectva teroristom z ISIS, sýrska armáda dobyla al-Rasafah, kvôli ktorému (zrejme) kríza vznikla a postupuje ďalej

Svoje polienko pridal do ohňa aj Irán, ktorý odpálil 6 balistických rakiet ako odvetu za teroristické útoky Islamského štátu na jeho území. Rakety dopadli na mesto Al-Mayadín pár kilometrov južnejšie od Dair az-Zaur. Podľa iránskych zdrojov bol pri útoku zabitý veliteľ ISIS saudskej národnosti Saad al-Husseini.

Sýrska organizácia pre ľudské práva obviňuje koalíciu z masakry civilistov v tomto meste, keď pri útoku koaličných lietadiel prišlo 17.6.2017 5 civilistov

A nakoniec si prisadila aj Čína, ktorá ukázala, na ktorej strane stojí. Spolu s Iránom zahájili a uskutočnili spoločné cvičenie v Perzskom zálive neďaleko od Hormuzského prielivu.

V minulých komentároch hovorili o tom, že Amerike sa zužujú možnosti, ak nechcú vyvolať otvorenú vojnu s Ruskom – čo je však tiež jedna z možností. Šachová partia, ktorú momentálne hrajú, je však hrou na pokraji katastrofy. Od čias vietnamského konfliktu, kde Sovietsky Zväz spolu s ostatnými socialistickými krajinami  sa aktívne vojny zúčastnil, nestála Amerika proti tak silnému protivníkovi. A je to ešte nebezpečnejšie. Vo Vietname bola účasť Sovietov utajovaná, dnes ruská armáda pôsobí otvorene ako jedna z legitímnych síl podľa medzinárodného práva. Niet pochýb, že vojská NATO sú celkove omnoho silnejšie ako obmedzený kontingent ruských síl v Sýrii. Ale bez použitia drastickej sily, bez zasypania batérií PVO stovkami riadených striel s plochou dráhou letu a bez bombardovania leteckej a námornej základne, kde Rusi pôsobia, čiže bez zahájenia tretej svetovej vojny, to jednoducho nepôjde.

Amerika sa hrá s ohňom. A svojom neopatrnosťou a ľahkomyseľnosťou pôsobí ako dieťa so zápalkami uprostred jazera s benzínom.

http://www.kvonline.sk/syria-zvysovanie-stavok/

Znám prezidenta Asada osobně. Obamův Islámský stát je mrtvý. Místo něj přijde toto a o tohle hrají Trump s Putinem… Znalec Blízkého východu vysvětluje pozadí války v Iráku a Sýrii

ROZHOVOR, Petr Markvart, který se dlouhodobě profesně pohybuje v oblasti Blízkého východu (hlavně v Iráku a Sýrii) a v Africe, vysvětluje, co bylo za diplomatickou krizí okolo Kataru a co bude dále s Islámským státem. „Takzvaný Islámský stát je mrtvý projekt. Je to projekt bývalé Obamovy administrativy a jejích regionálních spojenců. Prezident Trump se k němu nemůže hlásit, protože ho použil jako jeden z hlavních volebních sloganů proti Hillary Clintonové,“ říká.


Co říkáte krizi okolo Kataru …?
Na tomto případě názorně vidíte, jakou je „globální politika“ ošidnou a křehkou věcí. Plán výstavby plynovodu z katarského obřího takzvaného Severního pole, o které se v Perském zálivu dělí s Íránem (ten jej nazývá „Jižní Párs“), směrem do Turecka a do Evropy, byl přitom jedním z prekurzorů takzvaného arabského jara v Sýrii. Jeho cílem bylo odstranit zákonnou syrskou vládu a zajistit tranzit tohoto plynu přes její území namísto konkurenčního íránského projektu využívajícího paradoxně plyn z téhož plynového pole a plánujícího výstavbu plynovodu přes Irák a Sýrii.
Nyní, když plán násilného svržení syrské vlády kolabuje, neboť pro Západ je již podpora takzvaného Islámského státu neudržitelná, Katar se rozhodl pragmaticky domluvit s Íránem na společném postupu. Tím však porušil nerozbornou koalici států Zálivu proti Asadovi, vedenou Saúdskou Arábií a vysloužil si odvetu v podobě diplomatických i hospodářských sankcí.
Katar byl obviněn z podpory terorismu, a to převážně zeměmi, které jej samy podporují též, pouze v trochu jiném segmentu, nebo, chcete-li, podporujícími jiné teroristické skupiny. Ze strany prezidenta Trumpa jistě šlo pouze o „povinnou rétoriku“, zejména po odsouhlasení obřích vojenských dodávek Saúdské Arábii pro americké firmy. Americké zájmy v Kataru však nedovolují o moc víc.
Následné společné vojenské cvičení námořních sil Spojených států a Kataru a odsouhlasení prodeje amerických letounů F-15 Kataru jenom zarámovalo situaci, kdy prezident Trump ukázal, že jeho zahraniční politika bude přísně pragmatická, bilaterálně vedená a prosta jakýchkoli spojeneckých úvah, které by neznamenaly přímý prospěch pro jeho zemi.

Je to válka o vliv v poválečné Sýrii, kde už nyní existují minimálně tři zóny vlivu (pokud nepočítám různá teroristická uskupení): turecká na severu země, americko-kurdská na severu a severovýchodě a rusko-íránská na zbytku území. V bodech dotyku těchto zón bude docházet ke střetům o naleziště surovin, letiště, kritickou infrastrukturu nebo o strategické křižovatky. Ze státoprávního a mezinárodněprávního hlediska však existuje pouze jedna Sýrie a jakékoli vojenské operace na jejím území, neodsouhlasené zákonnou syrskou vládou, jsou protiprávní.

Co si vlastně myslíte o nařčení, že Asad použil chemické zbraně?
Je to stejný nesmysl jako báchorky o tom, že začal v roce 2011 a následně brutálně vraždit vlastní civilní obyvatelstvo. Znám prezidenta Bašára Asada osobně z let, kdy jsem žil v Sýrii. … Pokud by nebylo Asada a toho, že vytrval na svém místě, nebylo by dnes ani Sýrie.

Sýrie a Irák zaplatily za krvavý experiment, který evropští politici bůhvíproč vydávali za „zápas o demokracii a lidská práva“, zničením průmyslu, infrastruktury a toho nejcennějšího, co měly, totiž náboženskou a etnickou tolerancí mezi svými obyvateli navzájem. A spolu s nimi byla poražena i Evropská unie – totální anihilací zbytků svého vlivu v tomto regionu, kterého dosáhla svým směšným a trapným přikyvováním velmocenským zájmům Spojených států, jež byly navíc v období celé této krize v tom nejkřiklavějším rozporu s tím, co mělo být zájmem naším. Doufejme proto, že Česká republika bude schopna využít svého skvělého jména, které jak v Iráku, tak i v Sýrii má, především díky svému relativně vyváženému postoji v období této krize, a udržet tak svůj vliv tam, kde ho naši evropští partneři právě ztratili.

Petr Markvart je vystudovaný právník. Ve 2. polovině 80. let pracoval v podniku zahraničního obchodu Technoexport, mimo jiné jako obchodní referent realizace petrochemických investičních celků v Iráku a asistent generálního ředitele. V letech 1989 až 1995 působil v Sýrii jako ředitel blízkovýchodní expozitury – pro Technoexport Praha, později pro německý Südrohrbau Ingolstadt. V letech 1998 až 2001 pracoval pro kanadskou firmu MacDonald Engineering Group Calgary jako ředitel její dceřiné společnosti v Nigérii. Od roku 2002 působí v leteckém průmyslu jako konzultant pro země západní Afriky.
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Znam-prezidenta-Asada-osobne-Obamuv-Islamsky-stat-je-mrtvy-Misto-nej-prijde-toto-a-o-tohle-hraji-Trump-s-Putinem-Znalec-Blizkeho-vychodu-vysvetluje-pozadi-valky-v-Iraku-a-Syrii-492757

Sýria – zvyšovanie stávok

Znám prezidenta Asada osobně. Obamův Islámský stát je mrtvý. Místo něj přijde toto a o tohle hrají Trump s Putinem… Znalec Blízkého východu vysvětluje pozadí války v Iráku a Sýrii

ROZHOVOR, Petr Markvart, který se dlouhodobě profesně pohybuje v oblasti Blízkého východu (hlavně v Iráku a Sýrii) a v Africe, vysvětluje, co bylo za diplomatickou krizí okolo Kataru a co bude dále s Islámským státem. „Takzvaný Islámský stát je mrtvý projekt. Je to projekt bývalé Obamovy administrativy a jejích regionálních spojenců. Prezident Trump se k němu nemůže hlásit, protože ho použil jako jeden z hlavních volebních sloganů proti Hillary Clintonové,“ říká.

Co říkáte krizi okolo Kataru …?
Na tomto případě názorně vidíte, jakou je „globální politika“ ošidnou a křehkou věcí. Plán výstavby plynovodu z katarského obřího takzvaného Severního pole, o které se v Perském zálivu dělí s Íránem (ten jej nazývá „Jižní Párs“), směrem do Turecka a do Evropy, byl přitom jedním z prekurzorů takzvaného arabského jara v Sýrii. Jeho cílem bylo odstranit zákonnou syrskou vládu a zajistit tranzit tohoto plynu přes její území namísto konkurenčního íránského projektu využívajícího paradoxně plyn z téhož plynového pole a plánujícího výstavbu plynovodu přes Irák a Sýrii.
Nyní, když plán násilného svržení syrské vlády kolabuje, neboť pro Západ je již podpora takzvaného Islámského státu neudržitelná, Katar se rozhodl pragmaticky domluvit s Íránem na společném postupu. Tím však porušil nerozbornou koalici států Zálivu proti Asadovi, vedenou Saúdskou Arábií a vysloužil si odvetu v podobě diplomatických i hospodářských sankcí.
Katar byl obviněn z podpory terorismu, a to převážně zeměmi, které jej samy podporují též, pouze v trochu jiném segmentu, nebo, chcete-li, podporujícími jiné teroristické skupiny. Ze strany prezidenta Trumpa jistě šlo pouze o „povinnou rétoriku“, zejména po odsouhlasení obřích vojenských dodávek Saúdské Arábii pro americké firmy. Americké zájmy v Kataru však nedovolují o moc víc.
Následné společné vojenské cvičení námořních sil Spojených států a Kataru a odsouhlasení prodeje amerických letounů F-15 Kataru jenom zarámovalo situaci, kdy prezident Trump ukázal, že jeho zahraniční politika bude přísně pragmatická, bilaterálně vedená a prosta jakýchkoli spojeneckých úvah, které by neznamenaly přímý prospěch pro jeho zemi.

Je to válka o vliv v poválečné Sýrii, kde už nyní existují minimálně tři zóny vlivu (pokud nepočítám různá teroristická uskupení): turecká na severu země, americko-kurdská na severu a severovýchodě a rusko-íránská na zbytku území. V bodech dotyku těchto zón bude docházet ke střetům o naleziště surovin, letiště, kritickou infrastrukturu nebo o strategické křižovatky. Ze státoprávního a mezinárodněprávního hlediska však existuje pouze jedna Sýrie a jakékoli vojenské operace na jejím území, neodsouhlasené zákonnou syrskou vládou, jsou protiprávní.

Co si vlastně myslíte o nařčení, že Asad použil chemické zbraně?
Je to stejný nesmysl jako báchorky o tom, že začal v roce 2011 a následně brutálně vraždit vlastní civilní obyvatelstvo. Znám prezidenta Bašára Asada osobně z let, kdy jsem žil v Sýrii. … Pokud by nebylo Asada a toho, že vytrval na svém místě, nebylo by dnes ani Sýrie.

Sýrie a Irák zaplatily za krvavý experiment, který evropští politici bůhvíproč vydávali za „zápas o demokracii a lidská práva“, zničením průmyslu, infrastruktury a toho nejcennějšího, co měly, totiž náboženskou a etnickou tolerancí mezi svými obyvateli navzájem. A spolu s nimi byla poražena i Evropská unie – totální anihilací zbytků svého vlivu v tomto regionu, kterého dosáhla svým směšným a trapným přikyvováním velmocenským zájmům Spojených států, jež byly navíc v období celé této krize v tom nejkřiklavějším rozporu s tím, co mělo být zájmem naším. Doufejme proto, že Česká republika bude schopna využít svého skvělého jména, které jak v Iráku, tak i v Sýrii má, především díky svému relativně vyváženému postoji v období této krize, a udržet tak svůj vliv tam, kde ho naši evropští partneři právě ztratili.

Petr Markvart je vystudovaný právník. Ve 2. polovině 80. let pracoval v podniku zahraničního obchodu Technoexport, mimo jiné jako obchodní referent realizace petrochemických investičních celků v Iráku a asistent generálního ředitele. V letech 1989 až 1995 působil v Sýrii jako ředitel blízkovýchodní expozitury – pro Technoexport Praha, později pro německý Südrohrbau Ingolstadt. V letech 1998 až 2001 pracoval pro kanadskou firmu MacDonald Engineering Group Calgary jako ředitel její dceřiné společnosti v Nigérii. Od roku 2002 působí v leteckém průmyslu jako konzultant pro země západní Afriky.
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Znam-prezidenta-Asada-osobne-Obamuv-Islamsky-stat-je-mrtvy-Misto-nej-prijde-toto-a-o-tohle-hraji-Trump-s-Putinem-Znalec-Blizkeho-vychodu-vysvetluje-pozadi-valky-v-Iraku-a-Syrii-492757

KINO: Trpezlivosť